Un american în naţionala tricoloră!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

BASCHET Federaţia Română a pus ochii pe Dan Grunfeld, un jucător din Statele Unite care are origini române România încearcă să naturalizeze mai mulţi baschetbalişti pentru ca

BASCHET Federaţia Română a pus ochii pe Dan Grunfeld, un jucător din Statele Unite care are origini române

România încearcă să naturalizeze mai mulţi baschetbalişti pentru ca naţionala masculină de seniori să reuşească accederea în Divizia A a Campionatului European.

Principala ţintă a FRB este Dan Grunfeld, un jucător cu cetăţenie americană, al cărui tată s-a născut însă în România la Satu Mare, iar la opt ani a emigrat împreună cu părinţii săi în Statele Unite.
Ernie Grunfeld a primit cetăţenia americană chiar în 1976, special pentru a putea evolua în naţionala de baschet a Statelor Unite, titlul olimpic la Montreal.

El a fost primul jucător de origine română care a evoluat în NBA, liga profesionistă nord-americană, cu mult înaintea lui Ghiţă Mureşan, iar în prezent este preşedinte al celor de la Washington Wizards.

După 32 de ani, cale inversă

La 32 de ani după ce Grunfeld senior primea cetăţenia americană, România încearcă acum exact opusul. Acordarea cetăţeniei române fiului său, care ar putea evolua astfel pentru "tricolorii înalţi". Dan Grunfeld a jucat timp de patru sezoane pentru colegiul Stanford, iar apoi a luat drumul Europei, unde Bundesliga pentru EWE Basket Oldenburg.

În prezent, Grunfeld jr este titular în liga a doua spaniolă la Aguas de Valencia, având la activ în cariera sa şi două turnee în echipamentul celor de la Indiana Pacers în cadrul campurilor de pregătire care au loc anual, vara, în Statele Unite.

Legislaţia noastră e nepermisivă

Procedura naturalizării este însă destul de complicată în România, din cauza legislaţiei care prevede că, numai după opt ani de rezidenţă, un cetăţean străin poate aplica pentru cetăţenia română.

"Am avut mai multe discuţii cu Daniel Sfârmă, directorul Direcţiei Cetăţenie în legătură cu situaţia lui Dan Grunfeld. El trebuie practic să-şi recapete cetăţenia română, deoarece tatăl său nu a renunţat la aceasta în momentul în care a primit-o pe cea americană", spune preşedintele FR Baschet, Carmen Tocală.

FR Baschet încearcă acum să dovedească cu sprijinul Direcţiei Cetăţenie că Ernie Grunfeld, tatăl lui Dan, este în continuare şi cetăţean român. "Eu nu spun că trebuie să aducem jucători americani, dar măcar celor care au fost născuţi aici, sau au părinţi de origine română, să le dăm posibilitatea să joace pentru România", a mai spus Tocală. Dan Grunfeld, care va sosi la Bucureşti după încheierea sezonului din Spania, împreună cu tatăl său, a declarat că este încântat să evolueze pentru naţionala României.

Ruşii au naturalizat un american în patru ore!

Alte naţiuni s-au mişcat mult mai repede în cazuri excepţionale. Naţionala Rusiei a câştigat titlul european în urma unei aruncări decisive a lui J.R. Holden, un conducător de joc american.

Holden a fost naturalizat special pentru această campanie, în doar patru ore, prin decret prezidenţial semnat de Vladimir Putin. Naţionala Georgiei, care a învins în două rânduri România în meciuri amicale anul trecut, are de asemenea în componenţă un jucător american, Tyrone Ellis, care a evoluat la echipe de top din Europa.

Naţionalele Irlandei şi Elveţiei, foste adversare ale României în campania precedentă de calificare, au ambele în componenţa lor jucători din NBA, care s-au născut în Statele Unite, dar au origini în ţările respective. "Atât timp cât la nivel de seniori vom juca cu naţionale care îşi aduc cei mai buni jucători de peste Ocean, ne va fi foarte greu dacă nu ne adaptăm la această politică europeană", spune Carmen Tocală.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite