ANAND: “Dupa ce fac prima mutare ma voi simti mult mai bine!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Interviu cu campionul mondial la sah Viswanathan Anand

La Bonn, Germania, incepe marti, 14 octombrie, meciul de sah dintre Viswanathan Anand (India, 38 de ani) si Vladimir Kramnik (Rusia,33 de ani), contand pentru titlul de campion mondial. Se joaca douasprezece partide in sistem clasic, iar in caz de egalitate alte patru partide de sah rapid. Premiul pus in joc este de 1,5 milioane de euro, suma pe care cei doi competitori o impart in mod egal la sfarsitul meciului, indiferent de castigator. Aflat pe ultima suta de metri a pregatirilor, campionul mondial Viswanathan Anand a acordat pentru adevarul.ro un interviu in exclusivitate.

Adevarul.ro: Mai sunt cateva ore pana la startul meciului cu Kramnik. Este un moment de emotii puternice chiar si pentru un campion mondial, cu o imensa experienta in spate?

Viswanathan Anand:
Este foarte greu sa exprimi ceea ce simti. Este ca la examen. Numai cand vezi foaia cu subiectele poti spune cum te simti de fapt. Cred ca dupa ce fac prima mutare, ma voi simti mult mai bine. Am mai jucat in Germania (la prima masa in echipa de sah a orasului Baden-Baden, n.r.) si vorbesc limba germana, asa ca o ma simt in largul meu. La acest moment, incerc doar sa ma odihnesc si sa-mi incarc bateriile.

Adevarul.ro: Regretati acum ca ati jucat in septembrie in turneul de la Bilbao, Spania, in urma caruia, jucand parca sub potential, ati ajuns de pe locul intai pe cinci in topul celor mai buni sahisti din lume?

Viswanathan Anand: Cand te pregatesti pentru un meci, e foarte dificil sa schimbi viteza si sa joci intr-un turneu. In acelasi timp, trebui sa joci partide oficiale ca sa nu-ti iesi din mana. Ati vazut, pe 1 ianuarie si Kramnik si eu eram in varful ierarhiei. De atunci ne-am petrecut restul anului antrenandu-ne unul pentru celalalt. In Linares (februarie-martie anul acesta, n.r.) am jucat bine si am castigat, in Wijk aan Zee (alt turneu important de sah, desfasurat in fiecare an in ianuarie, n.r.) am revenit puternic in ultimele runde si am luat locul trei. Dar, din aprilie, atentia a fost evident indreptata asupra meciului. Cand am plecat la Bilbao, stiam ca nu pot fi in cea mai buna forma intrucat nu m-am concentrat asupra rivalilor cu care urma sa joc, ci mai degraba asupra unei anumite persoane. Deci, nu regret ca am jucat acolo.

Adevarul.ro: Ce face un campion modial de sah pentru a fi in cea mai buna forma intr-un astfel de meci?

Viswanathan Anand: Fiind vorba de un meci de douasprezece partide, este foarte important sa iti controlezi starea de incordare si nervii pana la sfarsit. De asemenea, vigoarea si antrenamentul mental sunt foarte importante; de regula, incerc sa ma relaxez in astfel de zile uitandu-ma la filme, mergand la sala sau facand o plimbare lunga.

Adevarul.ro: Ce fel de adversar e Kramnik?

Viswanathan Anand: Kramnik este un jucator de formatie clasica, cu o intelegere profunda a jocului de sah. Se simte in largul lui in timpul meciurilor. Cum in ziua de azi  lucram foarte mult cu computerul, amandoi avem o capacitate dezvoltata de a analiza. Ma astept sa fie o cursa dura si interesanta pentru public, sper eu. Am fost rivali pentru o lunga perioada de timp, dar intr-un meci abordarea e cu totul alta. Ganditi-va, intr-un turneu Kramnik imi poate fi unul dintre alti sapte, zece sau treisprezece adversari. Intr-un meci, el e singurul individ la care te gandesti.

Date biografice

Viswanathan Anand s-a nascut pe 11 decembrie 1969 in orasul Madras. Este unul dintre cei mai apreciati sportivi din India; la 18 ani a devenit primul indian campion mondial de juniori. Intre 2000 si 2002 Anand a detinut titlul mondial la sah, versiunea FIDE. Este un foarte bun jucator de sah rapid (25 de minute pentru fiecare jucator/partida), o mare parte din popularitatea sa provenind din usurinta si fair-playul cu care practica acest sport. Este sustinut intens in cariera sa profesionala de catre sotia sa, Aruna Anand.

Desfasurarea meciului
 
Fiecare jucator vine la meci insotit de o echipa de asistenti, ei insisi jucatori profesionisti de top. Din echipa lui Kramnik fac parte Peter Leko, Ungaria, ELO 2747, Sergei Rublevsky, Rusia, ELO 2702 si Laurent Fressinet, Franta, ELO 2676. Anand este insotit de Rustam Kasimdhzanov, Uzbekistan, ELO 2672, Peter Nielsen, Danemarca, ELO 2662, Radoslaw Wojtasek, Polonia, ELO 2606. ELO reprezinta un sistem de rating al sahistilor, Anand si Kramnik fiind cotati in prezent cu 2783, respectiv 2772 de puncte. Se joaca cate o partida pe zi, la fiecare doua partide jucatorii avand o zi libera. Meciul e programat sa se incheie pe 2 noiembrie.

Linkuri utile

Aici gasiti siteul oficial al meciului, iar pasionatii pot procura bilete pentru a vedea live pe internet desfasurarea fiecarei partide. Wikipedia are o sectiune foarte interesanta consacrata istoriei campionatelor mondiale de sah. Interviul precedent dat de Anand pe tema meciului sau cu Kramnik a fost publicat in Der Spiegel, o varianta in engleza putand fi gasita pe Chessbase News. Kramnik si-a expus propria viziune privind meciul la putin timp dupa sosirea sa la Bonn. Aici si aici sunt siteurile oficiale ale celor doi sahisti.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite