Vrăjitorul din Nis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai bun handbalist al lumii, Nikola Karabatici, va juca împotriva României, după ce a condus Franţa spre titlul mondial şi spre cel olimpic.

Naţionala României va avea viaţă grea cu cel mai bun inter stânga al lumii, care va fi adversarul tricolorilor la Campionatele Mondiale din Croaţia, de anul viitor. I se spune „geniul din Nis“, iar specialiştii au căzut de acord că, la 24 ani, Nikola Karabatici este cel mai bun handbalist al lumii. Nikola are tot ce şi-ar putea dori un tânăr la această vârstă.

Răsfăţat de destin, el are toate şansele să fie declarat cel mai bun jucător al lumii în acest an. Sârbul devenit cetăţean francez a plecat din Nis pe când avea patru ani. Totul s-a întâmplat după ce tatăl său, Branko, şi el handbalist, a semnat un contract cu Strasbourg.

Evident, microbul sportului cu mingea pe semicerc l-a sedus şi pe Nikola, iar ascensiunea sa a fost una rapidă. „Încă din copilărie mi-am dorit să ajung cel mai bun jucător din lume. Îi priveam pe Volle, Lathoud şi Richardson în 1995, iar ei mă făceau sa visez.

De pe atunci ştiam că va veni şi rândul meu şi că generaţia mea va aduce şi ea medalii Franţei“, afirma starul francez. Interesant este faptul că interul care evoluează la Kiel şi-a fi dorit, la început, să fie... portar!

Francezii, cei mai dificili adversari

Franţa şi România fac parte din grupa A la Campionatul Mondial, care va avea loc anul viitor în Croaţia. Evident, reprezentativa Cocoşului Galic va fi cel mai dificil adversar al tricolorilor. Campioni olimpici en titre, francezii sunt consideraţi principalii favoriţi la titlul mondial.

În schimb, România va avea ca obiectiv depăşirea grupelor. Partida dintre cele două echipe este programată pe 17 ianuarie la Osijek. „Este un jucător de excepţie, este extraordinar de greu să-i iei mingea şi să-l opreşti. Este ceea ce se cheamă un handbalist complet, cred că mai mult de atât nu i se poate cere nimănui. Ce mai, este un geniu“, susţine românul Sandu Iacob, care va trebui să îl blocheze pe francez în meciul direct.

A cucerit Liga Campionilor de două ori

La numai 17 ani, Karabatici a debutat la Montpellier, reuşind să câştige tot ceea ce era de câştigat în Franţa. Cea mai importantă performanţă cu formaţia din nordul Franţei a fost câştigarea Ligii Campionilor, în 2003. Ulterior, el s-a transferat în Germania, la THW Kiel, spre disperarea antrenorului Patrice Canayer.

 „Am vrut o schimbare în viaţa mea, cu Montpellier câştigasem tot ceea ce era de câştigat şi am vrut o nouă provocare în viaţă“, îşi explica „Niko“ decizia. Karabatici a devenit imediat omul numărul unu al nemţilor, trăgând practic echipa după el. Automat, au venit noi succese în Bundesliga şi în Europa.

Totul a culminat cu victoria din Liga Campionilor, în 2007. Nu întâmplător, el a fost declarat an de an cel mai bun handbalist din Germania. Şi are la picioare un oraş întreg, Kiel, dar şi o ţară întreagă, Franţa. Atât cei din Kiel, cât şi francezii sunt conştienţi că o mare parte dintre performanţe au fost obţinute graţie lui „Niko“.

A refuzat milioanele ibericilor

Nikola Karabatici şi-a asumat cel mai important rol şi în prima reprezentativă a Franţei. Aurul câştigat la Jocurile Olimpice de la Beijing nu a venit întâmplător, fiind precedat de bronzul de la Mondialul din 2005 şi de titlul european cucerit în 2006.
Încă de acum două sezoane, Karabatici a fost curtat asiduu de echipe precum FC Barcelona şi Ciudad de Real.

Le-a refuzat, chiar dacă ibericii aruncau în joc milioane de euro. „De ce să plec în Spania? Mie îmi place mult în Germania, nu am nevoie să schimb aerul.

La Kiel am cunoscut multe momente frumoase şi am tot ceea ce îmi doresc. Dar cel mai important este faptul că eu joc la Kiel alături de prietenii mei şi aş muri pentru această echipă“, a spus handbalistul, care şi-a prelungit contractual cu Kiel până la finele sezonului viitor.

Cum s-a apucat de pictură

Dacă în liceu era considerat absolut genial la matematică, pe parcurs a învăţat mai multe limbi străine. În prezent, el vorbeşte fluent sârbo-croata, franceza, engleza, spaniola şi germana.

Este atras de artă, pasiune care l-a determinat să se apuce de pictură. Admirator declarat al lui Romero Britto, francezul a povestit cu umor ce l-a determinat să îmbrăţişeze acest hobby. „Am fost într-o galerie în Hamburg şi am văzut operele lui Romero Britto. Este un artist pe care îl cunosc, iar acum mărturisesc că încerc să-l copiez în pictură“.

Karabatici reuşeşte să se ţină departe de orice fel de scandal. Deşi jurnaliştii francezi şi nu numai au încercat să afle ce se ascunde în spatele acestui handbalist modest, cu toţii au trăit o mare dezamăgire. „Niko“ evită cluburile de noapte, nu bea, nu se droghează şi evită să se afişeze în compania unor femei controversate.

PROFIL

Nume: Nikola Karabatici

Data naşterii: 11 aprilie 1984

Locul naşterii: Nis

Postul în echipă: inter

Palmares:

 campion olimpic cu Franţa (2008)

 campion european cu Franţa (2006)

 câştigător al Ligii Campionilor cu Montpellier (2003)

 câştigător al Ligii Campionilor cu THW Kiel (2007)

 multiplu campion al Franţei şi al Germaniei

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite