30 de români, spre Olimpiadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 20 ianuarie se va cunoaşte exact cine ne va reprezenta la JO. Cu toate că mai sunt în derulare câteva concursuri de calificare, România se va prezenta, în mare proporţie, pe 12 februarie, la ceremonia de deschidere a JO, cu circa 30 de sportivi.

Cu doar 40 de zile înainte de debutul Olimpiadei de iarnă, delegaţia tricoloră începe să se contureze tot mai clar, rămânând doar câteva locuri vacante în avionul spre Vancouver.

Situaţia este deja bătută în cuie la sanie, acolo unde România are cei mai mulţi sportivi calificaţi (opt), în timp ce la bob antrenorii mai au de ales doar numele împingătoarei din bobul feminin de două persoane.

Ea va fi aleasă dintre Alina Savin şi mulatra Maria Drăgan, cele două făcând pe rând pereche în acest sezon cu pilotul Carmen Radenovic (locul 25 în Cupa Mondială).

Nicolae Istrate va pilota atât bobul de două persoane, cât şi pe cel de patru. În vârstă de 27 de ani, el este unul dintre supravieţuitorii ediţiei din 2006, de la Torino. Acolo unde a condus echipajele tricolore spre locurile 22 şi 24.

Un singur patinator la Vancouver

După accidentările destul de grave ale Roxanei Luca (patinaj artistic) şi Andreei Lăzărescu (patinaj viteză), România s-ar putea alinia la startul Olimpiadei doar cu ciucanul Zoltan Kelemen. În stand-by se află şi o sportivă originară din Harghita: Katalin Kristo (short-track), dar aceasta este momentan doar a patra rezervă pe lista CIO şi aşteaptă să vadă dacă patinatoarele din faţa ei se vor retrage sau nu pe ultima sută de metri.

Mici retuşuri la biatlon şi schi fond

Ceilalţi români angrenaţi încă în probele de patinaj viteză şi short-track au şanse minime de calificare.

Aflată în primele zece naţiuni din lume cu echipa feminină de biatlon, România are dreptul să participe cu cinci sportive (patru titulare şi o rezervă) la Vancouver, iar antrenorii le vor nominaliza până pe 20 ianuarie. La masculin, ne putem prezenta cu doar un biatlonist, acesta urmând a fi, foarte probabil, juniorul Roland Gerbacea (20 de ani).

Cele mai multe emoţii pentru biletul spre Vancouver le are însă Maria Mazilu (skeleton), care ocupă momentan locul 38 în clasamentul Cupei Mondiale şi trebuie să îşi menţină poziţia şi în ultimele două concursuri ale sezonului pentru a se califica la Olimpiadă.

Săritorii-minune ar putea sta acasă

Deşi au obţinut calificarea în premieră la Jocurile Olimpice de la Vancouver, Remus Tudor (16 ani, Club Braşovia şi Universitatea Braşov) şi Szilvester Kozma (17 ani, Club Dinamo Braşov) ar putea fi opriţi să participe la Olimpiadă chiar de către firma austriacă care îi sponsorizează pe motiv că sunt încă necopţi pentru o astfel de competiţie.

Cu toate astea, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român (COSR) doreşte să îi arunce în luptă pe cei doi puştani. "Este adevărat că sunt încă foarte tineri, dar e păcat să rateze experienţa participării la o Olimpiadă", ne-a declarat Constantin Arghiropol, membru al Comisiei Tehnice al COSR.

Cei doi tineri săritori cu schiurile nu sunt însă singurii juniori aruncaţi în luptă de România la Vancouver, mulţi din componenţi delegaţiei fiind cvasidebutanţi la o ediţie a Jocurilor Olimpice.

Românii calificaţi deja la Jocurile Olimpice de la Vancouver

Biatlon
Cinci fete (Eva Tofalvi şi probabil Dana Potlogea, Mihaela Purdea, Alexandra Stoian-Rusu şi Reka Ferentz) şi un băiat (Roland Gerbacea sau Ştefan Gavrilă)

Zoltan Kelemen

Bob
bob 2 persoane - Nicolae Istrate / Florin Crăciun şi Carmen Radenovic/Alina Savin sau Maria Drăgan; bob 4 persoane - Nicolae Istrate / Andrei Ionuţ / Dănuţ Dovalciuc / Florin Crăciun;

Patinaj artistic
Zoltan Kelemen (foto)

Sanie
Dublouri - Cosmin Chetroiu / Ionuţ Ţăran şi Andrei Anghel / Paul Ifrim; Simplu - Raluca Strămăturaru, Violeta Strămăturaru, Mihaela Chiraş şi Valentin Creţu

Sărituri cu schiurile
Szilvester Kozma şi RemusTudor

Schi alpin
Edith Mikloş (coborâre, super G şi combinata alpină), Nan Ion (slalom) şi Staicu Dragoş (coborâre)

Schi fond
Cinci sportivi - Paul Pepene şi Monika Gyorgy
au locul deja asigurat în echipă

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite