Vatmanul Bartoc l-a salvat pe Mircea Lucescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sindicaliştii Regiei Autonome de Transport Bucureşti îşi apără colegul implicat în accident şi susţin că datorită acestuia tehnicianul de 66 de ani a scăpat cu viaţă.

Reprezentanţii RATB resping părerea lui Mircea Lucescu, publicată de „Gazeta Sporturilor", şi potrivit căreia vatmanul n-ar fi frânat şi ar fi intrat intenţionat în maşina condusă de tehnicianul celor de la Şahtior.

Astfel, conducătorul de tramvai de pe linia 1 a respectat normele de circulaţie preventivă şi a făcut tot posibilul pentru evitarea impactului. „Acesta a utilizat toate sistemele de frânare cu care este dotat tramvaiul, frâna electrodinamică de serviciu, frâna electrohidraulică de oprire şi staţionare şi frâna electromagnetică cu patină, pentru situaţii deosebite", se arată în comunicatul Regiei. Şefii RATB susţin că distanţa mică dintre tramvai şi autoturism n-a permis oprirea tramvaiului şi evitarea totală a accidentului.

Gravitatea impactului a fost redusă

Vatmanul care se afla în tramvaiul care a izbit maşina lui „Il Luce" are o vechime de 19 ani şi în toată această perioadă n-a fost implicat în accidente rutiere din culpă proprie.  „Am făcut tot posibilul pentru evitarea impactului. Am avut o reacţie cât se poate de rapidă şi am acţionat toate sistemele de frânare de care dispune tramvaiul. Dacă era un conducător mai puţin experimentat în locul meu, nu reacţiona atât de prompt", a declarat Marian Bartoc (foto).

Şeful RATB îşi apără angajatul

Noul director al Regiei Autonome de Transport Bucureşti, Viorel Popescu, a declarat pentru „Adevărul" că declaraţia lui Mircea Lucescu nu are nicio susţinere.

„Nici măcar nu există concepţia aceasta de a lovi intenţionat o maşină aflată pe linia de tramvai, pentru că, în primul rând, vatmanul respectiv ştie că ar afecta traficul, ar da peste cap circulaţia altor tramvaie şi colegii lui nu şi-ar putea face norma", a spus Viorel Popescu. El a adăugat că, în paralel cu ancheta Poliţiei, există şi o verificare internă a celor întâmplate vineri.

„Şoferul i-a apărut  în faţă la doi metri"

De asemenea, Mircea Ionescu, şeful Sindicatului RATB, a dezvăluit pentru „Adevărul" că cercetările interne arată că vatmanul „a reacţionat rapid şi a evitat o tragedie, mai ales că şoferul i-a apărut în faţă la doi metri distanţă".

El a adăugat că un tramvai de 37 de tone nu se opreşte în doi metri, chiar dacă circulă şi cu 10 kilometri la oră. „Vatmanul circula cu 15 kilometri la oră, adică viteza legală, însă pe jos era ud şi e greu de spus în câţi metri a oprit tramvaiul", a afirmat Ionescu.
El a conchis: „Mircea Lucescu a avut noroc şi ar trebui să fie mulţumit că a scăpat cu viaţă, în loc să dea vina pe angajatul RATB".

„La 30 de kilometri pe oră, opreşte în 16 metri!"

Reporterii „Adevărul" au vorbit, ieri, cu un alt vatman pentru a confirma sau infirma teoria lui Lucescu, potrivit căruia cel care l-a lovit avea timp să oprească. „O hardughie ca asta are peste 30 de tone gol, iar la o viteză de 30 de kilometri pe oră poate opri în minimum 16 metri. Dacă Lucescu a tăiat calea tramvaiului la doi metri, faceţi socoteala. N-avea nici cea mai mică şansă să-l evite, mai ales dacă venea din pantă şi erau şinele ude", ne-a spus Vasile Ionescu, vatman de 20 de ani pe tramvaiul 36. Acesta a concluzionat: „Lucescu nu ştie ce vorbeşte. Pe conducătorii auto, dacă îi claxonezi să se dea la o parte de pe şine, mulţi îţi mai arată şi degetul mijlociu". Gigi Stancu

99% dintre accidentele în care sunt implicate tramvaie sunt din vina şoferilor care nu acordă prioritate şi iau faţa acestora.

Medicii spun că îşi revine în şase săptămâni

image

Dragoş Vinereanu a oferit detalii despre situaţia pacientului 

Ca la orice intervenţie chirurgicală, şi în cazul operaţiei suferite de Mircea Lucescu există riscul apariţiei unor complicaţii. Buletinul medical oferit, ieri, de echipa de medici care supraveghează starea de sănătate a lui „Il Luce" a risipit însă aceste temeri.

„Starea pacientului e stabilă. Nu există complicaţii postoperatorii majore. Evoluţia a fost conformă parametrilor la care ne aşteptam. Mircea Lucescu e conştient şi a comunicat cu familia", a declarat directorul medical al Spitalului Universitar, Dragoş Vinereanu.

Va fi externat peste o săptămână

Acesta a indicat însă că pentru tehnicianul lui Şahtior urmează un drum lung de recuperare. „Deocamdată, nu ştim când vom putea muta pacientul de la Terapie Intensivă. El trebuie să mai stea aici pentru o observare atentă. Nu se pune problema unei alte intervenţii chirurgicale în acest moment, iar recuperarea va dura între patru şi şase săptămâni", a completat Vinereanu.

image

El a ţinut să sublinieze că, deşi a suferit un preinfarct în 2009, „Il Luce" n-are probleme la inimă, în urma accidentului suferit vineri: „Cordul a fost consultat de câteva ori din punct de vedere cardiologic şi e foarte bun". Dacă totul decurge bine în continuare, foarte probabil Mircea Lucescu va fi externat de la Spitalul Universitar peste o săptămână, urmând să se prezinte la antrenamentele celor de la Şahtior peste o lună.

"Nu există complicaţii postoperatorii, iar evoluţia este cea la care ne aşteptam, adică una pozitivă.''
Dragoş Vinereanu director Spitalul Universitar

Dă mereu vina pe alţii

Prima declaraţie a lui Mircea Lucescu despre accident a apărut în ediţia de ieri a „Gazetei Sporturilor". „Tramvaiul putea evita coliziunea. L-am zărit la zeci de metri distanţă şi mi-am imaginat că va frâna. Avea timp suficient. Să mă ierte Dumnezeu, dar vatmanul parcă a vrut să dea peste mine", a fost versiunea lui „Il Luce".

Această declaraţie a surprins, în condiţiile în care accidentul s-a produs exclusiv din cauza unei manevre nepermise de regulament făcută de tehnicianul lui Şahtior. Pe de altă parte, această atitudine prin care încearcă să arunce vina pe alţii îl caracterizează pe tehnicianul de 66 de ani.

Tocmai de aceea, duminică, după ce Rinat Ahmetov a spus că „Mircea Lucescu vorbea despre fotbal, când medicii îl pregăteau de operaţie", pe internet a apărut un banc. „Probabil că spunea că l-a furat arbitrul", s-au amuzat cei care au citit declaraţia lui Ahmetov. 

Gluma ascunde însă şi un sâmbure de adevăr. Reputatul tehnician vine cu tot felul de explicaţii ciudate după câte un eşec. Iată ce a spus după o înfrângere cu Arsenal, scor 1-5: „Până la primul gol
din minutul 19, Arsenal nu a avut nicio ocazie.".

De eliminarea din Ligă au fost vinovaţi tot alţii. „Cei mai mari duşmani ai noştri au fost arbitrii. Adversarele ne-au bătut doar cu ajutorul lor", a declarat „Il Luce" după ce Şahtior s-a clasat pe ultimul loc într-o grupă cu Apoel Nicosia, Zenit şi Porto.

"Gazonul a fost moale şi înalt, de aceea am pierdut meciul.''
Mircea Lucescu după o înfrângere  cu Dinamo Kiev

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite