Vulcanul din Ghencea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Calificarea Stelei pentru a doua oară consecutiv în grupele Ligii Campionilor a produs isterie în echipa lui Hagi Tehnicianul Gică Hagi spune că echipa sa poate ajunge în primăvara

Calificarea Stelei pentru a doua oară consecutiv în grupele Ligii Campionilor a produs isterie în echipa lui Hagi

Tehnicianul Gică Hagi spune că echipa sa poate ajunge în primăvara europeană, în timp ce Gigi Becali visează la semifinale. Însă jocul roş-albaştrilor scârţâie şi atmosfera din interior nu este chiar una idilică.

Deşi s-au calificat în grupele Ligii Campionilor întâlnind adversari facili, steliştii au ambiţii mari dorind să ajungă, în premieră, printre cele mai bune echipe ale competiţiei. Finanţatorul Gigi Becali ţinteşte sferturile de finală, pentru care pregăteşte prime totale de trei milioane de euro. În faţa Stelei stau însă obstacole, atât din interior, cât şi din exterior.

1. Banii

Steaua a cheltuit aproape nouă milioane de euro pe transferuri în această vară. Cu milionul pe care finanţatorul Gigi Becali pretinde că l-a plătit "pentru un singur meci", probabil cel dintre Dinamo şi CFR Cluj, din sezonul precedent, se poate spune că roş-albaştrii au investit zece milioane pentru accesul în Liga Campionilor. Este suma pe care echipele mari care vizează cel puţin "optimile" Ligii o plăteşte pentru a transfera un singur jucător.

2. Jocul echipei

Din punct de vedere al numelor, Steaua nu a avut adversari de calibru în drumul spre Ligă. Dar, atât Zaglebie Lubin, cât şi Bate Borisov au arătat că sunt două echipe bătăioase, cu mult tupeu, fiecare cu doi-trei fotbalişti de valoare, care au pus probleme reale elevilor lui Hagi. Nu şi suficiente pentru a-i elimina.

Totuşi, chiar dacă în atac pasele s-au legat mai bine, echipa din Ghencea a lăsat impresia că s-a calificat în grupe mai mult datorită experienţei europene. Sigur, se pot invoca absenţele de marcă din lot sau timpul scurt pentru ca relaţiile de joc să funcţioneze perfect.

În returul cu Bate, spre exemplu, cel mai bun stelist a fost portarul Zapata, columbianul salvându-şi echipa în câteva situaţii critice. Optimismul exacerbat al lui Hagi se bazează însă şi pe revenirile din atac ale lui Victoraş Iacob, dar mai ales ale lui Vali Badea, cel mai important vârf al echipei în sezonul trecut.

3. Instabilitatea patronului

Calificarea Stelei pentru al doilea an consecutiv în grupele Ligii nu poate garanta automat şi liniştea din sânul echipei. Asta deoarece în ultima vreme instabilitatea emoţională a lui Becali s-a răsfrânt şi asupra echipei. "Hagi şi-a dat testul norocului.

Dumnezeu mi-a îndeplinit planul pe care l-a făcut acum câteva luni, când am cheltuit atâţia bani pentru locul doi, şi acum mă gândesc la sferturile de finală şi chiar la semifinale", a spus visător Becali.

Latifundiarul a subliniat apoi şi care va fi noua lui strategie pe plan fotbalistic: "Vreau o echipă a viteziştilor, care să sperie Europa. Îl dau pe Dică, îi fac loc lui Neaga sau lui Badea". Apoi, a ţinut să-şi aroge merite şi pentru victoria cu Bate, spunând că le-a dat cu mir sfinţit de Paşte, adus de la muntele Athos, jucătorilor Zaharia, Neaga, Dică şi Nicoliţă cărora le-a transmis că vor marca. "Acum voi mirui întreaga echipă pentru a ne califica".

Delirul a fost atins în momentul în care, la plecarea de la stadion după meci, aflat în maşina sa, Gigi a început să cânte, asemenea unui preot, pe muzică religioasă. Acum, Becali este în culmea fericirii, dar nu trebuie uitat că, după un început de sezon neconvingător, era la un pas de a-l da afară pe antrenorul Hagi. Nu se ştie cum va reacţiona patronul la primul eşec.

4. Probleme de lot

Dacă Ghionea şi Badea sunt pe cale a fi recuperaţi, în schimb, căpitanul MirelRădoi trăieşte iar un coşmar. Conform lui Hagi, internaţionalul va lipsi între trei şi cinci luni după reaccidentarea la genunchi. Rădoi va merge la Bologna unde va suferi o nouă intervenţie chirurgicală.

Cum pe lista absenţelor de durată se mai află şi Pleşan, nu ar fi exclus ca roş-albaştrii să mai facă un transfer de valoare, după ce condiţia pusă de Becali, calificarea în Ligă, a fost îndeplinită.

Egali cu Benfica şi Bremen

Steaua a înregistrat, miercuri seară, cea de-a cincea calificare în grupele Ligii Campionilor din istorie. Doar 24 de cluburi din Europa au mai multe participări în Liga Campionilor decât Steaua. Formaţia din Ghencea se află la egalitate de prezenţe în cea mai importantă competiţie intercluburi de pe continent cu formaţii precum Benfica Lisabona, Werder Bremen, Olympique Marseille sau ŢSKA Moscova.

De altfel, într-un clasament all-time al Cupei Campionilor şi Ligii Campionilor, Steaua ocupă locul 22, după Sparta Praga şi înaintea lui Rosenborg Trondheim. După ce a eliminat pe Ajax Amsterdam, Slavia Praga a devenit cel de-al 100 club care va juca în Liga Campionilor.

De asemenea, în cazul în care trece de AEK Atena, va deveni al 101-lea club din istoria competiţiei. Prin cele cinci participări ale Stelei, România are mai multe prezenţe în Liga Campionilor decât ţări precum Croaţia, Elveţia, Bulgaria, Polonia, Danemarca sau Serbia.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite