CICLISM: Thomas Voeckler a scris istorie Turul Franţei! (VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea de-a 96-a ediţie a Turul Franţei la ciclism a continuat, miercuri, cu etapa a cincea, care s-a desfăşurat pe distanţa a 196,5 kilometri, între localităţile Le Cap d’Adge şi Perpignan. Victoria i-a revenit rutierului francez Thomas Voeckler (Bouygues Telecom), care a trecut linia de sosire după 4 ore 29:35 minute. Ciclistul din Hexagon a fost urmat de Mihail Ignatiev (Katusha) şi de Mark Cavendish (Columbia), ambii

Pentru prima dată în istoria „Marii Bucle” startul s-a dat din localitatea Cap d’Adge, o staţiune balneară de la malul Mării Mediterane. În această rundă rutierii au avut de trecut peste două căţărări de categoria a patra, Col de Feuilla şi Cote de Treilles.

Lance Armstrong este, în continuare, la egalitate cu Fabian Cancellara în disputa pentru tricoul galben, elveţianul fiind avantajat în ierarhie de o fracţiune de secundă în minus pe care a avut-o în prolog, acolo unde s-a făcut diferenţa dintre cei doi. În primii cinci rutieri din ierarhia generală, patru sunt de la echipa Astana!

După succesul din etapa a cincea, Thomas Voeckler a declarat că aştepta o asemenea performanţă de mult timp. "De foartă multă vreme eram în căutarea unei victorii. Mi-am păstrat optimismul tot timpul, chiar dacă profilul etapei nu mă avantaja. Erau oameni mult mai rapizi decât mine la sprint şi abia cu 300 de metri înainte de linia de sosire mi-am dat seama că voi triumfa. Dedic această victorie soţiei şi copilului meu", a precizat rutierul francez.

Clasamentul final nu s-a modificat după etapa a cincea, astfel că echipa Saxo-Bank rămâne formaţia care are tricoul galben prin Fabian Cancellara. Elveţianul a spus că se simte mândru pentru fiecare zi în care este lider. "Vântul a bătut puternic, drumurile a fost înguste şi au fost nişte kilometri grei pentru noi. Echipa a făcut o muncă perfectă pentru a mă apăra şi acum sunt tot pe primul loc. Acum intrăm, cu adevărat, în Turul Franţei", a adăugat Cancellara.

Clasament general:
1. Fabian Cancellara (Saxo-Bank)
10 ore 38:07 minute
2. Lance Armstrong (Astana) acelaşi timp
3. Alberto Contador (Astana) la 19 secunde
4. Andreas Kloden (Astana) la 23 de secunde
5. Levi Leipheimer (Astana) la 31 de secunde

Iată, mai jos, evenimentele etapei a cincea:

18.16 Thomas Voeckler (foto) termină etapa! În spatele său, Cavendish mai "ciupeşte" câteva puncte în clasamentul tricoului verde.
Lance Armstrong şi Fabian Cancellara rămân în fruntea ierarhiei generale, elveţianul având tricoul galben pentru încă o etapă!

image

18.15 Ultimul kilometru din etapa a cincea. Rutierul fracez Thomas Voeckler pare a fi scăpat în câştigător. Albert Timmer este la 11 secunde în spatele său, dar fără şanse de a-l ajunge.

18.11 Voeckler are mari şanse de a câştiga etapa a cincea. Ar fi pentru prima oară în cariera rutierului francez când ar triumfa într-o rundă din "Marea Buclă".

18.10 Thomas Voeckler încearcă să se desprindă de primii cinci. Polonezul Sapa are probleme şi rămâne în urmă. Cu patru kilometri înainte de final, rutierul francez are 200 de metri avans de grupul său. Voeckler poate ajunge primul la sosire.

18.00 Plutonul este condus acum de echipa Garmin, rutierii acestei formaţii impunând trena în acest moment. Astana şi Columbia sunt lângă cicliştii de la Garmin, iar Liquigas rămâne lângă aceste team-uri. Evadaţii sunt la adăpostul a 1:20 minute cu 10 kilometri înainte de final.

17.50 Astana are iniţiativa la trenă, fiind peste 69% din timp la trenă, după cum informează site-ul oficial al competiţiei. În ultimele 45 de minute, Armstrong, Contador şi coechipierii acestora au tras din greu. Rutierii de la Columbia şi Liquigas au mai rupt aceste perioade. Evadaţii au 1:18 minute avans.

17.45 Ultimii 25 de kilometri până la finalul etapei.Anthony Geslin, Mihail Ignatiev, Marcin Sapa, Thomas Voeckler, Albert Timmer şi Yauheni Hutarovich visează frumos şi rămân, pentru puţin, în frunte. Avansul celor şase este de 44 de secunde.

17.40 30 de kilometri până la final. Astana a făcut o treabă excelentă în faţă, ducând trena în majoritatea timpului din ultima jumătate de oră. Columbia şi, mai nou, Liquigas, au intrat şi ele în joc. Ecartul dintre pluton şi evadaţi este doar dce 39 de secunde.

17.30 Astana şi Columbia trec, pe rând, la trenă. Cele două echipe încearcă să-şi aducă favoriţii, din nou, în faţa tricoului galben. O eventuală neatenţie a celor de la Saxo-Bank ar putea face ca Cancellara să piardă şefia în clasamentul general. Ultimul sprint intermediar din această rundă i-a revenit lui Marcin Sapa.
Mark Cavendish (foto) nu-şi va pierde, însă, tricoul verde.

image

17.25 Joncţiune între primele două grupuri din pluton, însă evadaţii mai au 55 de secunde avans. Anthony Geslin, Mihail Ignatiev, Marcin Sapa, Thomas Voeckler, Albert Timmer şi Yauheni Hutarovich rămân, încă, în fruntea cursei, cu 40 de kilometri înainte de final

17.20 Plutonul a intrat acum în Pirineii-Orientali. Etapele viitoare vor fi foarte interesante, mai ales cele de vineri şi de sâmbătă, atunci când vor începe adevăratele căţărări. Astana a dus trena în ultima perioadă. Evadaţii mai au 99 de secunde în faţa primului grup din pluton. Cursa a început să se anime.

17.15 Alberto Contador stă în spatele coechipierului său, americanul Lance Armstrong. Echipele Astana şi Columbia sunt în primul grup creat de Saxo-Bank. Evadaţii mai au doar 1:35 minute avans. Gesink nu a putut încă să revină, rutierul formaţiei Rabobank fiind la aproape două minute de pluton!

17.10 Patru grupuri diferite au rupt plutonul în acest moment. Echipa elveţianului Fabian Camcellara, Saxo-Bank, este cea mai agresivă şi încearcă să menţină o trenă de peste 45 kilometri la oră. Lance Armstrong se află lângă purtătorul tricoului galben. În acest monent Ignatiev nu mai este lider virtual. Au mai rămas 55 de kilometri până la final, iar ecartul dintre evadaţi şi primul grup din pluton este de mai puţin de două minute.

17.00 În cea de-a treia oră de cursă, rutierii au parcurs o distanţă de 42,8 kilometri, cu o viteză medie de 42,9 kilometri la oră, după cum informează site-ul oficial al competiţiei. Geslin a reuşit şase puncte în etapa a cincea pe cele două căţărări de categoria a patra, pe care şi le-a adjudecat. Pe doi a sosit Voeckler în cea de-a doua căţărare.

16.50 Doi rutieri de la Rabobank au căzut, tot într-un şanţ! Unul dintre aceştia este Robert Gesink, unul dintre oamenii de bază ai echipei. Ambii au reintrat în cursă. Ne apropiem de cea de-a doua căţărare a zilei.

16.40 Stephane Auge (Cofidis) şi Staf Scheirlinckx (Silence-Lotto) au căzut. pe partea laterală a şoselei, fiind surprinşi de un şanţ care le-a apărut în faţă. Cei doi rutieri nu sunt loviţi foarte tare şi vor reveni în pluton. Prima căţărare a zilei i-a revenit lui Anthony Geslin. Plutonul este la 3:38 minute de evadaţi, Ignatiev rămâne lider virtual.

16.30 90 de kilometri până la sosire. Anthony Geslin, Mihail Ignatiev, Marcin Sapa, Thomas Voeckler, Albert Timmer şi Yauheni Hutarovich rămân evadaţi, însă timpul este acum de patru minute diferenţă.
Ignatiev (foto) rămâne, virtual, în tricoul galben, la un minut în faţa lui Cancellara. Cel de-al doilea sprint intermediar i-a revenit rutierului Marcin Sapa, care a fost urmat de Geslin şi de Ignatiev.

image

16.20 Rutierul american Lance Armstrong nu mai este aşa de rece precum în ediţiile anterioare. Ciclistul francez Thomas Voeckler a spus despre texan că este "mult mai relaxat, amuzant şi accesibil, ceea ce-l face, poate şi mai puternic".

16.10 Nu se întâmplă lucruri importante pe şosea. Este ora mesei şi rutierii nu forţează în aceste momente. Şi media orară a scăzut sub 45 kilometri la oră.

16.00 Au mai rămas 104 kilometri până la final, iar plutonul a ajuns acum la trei minute de cei şase evadaţi. Fabian Cancellara a redevenit liderul Turului Franţei, fiind urmat, la acelaşi timp de Lance Armstrong. Cisliştii au ajuns în zona de realimentare.

15.55 În partea din faţă a plutonului, în ultimele 20 de minute, Garmin s-a aflat la trenă 72% din acest timp, iar Columbia a fost în faţă 28% din această perioadă. Ecartul a fost, la un moment dat, în cursa de azi, de 8:45 minute, acum timpul dintre evadaţi şi pluton fiind de numai 3:28 minute.

15.50 Echipa Columbia a primit ajutor din partea rutierilor de la Garmin, la trenă. Plutonul a scăzut ecartul faţă de evadaţi sub patru minute, timpul fiind acum de 3:30 minute faţă de cei şase rutieri din fruntea cursei. Ignatiev rămâne lider virtual cu câteva secunde în faţa elveţiuanului Fabian Cancellara (Saxo-Bank). Viteza plutonului este de 65 kilometri pe oră! Vântul bate din spate şi favorizează astfel de medii orare.

15.45 Christophe Moreau (foto), liderul echipei Agritubel, a căzut! Colegii de echipă încearcă să-l readucă în pluton! După un timp de aproximativ un minut, rutierul din Hexagon reintră în cursă.

image

15.40 67 de kilometri de la start. Anthony Geslin,. Mihail Ignatiev, Marcin Sapa, Thomas Voeckler, Albert Timmer şi Yauheni Hutarovich rămân evadaţi, însă timpul este acum de patru minute diferenţă. Ignatiev rămâne, virtual, în tricoul galben, la un minut în faţa lui Cancellara.

15.30 Directorul sportiv al echipei Columbia, Allan Peiper, a declarat, pentru site-ul oficial al competiţiei, că formaţia sa nu va acorda niciun sprijin pentru Lance Armstrong. "Nu am primit ajutor de la nimeni şi nici nu-l vom da. Toată lumea ne-a acuzat că am colaborat la desprinderea sa de pluton în etapa a treia, însă nu a fost aşa. Poate de aceea am mers atât de slab în contra-timpul pe echipe, deoarece am fost afectaţi de aceste lucruri", a precizat Peiper. Echipa sprinterului Mark Cavendish pune presiune pe pluton, care s-a apropiat la 4:40 minute de evadaţi, după 64 de kilometri de cursă.

15.20 Componenţii echipei Columbia au trecut la trenă, astfel că evadaţii par să nu mai poată ţine un ritm constant faţă de pluton. Diferenţa este acum de 5:20 minute şi continuă să scadă. Armstrong şi Cancellara par să răsufle uşuraţi, fiind acum în siguranţă. Urmează o zonă în urcare, după care sportivii vor ajunge în zona de realimentare.

15.10 Plutonul a început să mărească trena, diferenţa faţă de evadaţi fiind acum de 7:50 minute. Ignatiev rămâne, deocamdată, lider virtual al Turului Franţei.

15.05 Primul sprint intermediar al etapei a fost adjudecat de Anthony Geslin, acesta fiind urmat de Yauheni Hutarovich şi de Thomas Voeckler. După prima jumătate de oră de cursă plutonul a avut o medie orară de 41,6 kilometri pe oră.

15.00 Diferenţa dintre pluton şi evadaţi este de 9:35 minute. Ignatiev este liderul virtual al Turului Franţei la ciclism, fiind urmat, la 1:27 minute, de Anthony Geslin.

image

14.55 Din cei şase evadaţi, Mihai Ignatiev este cel mai bine clasat. Rutierul echipei Katusha se află pe locul 39, la 3:02 minute de purtătorul tricoului galben. Plutonul continuă să nu reacţioneze, ecartul diind acum de 8:45 minute.

14.45 Startul s-a dat de 32 de kilometri. Plutonul rulează pasiv şi priveşte în faţă un grup de şase evadaţi: Anthony Geslin,. Mihail Ignatiev, Marcin Sapa, Thomas Voeckler, Albert Timmer şi Yauheni Hutarovich. Niciunul dintre aceştia nu poate ameninţa tricoul galben sau un loc din Top 10.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite