Uriaşii care domină sportul!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Adevărul“ vă prezintă care sunt cei mai înalţi sportivi din lume, oameni care prin prezenţa lor impunătoare domină terenurile. Baschetbalistul chinez Sun Ming Ming, 2,36 metri, este cel mai înalt sportiv în activitate şi al doilea într-un clasament al tuturor timpurilor.

Aşa cum era de aşteptat baschetul domină topul celor mai înalţi sportivi din lume, însă în ultima vreme găsim din ce în ce mai mulţi „uriaşi" în sporturi în care talia nu era considerată un avantaj, cum ar fi tenisul, fotbalul sau chiar atletismul. În momentul de faţă, cel mai înalt sportiv în activitate este baschetbalistul chinez Sun Ming Ming, care măsoară 2,36 metri şi cântăreşte 168 de kilograme. Ming, 27 de ani, care nu are nicio legătură de rudenie cu un alt uriaş al baschetului, Yao Ming, retras recent din NBA, avea la vârsta de 15 ani o înălţime de 2,02 metri şi a fost imediat vânat de către impresarii din Statele Unite.

 A venit pentru prima oară în America la 22 de ani când s-a antrenat cu Los Angeles Lakers, dar nu a fost selectat în draftul NBA. Ming a trecut şi prin momente dificile, când, în acelaşi an i s-a descoperit o tumoare benignă la glanda pituitară. Fără să aibă contract şi implicit asigurare medicală, chinezul a fost salvat de agentul său, care a reuşit să strângă fondurile necesare apelând la acţiuni caritabile, iar operaţia a fost un succes.

Record Guiness alături de Ghiţă Mureşan

Sun Ming a evoluat în mai multe ligi inferioare de baschet din Statele Unite, iar apoi, în 2009 a revenit în China, acolo unde joacă şi în prezent pentru echipa Beijing Ducks. La 11 martie 2007, chinezul a participat la un meci de baschet demonstrativ care a intrat în Cartea Recordurilor Guiness pentru că echipa Maryland Nighthawks a aliniat cea mai înaltă echipă din istoria baschetului, cu patru jucători de peste 2,15 metri. Din acea echipă a făcut parte şi românul Ghiţă Mureşan, care deţine şi în prezent, la egalitate cu sudanezul Manute Bol, recordul pentru cel mai înalt jucător care a evoluat vreodată în liga profesionistă nord-americană, NBA.

Jon Rauch



Marian Cozma a fost cel mai înalt handbalist!

Românii au fost bine reprezentaţi printre cei mai înalţi sportivi din lume, pe lângă Ghiţă Mureşan, alţi doi sportivi de talie, la propriu, fiind incluşi în topuri. Regretatul handbalist Marian Cozma a fost, până în 2008, atunci când a fost ucis lângă un bar din Veszprem, oraşul unde evolua în acel moment, cel mai înalt handbalist din lume, cu 2,10 metri înălţime.

image

Nikolai Valuev

Un alt român care a făcut istorie a fost boxerul Gogu Ştefănescu, cunoscut sub numele de Gogea Mitu. Acesta figurează şi în prezent în Cartea Recordurilor Guiness drept cel mai înalt boxer profesionist din istorie. Gogea Mitu, care a absolvit la Paris celebra, la acea vreme, Şcoală de Box, a înregistrat opt victorii din 11 meciuri, toate prin KO, dar lumea se înghesuia la meciurile sale pentru a-i vedea statura impresionantă.

Cântărea 183 de kilograme, iar amprenta piciorului său măsura 38 de centimetri, ceea ce reprezintă aproximativ măsura 58 la picior. Boxul mondial are şi în prezent un uriaş reprezentativ, Nikolai Valuev, care este cel mai înalt boxer care a deţinut un titlu mondial la profesionism. Valuev, 2,13 metri, a fost învins în 2009 de către britanicul David Haye în duelul pentru centura mondială a greilor în versiunea WBA. 

Crouch al Chinei, cât poarta

image

Yang Changpeng

Chiar dacă este cunoscut drept un sport unde jucătorii de talie joasă, rapizi şi tehnici, sunt vedetele, există şi în fotbal exemple de jucători care au reuşit să se impună datorită taliei. Cele mai cunoscute exemple sunt englezul Peter Crouch (2,01 metri), cehul Jan Koller sau sârbul Nikola Zigic, ambii de 2,02 metri. Însă aceştia nu sunt nici pe departe cei mai înalţi fotbalişti în activitate.

Distincţia îi revine, cu 2,08 metri, fostului portar al celor de la Standard Liege, Kristof van Hout, care în prezent evoluează tot în prima ligă belgiană la KV Kortrijk. Cel mai înalt jucător de câmp din fotbalul mondial, este, surprinzător, un asiatic, internaţionalul chinez de tineret Yang Changpeng. Acesta joacă în prima ligă chineză la Chengdu Blades, pentru care a marcat trei goluri. Changpeng, care măsoară 2,05 metri, a fost supranumit „Crouch al Chinei", în 2006, atunci când a sosit în Anglia pentru a da probe la Bolton Wanderers.

image



Alţi uriaşi din sportul mondial

- 2,18 metri - Choi Hong-man (Coreea de Sud) - cel mai înalt kickboxer
- 2,16 metri - Alexei Kazakov (Rusia) - cel mai înalt voleibalist
- 2,16 metri - Mohammad Irfan (Pakistan) - cel mai înalt jucător de cricket
- 2,13 metri - Richard Metcalfe (Marea Britanie)  - cel mai înalt rugbist
- 2,13 metri - Richard Sligh (SUA) - cel mai înalt jucător de fotbal american
- 2,11 metri - Jon Rauch (SUA) - cel mai înalt jucător de baseball din MLB
- 2,08 metri - Ivo Karlovic (Croaţia) - cel mai înalt jucător de tenis
- 1,97 metri - George Archer (SUA) - cel mai înalt jucător de golf profesionist
- 1,96 metri - Usain Bolt (Jamaica) - cel mai înalt sprinter în activitate
- 1,93 metri - Justin Wilson (Marea Britanie) - cel mai înalt pilot de F1

Ivo Karlovic

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite