„Am revenit ca să câştig!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu patru titluri olimpice în palmares, Viorica Susanu face din nou echipaj cu Geta Andrunache la Jocurile Olimpice şi îşi doreşte să se întoarcă de la Londra cu o nouă victorie care să le confirme valoarea.

O imensă povară apasă pe umerii canotoarelor Geta Andrunache şi Viorica Susanu. Participante la Londra pentru a patra oară la Jocurile Olimpice, cele două multiple campioane olimpice, mondiale şi europene sunt din nou creditate cu şanse la medalii.

„Weekend Adevărul": Vă aflaţi din nou în barca de dublu rame, alături de Geta Andrunache, la cea mai importantă competiţie polisportivă din câte se organizează. Ce v-aţi propus pentru Londra?
Viorica Susanu: În cazul meu, este vorba despre o a doua revenire în barcă. Ca la prima, am vizat să obţin doar aurul. Acesta este scopul, visul, speranţa mea. Şi acum am ajuns la Londra cu acelaşi gând. Să câştig un nou titlu olimpic.

Veţi concura din nou în compania unor adversari puternici.
Ca întotdeauna! (râde) Cine vine la Jocurile Olimpice are valoare. Iar cine prinde finala este bine pregătit, foarte puternic.

Cine ar fi principalele adversare ale dumneavoastră şi Getei Andrunache?
La momentul actual sunt trei ţări bine clasate: Marea Britanie, Noua Zeelandă şi SUA.

Este un avantaj pentru canotoarele britanice faptul că vor concura acasă? Sau în sportul acesta nu contează prea mult acest aspect.
Singurul lor avantaj, după mine, este că au susţinerea publicului - trebuie să ne gândim că ei au inventat canotajul academic - şi că sunt foarte bine pregătite. Anul acesta au câştigat toate concursurile. În plus, ele cunosc foarte bine pista de aici.

Am înţeles că bate vântul şi o face într-un mod ciudat.
Aşa am auzit, dar după cum aţi văzut marţi a fost foarte cald la Eton. Şi vântul nu prea s-a simţit. Şi la Atena s-a spus că vor fi valuri, vânt.  În China, la fel, dar noi am prins zile extraordinare de concurs. Fără valuri, fără vânt. Şi cel mai bun a câştigat.

În Anglia a fost foarte cald de la venirea dumneavoastră. Şi în România la fel, inclusiv la Snagov. Aţi fi preferat să vă fi pregătit în altă parte?
Nu, la Snagov avem condiţii bune de pregătire. Acolo ne simţim cel mai bine. Mai era varianta să mergem la Năvodari, dar apa de acolo nu ne spune nimic. Nu există un balizaj. Nu poţi avea un balizaj. Or, se ştie că la canotaj se merge pe culoar.

Contează şi cum e apa?
Apa este aceeaşi pentru toţi. Eu şi cu Geta am reuşit mereu să ne adaptăm repede. Şi cu fusul orar, şi cu clima. Nu am avut niciodată probleme de acest gen. Singura dificultate o va reprezenta vântul din lateral, care va crea avantaje pentru unele culoare. El poate avantaja unele echipe şi le poate încurca pe altele.

Nu mai locuiţi în Satul Olimpic, ci lângă baza de concurs. Este mai bine?
Da. La ediţiile trecute, noi pierdeam o oră, o oră şi ceva dus şi tot atât la întors pe drumul dintre Satul Olimpic şi pistă. Eram patru-cinci ore în autocar în fiecare zi. Ceea ce înseamna odihnă mai puţină.

Info

Lipă crede în băieţi

Îmbrăcată în trening, Elisabeta Lipă, preşedinta FR de Canotaj, a urmărit primul antrenament al canotorilor români pe canalul de la Eton. Aşa cum declarase şi la Bucureşti, marea campioană îşi pune baza în fostele ei colege Geta Andrunache şi Viorica Susanu, precum şi în barca de 8+1, dar simte că băieţii de la 4 rame pot furniza marea surpriză a acestui turneu olimpic. „Se pregătesc foarte bine. Sunt serioşi. Se comportă ca adevăraţi profesionişti", a mărturisit Lipă, care a adăugat că după ce au obţinut calificarea la Jocurile Olimpice, una puţin aşteptată, băieţii fiind în regres de ceva timp, Marius Cozmiuc, Alexandru Pălămariu, Cristi Pîrghie şi Florin Curuea nu s-au lăsat pe tânjeală, ci, din contră, au tras şi mai tare.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite