„Am fost şi paralizată din cauza problemelor la coloană“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cvadrupla campioană olimpică la o singură ediţie a J.O. de Vară, Kati Szabo, are probleme cu coloana. Gimnastica a făcut-o faimoasă pe Ecaterina Szabo, fiind singura cu patru titluri la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, din 1984, dar în acelaşi timp i-a „lăsat amintire“ şi câteva probleme de sănătate.

Stabilită în Franţa de la începutul anilor '90, fosta gimnastă a fost prezentă zilele trecute în România pentru a primi distincţia „Campioni de legendă". A fost nevoie de un efort fizic enorm din partea ei, având în vedere că s-a operat de numai două luni la coloană.

„M-am operat de hernie de disc şi nu sunt refăcută. Mă doare spatele când mă aşez, simt încă dureri şi în picior. Am hernie de disc la 4 vertebre, însă doar la una m-am operat. Este foarte greu după: o lună de zile nu poţi face nimic. Nici să te îmbraci, nici să te întinzi, nici să te ridici din pat. Trebuie să ai pe cineva lângă tine tot timpul", spune fosta gimnastă, care a recurs la această ultimă soluţie după ce a paralizat la membrele inferioare.

„Nu-mi mai simţeam piciorul drept, degetele şi am intrat pe infiltraţii. Mi-a fost un pic mai bine, însă apoi din nou m-au luat crizele şi înţepenelile", mai aminteşte Szabo. Mai are trei astfel de probleme, care nu i-au afectat încă nervul şi sunt ţinute sub observaţie. „Încerc să le amân cât pot de mult!"

Este îngrijită de un medic român

După mai multe încercări pe la doctori care îi dădeau tot felul de diagnostice, Ecaterina Szabo a ajuns în final la secţia de neurochirurgie din oraşul Chamalieres, la un medic român.

„Doctorul Viorel Achim este din Baia Mare, stabilit în Franţa de 13 ani, fan al gimnasticii în general şi al meu în special. De opt ani tot a încercat să dea de mine şi când m-a văzut în faţa uşii cabinetului lui nu mai contenea a se minuna. Nu m-a operat el pentru că a zis că mă cunoaşte şi nu poate. M-a trimis la colegul lui, dar Viorel a asistat. Dacă n-ar fi fost el nici acum cred că nu eram operată", îşi aminteşte sportiva din Covasna, care pentru a scăpa de dureri de mai bine de doi ani ia morfină. „Altfel nu aş putea sta. Acum să vedem cum va fi la recuperare, care o voi începe peste o lună".

Nu şi-ar lăsa băieţii să facă gimnastică

Dacă până acum familia Szabo-Tamaş venea în fiecare an în vacanţă, în România, vara aceasta ei vor sări  peste această perioadă. „Trebuie să încep recuperarea şi nu vom avea timp. În plus, băieţii mei, Lorenzo (13 ani) şi Zeno (7 ani), intră în vacanţă de la 5 iulie", spune Kati, care a încercat de mici să-i înveţe pe copii limbile materne.

„Băieţii mei la 3 ani ştiau trei limbi: româna, maghiara şi franceza. Anul trecut, cel mai mare a intrat şi la o clasă de engleză. Prinde foarte repede", spune mândră fosta gimnastă, care nu i-ar lăsa pe cei doi să facă gimnastică.

„Lorenzo face fotbal la un club din oraş. Zeno are înclinaţii spre gimnastică, e zbenguit şi se caţără peste tot, dar parcă nu mă lasă inima când ştiu cât e de greu", a încheiat cvadrupla campioană olimpică de la Los Angeles.

Ce fac campioanele noastre din 1984 ?

Kati Szabo - antrenoare la un club din Chamalieres (Franţa)
Laura Cutina - antrenoare la un club din Italia
Simona Păucă - antrenoare la Cluj
Cristina Grigoraş - antrenoare la Atena (Grecia)
Mihaela Stănuleţ - antrenoare în Sibiu
Lavinia Agache - antrenoare în SUA (Miami)

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite