Târgu-Jiu: Vindecat de cancer!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Handbalistul sârb Milan Vukas, de la Energia Pandurii Târgu-Jiu, a revenit la antrenamente după ce a câştigat lupta cu teribila boală. Diagnosticat în octombrie 2009 cu cancer testicular, extrema echipei Energia Pandurii, Milan Vukas, vrea să revină pe semicerc.

image

Scăpat de boala care ucide, Vukas priveşte acum cu mai mult optimism viitorul său în handbal

La 23 de ani, handbalistul a început lupta cu boala încurajat de medici, dar şi de alte cazuri de sportivi celebri care au trecut prin aceeaşi situaţie şi au învins. După şase luni de chin, Milan Vukas s-a vindecat.

Acum vrea să ducă o viaţă normală, dar nu se gândeşte să renunţe la sport. De regulă, când afli că suferi de o boală cum este cancerul, te gândeşti la cât mai ai de trăit. Aşa a făcut şi Vukas până când a ajuns la o clinică specializată din Belgrad, unde i s-au dat asigurări că poate fi salvat.

„Nu ştiam ce să cred, pentru prima dată în viaţa mea m-am gândit că voi muri! Am doar 23 de ani, e cumplit să treci prin asta. Dar după ce mi s-a pus diagnosticul şi am vorbit cu medicii de la Belgrad m-am mai liniştit. Doctorul meu mi-a spus că trebuie să fac chimioterapie, iar după o nouă scanare vom vedea care e rezultatul", ne-a povestit sârbul.

Privind înapoi la tot ce i s-a întâmplat în ultimele şase luni, Milan se consideră norocos din mai multe puncte de vedere, dar mai ales pentru că boala a fost descoperită devreme. „Am fost norocos pentru că rezultatul biopsiei a fost bun. În 99 la sută din cazurile acestea oamenii nu simt durerea şi sunt diagnosticaţi târziu. Eu am simţit durere şi de aceea spun că am fost norocos. Metastaza se putea extinde în organism, putea afecta sistemul respirator şi atunci devenea periculoasă. Dar eu am avut şansă pentru că acest cancer nu a intrat în metastază şi nu a acţionat", susţine Vukas.

image

Jucătorul sârb Milan Vukas şi-a pierdut părul după chimioterapie

Familia nu mai vrea să-l lase la handbal

În lupta cu cancerul toată lumea i-a fost alături: colegii, familia şi toţi prietenii săi din Serbia. „Familia a fost mereu cu mine, am stat foarte mult în spital, am făcut trei cicluri de chimioterapie şi nu a fost deloc uşor. Un ciclu presupune cinci zile de tratament şi după o scurtă pauză începeam din nou. A fost greu pentru că nu este deloc confortabil şi îţi cade părul după tratament", a explicat Milan, care se bucură acum că este pe drumul cel bun, fiind aproape
vindecat.

image

Hanbalul e viaţa lui şi nu vrea să renunţe cu toate insistenţele mamei sale

Faptul că a revenit la echipă şi vrea să joace handbal din nou nu este însă pe placul familiei sale. Mama a fost prima care s-a opus, dar Vukas spune că fără handbal nu ar putea trăi. „Mama a fost puţin supărată că vreau să continui. Fiind ceva mai emoţionată şi afectată, mi-a spus «Nu mai juca!». Dar toate mamele din lume ar fi spus la fel. Eu îi înţeleg îngrijorarea, dar iubesc prea mult handbalul, pentru că e viaţa mea!", a explicat sârbul decizia de a nu renunţa la sportul preferat.

image

Pandurii îi prelungesc contractul un an

Vukas mai are contract cu Pandurii doar până la final de sezon, însă antrenorul Vasile Stângă vrea să-i fie prelungită înţelegerea. „De valoarea lui Vukas se găseşte greu un jucător acum. A fost handbalist de naţională în ultimii trei ani, plus că e un mare sufletist", a spus preşedintele clubului, Gore Popescu.

image

Acesta speră ca jucătorul să treacă repede peste problemele fizice, dar mai ales psihice: „Trebuie să îl ajutăm să depăşească acest necaz şi să îşi revină. O să-l luăm şi la Braşov, la Cupa României, să vadă meciurile şi să reintre în atmosferă, pentru că este un jucător extraordinar".

Lance Armstrong i-a fost model

Când a aflat de ce boală suferă, Milan Vukas s-a gândit la sportivii celebri care şi-au continuat cariera, deşi au avut cancer. „M-am gândit că poate nu voi mai putea reveni pe teren, dar apoi mi-am amintit de Lance Armstrong, Luboslav Penev sau Jose Molina. Problema acum nu este că nu pot face sport, ci că acel tratament afectează de regulă ficatul şi este nevoie de timp pentru a se regenera. Trei sau patru luni voi face doar antrenamente uşoare, iar din startul sezonului viitor cred că voi putea juca din nou", spune Vukas.

Sportivi celebri care au învins cancerul

Lance Armstrong (foto) - ciclism
Luboslav Penev, Jose Molina şi Ebbe Sand- fotbal
Tony Marsh - rugby
Scott Hamilton - patinaj artistic
Alex Baumann - înot

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite