Afacere de familie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lider în Turul Franţei la ieşirea din Alpi, Andy Schleck calcă pe urmele tatălui său, Johnny, locotenent al unor câştigători ai „Marii Bucle“ în urmă cu patru decenii. Din 1961 încoace, Andy Schleck e singurul luxemburghez care a urcat pe podium în Il Giro şi Le Tour.

Nu puţini sunt cei care îl consideră campionul ciclismului mondial din anii ce vin. „Îl admir pentru că este foarte talentat pe bicicletă, însă în acelaşi timp rămâne şi foarte umil", spunea despre el Laurent Jalabert. Iar francezul era completat de un alt mare nume al ciclismului, Bernard Hinault: „M-a impresionat, cu adevărat. Îl cred capabil de orice".

Născut în 10 iunie 1985, în Marele Ducat Luxemburg, Andy Schleck a descoperit sportul cu pedale în familie. Bunicul său, Gustab, a participat la competiţii în anii ‘30, iar tatăl lui, Johnny, i-a ajutat pe Jan Janssen şi Luis Ocana să câştige Turul Franţei în 1968, respectiv în 1973. Nici fratele lui Andy, Frank, n-a putut rămâne departe de ciclismul pe şosea. Anul trecut, în Turul Franţei, el a ocupat locul 5, ratând de puţin podiumul.

Andy Schleck nu va risca aiurea

Cu toate că a dormit cu bicicleta alături de pat, Andy Schleck a intrat în competiţii abia la 16 ani. Şi aceasta pentru că părinţii săi l-au obligat să-şi vadă mai întâi de şcoală. De la început însă, el a demonstrat că „aşchia nu sare departe de trunchi", câştigând titlul de campion al Luxemburgului la juniori.

Debutul ca profesionist l-a făcut în 2005. A trecut mai întâi pe la Velo Club de Roubaix, l-a impresionat pe directorul sportiv Cyrille Guimard, cel prin mâna căruia au câţiva câştigători ai Turului Franţei: Laurent Fignon, Bernard Hinault sau Greg LeMond. Andy a ajuns însă la CSC, Bjarne Riis angajându-l ca stagiar la recomandarea lui Frank Schleck.

Anul trecut a terminat pe locul doi

În trei ani avea să parcurgă rapid toate etapele consacrării. În 2004, ca amator, a câştigat cursa „Fleche du Sud", pentru ca în 2007 să ocupe locul 2 în Il Giro, devenind primul luxemburghez ce urca pe podiumul unui mare tur din 1961! Anul trecut avea să repete performanţa în Turul Franţei, unde a terminat după învingătorul Alberto Contador, marele său rival de acum.

Cum Lance Armstrong a dat semne de oboseală pe pantele Alpilor, pierzând minute preţioase şi ieşind astfel din lupta pentru victorie, în acest an Turul Franţei se rezumă la o luptă în doi. După 14 etape, adică în a doua jumătate a cursei, Andy avea un avans de 31 de secunde faţă de rivalul său, care însă ştia la ce să se aştepte. „Este un ciclist care îmi va pune mari probleme în viitor. Este tânăr şi are o bună mentalitate", aşa îl descria nu demult Contador pe Andy Schleck.

Cunoscut ca un bun căţărător, luxemburghezul a reuşit să-şi amelioreze şi contratimpul, lucrând cu fostul său coleg Bobby Julich. Dovedind şi multă maturitate, el declara la ieşirea din Alpi că nu va risca pentru a obţine victoria: „Prefer să rămân cu capul pe umeri decât să ajung într-o ambulanţă, la spital". Decizia lui a fost probabil influenţată şi de accidentul suferit de fratele său, Frank, în primele etape, cele în care rutierii au străbătut o suprafaţă cu pavaj. De altfel, Andy nu s-a sfiit să-i critice pe organizatori că au ales asemenea drumuri periculoase pentru sportivi: „Chiar dacă aceste etape m-au avantajat nu cred că e bine ca ele să figureze în Turul Franţei. Nu spun asta pentru că fratele meu a căzut".

Conştient că nu-l va învinge uşor pe Contador, Andy Schleck crede că victoria în Le Tour se va decide în Pirinei, pe Tourmalet. Acolo spaniolul are avantajul că este aproape de casă. Luxemburghezul nu dezarmează însă. „Mă simt mai puternic decât anul trecut", a avertizat el înainte de plecarea din Rotterdam. Şi până acum a dovedit-o.

Girardelli, cel mai cunoscut sportiv din Luxemburg

Cu o populaţie de numai 500.000 de locuitori, Luxemburg nu a jucat un rol important în sportul mondial decât arareori. Cel mai cunoscut sportiv al acestei ţări a fost un austriac care a primit cetăţenia Marelui Ducat. Este vorba despre schiorul Marc Girardelli, multiplu campion mondial şi medaliat olimpic.

Pe lângă acesta s-au remarcat trei ciclişti care au câştigat Turul Franţei - François Faber (1909), Nicolas Frantz (1927, 1928) şi Charly Gaul (1958) - şi două jucătoare de tenis - Anne Kremer şi Claudine Schaul, prima intrând în Top 20 în iulie 2002.

A început asaltul Pirineilor!

Etapa a 14-a, dintre Revel şi Ax 3 Domaines, prima desfăşurată în Munţii Pirinei, a fost câştigată surprinzător de francezul Cristophe Riblon, aflat la prima lui victorie de etapă într-o competiţie de asemenea anvergură.

Sportivul gazdă s-a descurcat excelent pe dificila căţărare de la Port de Pailheres (10,5% grade înclinaţie) şi a străbătut cei 184,5 kilometri ai cursei în 4 ore, 52 de minute şi 42 de secunde. Riblon a fost urmat la 54 de secunde de rusul Denis Menchov şi de spaniolul Samuel Sanchez, cei doi recuperând astfel 14 secunde în clasamentul general faţă de liderul Andy Schleck (clasat pe locul 4 la un minut şi 8 secunde întârziere de Riblon).

Luxemburghezul continuă să fie lider la 31 de secunde în faţa campionului ediţiei trecute, spaniolul Alberto Contador (Astana), şi la 2 minute şi 31 de secunde în faţa unui alt iberic, Samuel Sanchez (Euskaltel-Euskadi). Etapa de azi, ce se va desfăşura pe 187 km între Pamiers şi Bagnerse-de-Luchon, ar putea produce schimbări în fruntea ierarhiei în contextul în care va cuprinde o căţărare de categoria întâi.

Cei mai tineri câştigători ai Turului Franţei

Vârsta    Nume    An
20 de ani     H. Cornet    1904
22 de ani    F. Faber    1909
22 de ani     R. Maes     1935
23 de ani    O. Lapize     1910
23 de ani    P. Thys      1913
23 de ani    J. Anquetil    1957
23 de ani    F. Gimondi    1965
23 de ani    L. Fignon     1983
24 de ani    O. Defraye    1912
24 de ani    L. Trousselier     1905
24 de ani    G. Bartali    1938
24 de ani    E. Merckx    1969
24 de ani    B. Hinault    1978
24 de ani    J. Ullrich     1997
25 de ani    L. Petit-Breton    1907
25 de ani    L. Aimar    1966
25 de ani    A. Contador    2007

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite