A ţintit medalia, a luat aurul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moldoveanu (centru) e flancat de Campriani (stânga) şi de  Narang
Moldoveanu (centru) e flancat de Campriani (stânga) şi de Narang

 „Adevărul“ vă prezintă povestea lui Alin Moldoveanu, tiristul psiholog care a adus primul titlu olimpic pentru România la Londra.

La câteva ore după ce România a fost scindată în două după un referendum ultramediatizat, un sportiv aproape necunoscut publicului larg a reuşit să-i reunească pe români în jurul unei performanţe senzaţionale.

Alin George Moldoveanu (29 de ani, născut la Focşani) a câştigat medalia de aur la proba de puşcă 10 metri aer comprimat. Semnalul că Moldoveanu e aproape de o lovitură a venit în calificări, atunci când românul s-a clasat pe locul doi, cu un punctaj de 599 / 53, egalând recordul olimpic. În lupta pentru medalii, focşăneanul s-a detaşat în penultima serie de focuri, terminând înaintea lui Niccolo Campriani (Italia), respectiv Gagang Narang (India).

Poartă un costum de 20 de kilograme

Ca să ne dăm seama de dimensiunile performanţei lui Moldoveanu, ar trebui să ştim că, în România, tirul e un sport aproape inexistent, în comparaţie cu alte ţări. „La noi, la Campionatele Naţionale, cu tot cu juniori, vin 10 sportivi. În Germania, de exemplu, sunt peste 1,5 milioane de tirişti legitimaţi", a povestit proaspătul campion olimpic.

Aparent un sport nespectaculos, tirul cere precizia unui robot şi forţa unui erou al benzilor desenate. Costumul sportivului cântăreşte, aproximativ, 20 de kilograme, iar arma - 3! Sub greutatea celor 23 de kilograme, tiristul ar trebui să tragă 60 de focuri într-un interval de o oră şi 45 de minute.
„Dacă tragi 55 de focuri de nota 10 şi doar 5 de 9, n-ai şansă nici măcar să prinzi finala", a dezvăluit Moldoveanu. Şi asta nu totul! Diferenţa dintre nota 9 şi 10 e de 2,5 milimetri, care trebuie nimerit de la 10 metri.

În finală, nota e împărţită în subdiviziuni. „Glonţul perfect" e punctat cu 10,9. Acest punctaj e acordat atunci când centrul alicei se suprapune cu punctul de decar. Cu cât decarul e mai centrat, cu atât punctajul e mai mare.

Arma şi echipamentul costă 5.000 de euro

Alin Moldoveanu practică tirul de la vârsta de 16 ani. E un sport costisitor? „ Foarte! Numai arma şi echipamentul ajung la peste 5.000 de euro", ne-a spus campionul olimpic. Ca să ajungă unde e azi şi să depăşească rezultatul de la Jocurile Olimpice 2008 (la Beijing s-a clasat pe locul 4), sportivul din Focşani a făcut câte şase antrenamente pe săptămână, iar unele şedinţe au durat de la trei până la zece ore pe zi!

O parte esenţială în pregătirea lui Alin o reprezintă exerciţiile psihologice. Aici, el are un avantaj faţă de rivalii săi: e absolvent al Facultăţii de Psihologie din cadrul Universităţii „Spiru Haret" din Bucureşti.

Poţi să concurezi până la 70 de ani!

Ce urmează pentru Moldoveanu? „Mă gândesc la o participare la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro din 2016". La doar 29 de ani, obiectivul pare o formalitate, mai ales că cel mai vârstnic medaliat olimpic la tir avea 70 de ani în momentul în care a concurat.

Ia 110.000 de euro

Primul medaliat cu aur din delegaţia României va primi 70.000 de euro din partea Comitetului Olimpic Sportiv Român, dar şi o maşină Renault, în valoare de 30.000 de euro, din partea sponsorilor. Legitimat la Dinamo, Moldoveanu va încasa o primă de 10.000 de euro din partea clubului.

Trei etape pentru un singur foc

- Sportivul apucă arma şi o pune la umăr, fiind aşezat în poziţie de tragere.
- Urmează trei respiraţii de liniştire menite să încetinească pulsul, iar capul se lipeşte de obrăzarul armei.
- După alte două respiraţii de liniştire, sportivul trage aer în piept, îl opreşte în apnee, iar după două secunde degetul începe să apese uşor pe trăgaci, până când pleacă focul, iar alicea se duce într-un punct cât vârful unui ac amplasat la 10 metri distanţă. Acest procedeu se repetă pentru fiecare dintre cele 60 de trageri ale unui concurs puşcă 10 metri aer comprimat.

CV

- Alin George Moldoveanu
- Data şi locul naşterii: 03.05.1983, Focşani
- Înălţime: 1,74 metri
- Greutate: 74 de kilograme
- Club: CS Dinamo Bucureşti
- Antrenori: Marin Olimpu şi Sorin Babii
- Profesie: E încadrat ofiţer în Ministerul de Interne. „Am un salariu mediu pe economie, poate un pic peste, fără alte surse de venit", a spus Moldoveanu.
- Palmares:
- Medalie de aur la Jocurile Olimpice din 2012
- Medalie de aur la Cupa Mondială din 2008
- Patru medalii de argint la diferite ediţii ale Cupei Mondiale
- O medalie de argint la Campionatul Mondial din 2006
- O medalie de bronz la Campionatul European din 2004

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite