Zeul venit din galerie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Căpitan şi deja o legendă pentru AS Roma, Francesco Totti a încheiat unul dintre cele mai bune sezoane din carieră şi continuă să trăiască visul din copilărie Englezii i-ar spune

Căpitan şi deja o legendă pentru AS Roma, Francesco Totti a încheiat unul dintre cele mai bune sezoane din carieră şi continuă să trăiască visul din copilărie

Englezii i-ar spune "One club man". Deşi ademenit cu sume imense de Manchester United sau Real Madrid, Francesco Totti nu a părăsit niciodată marea dragoste a vieţii sale, AS Roma. Unii membri ai galeriei echipei italiene ştiu şi de ce. Înainte să joace pentru Roma, Francesco a fost un fanatic susţinător al echipei, avându-l ca idol pe Giuseppe Giannini, unul dintre cei mai mari jucători din istoria romanilor şi, printre altele, fostul antrenor al lui FC Argeş.

"Lui Francesco Totti nu i-au plăcut niciodată desenele animate", afirma chiar mama sa, Fiorella Totti. De la o vârstă fragedă, micuţul Francesco se uita numai la meciuri, în special la cele ale echipei locale AS Roma. Născut în 1976, acesta a fost de mic un suporter înfocat al gialorossilor, obişnuind să meargă să vadă meciurile din sectorul rezervat galeriei pe Stadio Olimpico. În timpul liber juca fotbal, numai fotbal, de obicei cu băieţi mult mai mari. Reperat de scouterii celui mai puternic club al momentului, AC Milan, Totti a refuzat un contract pe care puţini l-ar refuza la 12 ani. Mult n-a mai trebuit să aştepte. Un an mai târziu a ajuns la juniorii lui AS Roma. Avea 13 ani şi era obişnuit să joace cu băieţi mai mari decât el, aşa că puţini au fost surprinşi când, la numai 16 ani, Francesco debuta la prima echipă a romanilor într-un meci cu Brescia lui Hagi şi Lucescu. Iar dacă Hagi a fost acolo pentru a-l vedea făcând primii paşi în Serie A, Totti i-a întors favorul şi a fost pe teren în 2000, la ultimul meci al Regelui la echipa naţională, Italia - România (2-0), în optimile Campionatului European din Belgia şi Olanda.

Vis împlinit

În sezonul de debut la prima echipă (1992-1993), Francesco a jucat doar două meciuri, însă a fost de ajuns pentru a fi păstrat în lot şi pentru următoarea stagiune. Din 1994 a reuşit să-şi câştige un loc de titular, şi, încet-încet, un loc în inimile foştilor colegi de peluză din galeria galben-roşie. Sezonul 1998-1999 e cel al confirmării totale. Antrenorul de atunci al Romei, boemul Zdenek Zeman, îi oferă banderola de căpitan şi Roma avea, oficial, un nou lider. Unul dintre cei mai mari fani ai decarului romanist, Zeman a fost îndepărtat în următorul an, însă înlocuitorul său, Fabio Capello, avea să fie antrenorul cu care Francesco Totti reuşea cea mai mare performanţă cu AS Roma. În stagiunea 2000-2001, după o luptă până în ultima etapă cu Juventus, Roma se încununa campioană pentru prima oară din 1983 şi pentru doar a treia oară în istoria sa. Era succesul uneia dintre cele mai bune echipe din istoria Romei, cu Batistuta, Emerson, Cafu, Montella sau Tomassi, avându-l ca lider pe Totti. La titlu, romanii au adăugat şi o Supercupă a Italiei, singura din vitrina de trofee a clubului.

Generaţia Chivu şi Mexes

Odată cu plecarea lui Fabio Capello, în 2004, Roma a ieşit din lupta pentru titlu, dominată de Juventus şi AC Milan şi de metodele lor "specifice". De altfel, Roma a mai putut lupta pentru titlu abia în sezonul tocmai încheiat, după ce Juve şi Milan au fost penalizate pentru implicarea în scandalul arbitrilor corupţi. La finalul stagiunii, Roma a terminat pe doi, la distanţă mare de campioana Inter, însă şi-a luat revanşa faţă de milanezi în finala Cupei Italei, cucerită cu un categoric 7-3 în două manşe. Era victoria unei noi generaţii de excepţie a Romei, cu străinii Mexes, Chivu sau Mancini, dar şi cu italienii Totti, De Rossi sau Perotta, proaspeţi campioni mondiali cu Italia. Statistic, sezonul tocmai încheiat e şi cel mai bun pentru Totti în tricoul Romei. A marcat 26 de goluri şi a fost încoronat golgheter al Seriei A, având alte patru goluri în Liga Campionilor.

Aproape de Gheata de Aur

Cu 26 de goluri în acest sezon de Serie A, Francesco Totti are şanse mari de a primi Gheata de Aur. Acesta are 52 de puncte în clasamentul UEFA, fiind urmat de brazilianul Alfonso Alves (Heerenveen - 51p) şi de Ruud van Nistelrooy (Real Madrid - 46p). Cum sezonul în Olanda s-a încheiat, singurul care mai are şanse reale de a-l prinde din urmă pe Totti este Van Nistelrooy, însă acesta trebuie să marcheze de trei ori în ultimele două etape pentru a-l egala pe decarul Romei.

Totti familistul

Căsătorit cu vedeta tv Ilary Blasi, Francesco Totti este tatăl a doi copii, Christian (doi ani) şi Chanel, născută pe 13 mai 2007. Totti a ales să celebreze şi pe teren naşterea ambilor copii. De când Christian s-a născut, Totti îşi sărbătoreşte golurile sugându-şi degetul, în timp ce la venirea pe lume a lui Chanel şi-a introdus o minge pe sub tricou şi s-a aşezat pe gazon, simulând o naştere. La sfârşitul acestui campionat, după 4-3 cu Messina în ultima etapă, Francesco şi restul colegilor săi au sărbătorit alături de copiii jucătorilor Romei, printre care şi Christian (foto). Timp de minute bune, fotbalistul roman a uitat de colegii de echipă şi s-a jucat pe gazon cu fiul său de nici doi ani.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite