„Visăm la o medalie!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După aurul obţinut anul trecut la Europene în proba de dublu, Dodean şi Samara vor să aducă prima medalie la Mondiale după un deceniu pentru echipa feminină a României. În ciuda monopolului asiatic la competiţiile de acest nivel, reprezentativele tricolore sunt cotate de specialişti cu şanse reale să realizeze o surpriză frumoasă.

Moscova găzduieşte în această săptămână Campionatul Mondial pe echipe. Anul trecut, România a terminat competiţia pe locul 8, atât la masculin, cât şi la feminin. Acum, pe fondul progresului evident al Danielei Dodean şi al Elizabetei Samara, pretenţiile sunt mult mai mari.

„Sunt ceva obosită după un sezon încărcat la echipa de club şi am ceva probleme la genunchiul drept, dar în rest sunt bine. Ne dorim în primul rând să trecem de faza grupelor şi apoi sperăm să avem noroc la tragerea la sorţi ca să prindem un culoar favorabil spre semifinale. Un Mondial nu se poate compara cu un Campionat European.

Este mult mai dificil din cauza prezenţei ţărilor asiatice, dar personal sunt optimistă!", afirmă Dodean, care ocupă locul 8 pe „Bătrânul Continent" şi locul 33 pe plan mondial. Deoarece nu se dispută meciuri de dublu, România nu va putea conta pe dublul formidabil format din Dodean şi Samara, dar fetele cred că tinereţea lotului poate fi un atu în faţa adversarelor. „La acest nivel nu mai contează aşa de mult vârsta, ci doar valoarea. Sincer, eu visez la o medalie!", afirmă Dodean, legitimată la echipa italiană Sterilgarda Castel Goffredo, fostă câştigătoare a Ligii Campionilor.

Dodean şi Samara au adus patru medalii de bronz consecutive României la CM de junioare între 2003 şi 2006, ultima făcând parte şi din echipa vicecampioană mondială în 2007. Precedenta medalie la un CM de senioare datează de la ediţie din 2000 de la Kuala Lumpur (Malaezia), când Otilia Bădeascu, Mihaela Şteff, Ana Gogoriţă şi Antonela Manac cucerea bronzul pe echipe. România are cinci titluri mondiale de-a lungul istoriei, dar toate au fost cucerite în urmă cu peste o jumătate de secol.

Băieţii, outsideri printre asiatici

Aflată pe locul 18 în ierarhia mondială, naţionala masculină are ca obiectiv doar trecerea de faza grupelor. Toate speranţele tricolorilor sunt legate de forma lui Adrian Crişan (locul 20 în Europa), finalist al Ligii Campionilor în 2009 cu TTF Liebherr Ochsenhausen (Germania).

Chiar dacă au obţinut trei medalii de bronz pe plan continental în ultimii cinci ani, băieţii au o sarcină mai dificilă decât fetele, asiaticii părând invincibili. România a cucerit doar două medalii în competiţia masculină pe echipe în istoria competiţiei, în 1936 şi 1956.

Mizăm pe o puştoaică de 15 ani!

Reprezentativa feminină va alinia la startul Mondialelor una dintre cele mai tinere echipe din istoria competiţiei. În timp ce alte naţionale se bazează pe jucătoare trecute de 35 de ani, lotul tricolorelor este format din Daniela Dodean (22 de ani), Elizabeta Samara (21 de ani), Camelia Poştoacă (18 ani) şi Bernadette Szocs - 15 ani (foto ), ultimele două fiind debutante la un Campionat Mondial de senioare.

Fostă lideră mondială la cadete, Bernadette (numărul 186 la senioare) este considerată noul „diamante" al tenisului de masă românesc. „Are foarte mult tupeu pozitiv şi cred că este pregătită pentru o asemenea competiţie. E tot timpul atentă la ce se întâmplă în jurul ei şi este receptivă la sfaturi, ceea ce este foarte bine pentru ea", o laudă Dodean pe mai tânăra sa coechipieră.

Grupa B Masculin

1 Coreea de Sud
2 Suedia
3 Taiwan
4 Cehia
5 România
6 Ucraina
* Prima echipă din grupă se califică direct în semifinale. Ocupantele locurilor 2 şi 3 din grupa B joacă încrucişat în optimi cu formaţiile aflate pe locurile similare în grupa A.

Grupa D Feminin

1 Japonia
2 România
3 Taiwan
4 Belarus
5 Rusia
6 Slovacia
* Prima echipă din grupă se califică direct în semifinale. Ocupantele locurilor 2 şi 3 din grupa D joacă încrucişat în optimi cu formaţiile aflate pe locurile similare în grupa C.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite