50 de ani de glorie pentru "Sele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Brazilienii au sărbătorit jumătate de secol de la câştigarea Cupei Mondiale din 1958, victorie care a marcat începutul hegemoniei ţării lui Pele în fotbalul mondial Brazilia a

Brazilienii au sărbătorit jumătate de secol de la câştigarea Cupei Mondiale din 1958, victorie care a marcat începutul hegemoniei ţării lui Pele în fotbalul mondial

Brazilia a câştigat pe 29 iunie 1958 prima din cele cinci Cupe Mondiale pe care le are în palmares. "Aşa am înţeles că putem fi învingători", spune preşedintele brazilian Da Silva.

Preşedintele Braziliei, Luiz Ignacio Lula da Silva, şi 13 dintre membri care încă mai trăiesc din lotul naţionalei "Seleçao" de la Cupa Mondială din 1958 au sărbătorit o jumătate de secol de la primul succes brazilian la un Mondial.

La primul turneu final al lui Pele, care avea atunci doar 17 ani, Brazilia a reuşit să câştige cel mai important trofeu din fotbal, după o finală cu Suedia (5-2). Succesul a venit la opt ani după ce "Ţara Cafelei" a fost devastată de înfrângerea suferită de naţională în finala CM din 1950, găzduit chiar de Brazilia. "Victoria din 1958 ne-a ajutat să înţelegem că putem fi o ţară de învingători", a declarat la ceremonie preşedintele Da Silva.

"Pentacampeao", în 2002

Din 1958, de la primul trofeu mondial, brazilienii au dominat competiţia, reuşind să se încoroneze campioni şi în 1962, 1970, 1994 şi 2002. Ultimul titlu le-a adus şi o nouă poreclă, "Pentacampeao" - de cinci ori campioni. Pe locul doi în topul titlurilor CM câştigate e Italia, cu patru trofee.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite