Abonaţi la medalii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România a cucerit patru medalii la CE de la Baku. Estera Dobre, Ana Maria Pavel şi Iulian Panait au repetat reuşitele din anii trecuţi, în timp ce Ştefan Gheorghiţă a făcut saltul pe podium. Luptătorii, la fel ca halterofilii sau boxerii, sunt sportivi care rareori apar sub lumina reflectoarelor.

Ei îşi fac treaba sârguincioşi, 10-11 luni pe an. Asudă în sălile de antrenament. Iar toată munca lor, nevăzută, fie se transformă în medalii, la competiţiile majore, fie se risipeşte precum un fum.

La o săptămână după ce Ninel Miculescu, Antoniu Buci şi Roxana Cocoş au dovedit că Şcoala românească de haltere n-a dispărut - ba, din contră! -, a venit rândul luptătorilor să confirme rezultatele de odinioară. La fel de oropsiţi ca şi colegii lor de atletică grea, oamenii de la libere şi greco-romane au adus ţării noastre al doilea set de medalii europene din acest an.

Campioana cu 16 fraţi!

Născută la 10 februarie 1987, la Rm. Vâlcea, dar crescută în localitatea timişoreană Jimbolia, Estera Dobre este un exemplu tipic al celui care a reuşit în viaţă pornind de jos. Fără să se plângă, a trudit de mică într-o familie cu 17 copii. Iar cu acceptul părinţilor, care au avut încredere în ea, şi-a aşternut singură drumul spre glorie. Participantă la categoria 51 de kilograme, sportiva legitimată la CSM Sf. Gheorghe a reuşit la Baku să obţină a doua sa medalie de argint la Europene după cea primită în 2007, la Sofia. Rezultat remarcabil pentru multipla campioană naţională.

Şi cum din lupte nu se câştigă mai nimic, Estera n-a lăsat baltă nici şcoala, având în buzunar diploma de profesor de educaţie fizică. Tot o medalie de argint a câştigat în Azerbaidjan şi luptătorul de greco-romane Ion Iulian Panait (categoria 66 de kilograme). Şi în cazul său este vorba despre o frumoasă „recidivă", în 2008 sportivul dinamovist reuşind aceeaşi performanţă la CE din Finlanda.

Baku, oraş cu noroc

Fără să fie cu nimic mai prejos decât colegii lor, Ana Maria Pavăl (55 kg) şi Ştefan Gheorghiţă (lupte libere, 84 kg) s-au clasat pe locul 3, obţinând medaliile de bronz. Sportiva cu dublă legitimare, la CSM Cluj şi Dinamo, a repetat evoluţia şi rezultatul de la ediţia din 2009 a CE, de la Vilnius.

În ceea ce-l priveşte, bucureşteanul născut în 1986, care reprezintă pe Rapid şi pe Steaua, a reuşit să confirme progresul făcut în ultimii ani - în 2009 a concurat în Bundesliga, pentru echipa din Mainz, fiind neînvins acolo. Pentru Gheorghiţă Baku este un oraş cu frumoase amintiri, acolo obţinând şi calificarea la Jocurile Olimpice de la Beijing (a ocupat locul 5).

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite