VIDEO Tineri cu un picior amputat după seismul din Haiti joacă fotbal fără probleme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de haitieni au fost nevoiţi să renunţe la un picior pentru a fi scoşi de sub dărămături sau pentru a opri o infecţie periculoasă, în urma cutremurului devastator din ianuarie 2010.

MacKendy Francois, un tânăr de 23 de ani, se află printre puţinii norocoşi care şi-au găsit un loc într-o echipă de fotbal dedicată  persoanelor cu dizabilităţi. Acest sport, deşi extrem de solicitant din punct de vedere fizic, oferă noi oportunităţi haitienilor care şi-au pierdut un picior şi care acum se luptă pentru a supravieţui.

Francois, care a lucrat anterior într-o fabrică ce a fost distrusă de cutremur, joacă acum în apărarea echipei  naţionale a haitienilor amputaţi, care a fost creată cu ajutorul Institutului Internaţional de Sport, cu sediul in Arlington, Texas, în urma dezastrului.


Meciul demonstrativ împotriva echipei Zaryen fost organizat pentru a comemora un an de la cutremurul din 12 ianuarie, în urma căruia o mare parte din capitală a rămas în ruine, iar circa 300.000 de oameni şi-au pierdut viaţa. Echipa tinerilor amputaţi a câştigat meciul cu 1-0.

Pentru aceşti tineri, fotbalul capătă un alt sens, fiind necesară o demonstraţie de forţă şi echilibru ce nu-şi au locul în fotbalul obişnuit. Jucătorii, sprijiniţi de cârje, cad adesea la pământ, dar se ridică fără a ezita pentru a-şi continua jocul.

Regulile jocului sunt uşor diferite de fotbalul obuşnuit: fiecare echipă are şapte membri, iar o partidă are două reprize a câte 25 de minute fiecare. Portarii trebuie să aibă ambele picioare, în timp ce jucătorii sunt ajutaţi de cârje. Protezele nu sunt permise în timpul jocului.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite