Avem şi noi un român în Super Bowl! Zoltan Mesko: „În America, spui Borat, spui România“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul român care va juca în Super Bowl la 5 februarie spune că în State ţara noastră e identificată prin celebrul film de comedie.

Calificat în Super Bowl, finala campionatului de fotbal american, timişoreanul îşi doreşte să-şi folosească imaginea pe care şi-a făcut-o în sport pentru a lucra în serviciul comunităţii sau a face afaceri după ce va agăţa ghetele în cui. El explică prezenţa în echipa New England Patriots prin orele petrecute la antrenamente.

„Adevărul": Când ai venit în SUA, care a fost primul contact cu sportul?

Zoltan Mesko: Eu în primii ani de şcoală am jucat fotbal european, soccer. În România nu eram chiar aşa de bun, dar aici jucam mai bine decât mulţi coechipieri de-ai mei. Am fost puţin timp şi portar, dar totul a fost doar un hobby pentru mine. Câteodată mai jucam şi bambilici sau pătrăţica în parcare.

Pentru românii care practică baschet sau hochei, mai nou chiar şi fotbal american, e un vis să ajungă în ligile profesioniste de aici. Există vreo reţetă a succesului?

Pot să dau exemplul germanului Sebastian Vollmer, coechipierul meu de la Patriots. El a jucat fotbal american în liceu, în Germania. Era un tip mare, puternic şi a avut ocazia să joace într-un fel de All Star Game, între o reprezentativă a Germaniei şi o echipă universitară a SUA. Germanii au pierdut la zero, dar americanii l-au văzut că e talentat, că e puternic, au ştiut că se mai poate dezvolta din punct de vedere fizic şi Universitatea din Houston i-a oferit o bursă sportivă, să joace fotbal american pentru ei. Aşa s-a întâmplat şi în cazul meu.

Cum, mai precis?

La început am jucat la un liceu public, care nu avea o echipă de fotbal bună. Recordul nostru în primul an a fost 1-9, adică o victorie şi nouă înfrângeri. Mulţi au spus că trebuie să mă duc la un liceu privat pentru a mă face remarcat, dar am văzut că nu e aşa. Dacă eşti bun, eşti bun şi colegiile te remarcă indiferent unde joci.

Ce calităţi îţi trebuie ca să ajungi în NFL?

Trebuie să fii harnic, talentat, să ai un cumul de calităţi. Mai e încă un lucru: trebuie să poţi să cazi în picioare după fiecare eşec. De multe ori poţi să fii tentat să renunţi, să nu te mai antrenezi ore întregi.

image

Cum te-ai descurcat cu americanii care nu ştiau unde e România?

Acum e uşor, după filmul cu Borat! Poţi să spui că în România s-a filmat Borat şi lumea o să ştie.

Ce senzaţie ai după calificarea în Super Bowl?

Mă simt onorat să fiu primul român care joacă în Super Bowl şi sper să câştig şi titlul. Am muncit foarte mult pentru a ajunge aici. Practic, în ultimele 6 luni, de când a început sezonul, am stat la stadion în jur de 11 ore pe zi.

Ce reprezintă sportul profesionist şi cel de masă în America, comparativ cu Europa?

Sunt multe resurse aici la nivelul sportului şcolar. Totul se face, în primul rând, pentru recreere, devine mai serios pe măsură ce avansezi în vârstă şi progresezi. În Europa, am văzut că mulţi jucători de fotbal semnează cu echipe profesioniste când sunt foarte tineri, când încă nu au terminat liceul şi totul devine mult prea serios, prea devreme. Aici este fun, fun, fun şi abia când ajungi la nivel de colegiu treaba devine serioasă.

Ce vei face după Super Bowl?

La sfârşitul sezonului vreau să vin în România să-mi vizitez bunicii, pe care nu i-am văzut de foarte mult timp.

„«Big Ghiţa» a fost idolul meu"

Ghiţă Mureşan şi Zoltan Mesko sunt singurii români care au ajuns să joace în cele mai puternice ligi din SUA, cea de baschet (NBA) şi cea de fotbal american (NFL). Având în vedere că între ei e o diferenţă de vârstă de aproape 20 de ani, Ghiţă a fost idolul din copilărie al lui Zoltan, iar prin intermediul „Adevărul" cei doi s-au cunoscut recent, când New England Patriots (echipa unde evoluează Mesko) a jucat în Washington, cu Redskins.

Atunci când Zoltan Mesko a mărturisit că „Big Ghiţa" a fost idolul său, în copilărie, fostul jucător din NBA a reacţionat: „O, da?! Aşa a fost?! Fugi de-aici!". Zoli a replicat, spunând că are în casa părintească filmul „My Giant", pe care l-a văzut de 20 de ori. Ceea ce l-a făcut pe Ghiţă Mureşan să exclame: „O, mersi man!". Fotbalistul a ezitat când a fost întrebat dacă clujeanul a fost mai bun actor decât baschetbalist: „Mmm, ce să zic (râde) a fost bun la ambele! Cu siguranţă, e un actor mai bun decât Shaq! (n.r. -Shaquille O'Neal)". 

Vezi un reportaj realizat în casa bunicilor lui Zoltan Mesko, de la Timişoara




GALERIE FOTO

Mureşan nici nu visa la NBA

Chiar dacă între sporturile practicate de cei doi e o diferenţă uriaşă, a fost interesant de văzut că abordarea sportului, a carierei profesioniste şi mentalităţile fiecăruia sunt asemănătoare. „Nu m-am gândit că pot să joc în NBA. Ăsta e motivul pentru care nu mi-am făcut o dorinţă din asta. Când am ajuns aici, pot să spun că a fost ca şi cum aş fi câştigat la loterie. Munca depusă, cât am jucat în România, la naţională sau în Franta, m-a ajutat să ajung un bun jucător şi, ulterior, în NBA. Aici joacă în jur de 300 de baschetbalişti în fiecare an, iar eu am fost unul dintre ei. În acelaşi timp, am fost norocos şi a trebuit să fiu harnic la antrenamente", a explicat Ghiţă Mureşan.

"Înainte de a juca în NFL, am crezut că e ceva extraordinar să ajung aici. Dar când ştii că ai muncit mult, nu mai e o surpriză că ai ocazia să joci la acest nivel.

2,31 de metri  e înalţimea lui Ghiţă Muresan, baschetbalist care a jucat cinci sezoane în NBA.

Ce înseamnă Super Bowl

- E finala NFL, campionatul de fotbal american. În ea se înfruntă, anual, câştigătoarele celor două conferinţe, American Football Conference (AFC) şi National Football Conference (NFC).
- A fost creat în 1967.
- Audienţa înregistrată de televizarea sa e impresionantă. Anul trecut, finala NFL a adunat 111 milioane de telespectatori.
- Finala e transmisă anual în peste 200 de ţări, fiind urmărită în întreaga lume de peste 500 de milioane de telespectatori.
- În timpul transmisiei finalei o reclamă de 30 de secunde costă 2,7 milioane de dolari.
- Locul de disputare se stabileşte de către NFL cu câţiva ani înainte, oraşele depunându-şi candidatura pentru asta la fel ca acelea ce vor să organizeze JO.
- În afara primelor stipulate în contractele semnate de fiecare jucător, NFL premiază separat formaţiile care ajung în Super Bowl. Fiecare component al echipei câştigătoare încasează aproximativ 83.000 de dolari, iar învinşii primesc în jur de 42.000 de dolari de căciulă.
- Anul acesta, pe site-urile de licitaţii gen eBay preţul mediu pentru un bilet la Super Bowl e de 3.679 de dolari.

CV

- Zoltan Mesko
- Data şi locul naşterii: 16.03.1986, Timişoara
- În copilăria petrecută în ţară a făcut înot, tenis, fotbal şi baschet.
- A plecat în 1997 din Timişoara în Statele Unite, împreună cu părinţii. Nu împlinise încă 11 ani.
- În 2002, a fost pentru ultima oară la Timişoara.
- Pe când era în clasa a VIII-a, la ora de Educaţie Fizică şi Sport juca „kickball", un joc care seamănă cu baseballul, dar la care e folosit piciorul.
- La „kickball" a tras un şut atât de tare, în sus, încât a spart nişte becuri de la instalaţia de lumină. Profesorul i-a spus: „Ori plăteşti, ori te prezinţi la echipa de fotbal american. A ales ultima variantă".
- A devenit primul român care joacă în NFL.
- A semnat cu Patriots în 2010, având un salariu anual de aproximativ 300.000 de dolari.
- E fan Timişoara şi Steaua.
- A studiat managementul bancar.
- Vorbeşte fluent româna, maghiara, germana şi engleza. De asemenea, se descurcă şi în spaniolă.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite