"Unora nu le place să fie conduşi de o femeie"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Federaţiei Române de Baschet este de părere că toţi cei care o contestă sunt deranjaţi de faptul că este femeie. Fosta jucătoare crede că în doi ani sportul cu mingea la coş

Preşedintele Federaţiei Române de Baschet este de părere că toţi cei care o contestă sunt deranjaţi de faptul că este femeie. Fosta jucătoare crede că în doi ani sportul cu mingea la coş din ţara noastră va avea statut profesionist.

- În luna mai aţi fost aleasă membru al Comisiei feminine din cadrul FIBA Europe. De ce aţi refuzat să candidaţi pentru un loc în boardul federaţiei europene?
- Chiar atunci, în presă au apărut mai multe articole în care eram contestată. Cred că unora nu le place să fie conduşi de o femeie. Am refuzat, deoarece am vrut să demonstrez mai întâi că merit acest loc. Este prima decizie hormonală pe care am luat-o şi s-a dovedit a fi o decizie proastă, pentru că România a pierdut la capitolul reprezentării internaţionale.
- Campionatul recent încheiat a fost marcat, mai ales la masculin, de destule scandaluri. A fost, până la urmă, o competiţie corectă?
- Cred că a fost cel mai corect campionat din ultimii 30 de ani. Sigur, au existat presiuni, interese, contestări, dar toate au fost artificiale. Oamenii au dreptul la exprimare, iar maniera în care o fac e la alegerea fiecăruia. Dacă nu ar exista asemenea discuţii şi scandaluri, nu s-ar mai scrie despre baschet. Până la spectacolul sportiv, avem nevoie de spectacol comercial, care să vândă baschetul.
- Când vom avea un campionat profesionist?
- Cred că în doi ani. Echipele masculine doresc asta, iar federaţia le sprijină. Nu este un drum uşor, pentru că mai întâi trebuie să construim cluburi profesioniste şi apoi să ne gândim la un campionat profesionist. La feminin, nu este posibil. Interesul este mai mare la băieţi, pentru că acolo există forţă şi spectacol. Echipamentul unisex dezavantajează femeile. Pentru a creşte interesul pentru fete, în ţări precum Australia sau Italia a început să se renunţe la echipamentul unisex în favoarea celui strech, mulat, care să scoată în evidenţă femininatea jucătoarelor. şi noi am încercat treaba asta, la Sportul Studenţesc. Este singura cale de a avea mai mulţi spectatori şi, de ce nu, chiar sponsori.
- Campionatul a devenit atractiv pentru străini. Nu reprezintă acest lucru un pericol pentru jucătorii autohtoni?
- Când nu ai prea mulţi jucători români de valoare, este firesc să vină străinii, unii chiar nume mari, dar la apus de carieră. Există bani, salariile au crescut, la fel şi interesul publicului, pentru că sălile au devenit arhipline. Pe lângă străini, vor creşte şi românii. Acum, o echipă poate introduce în teren, concomitent, trei străini, dar la anul vor fi cinci. Federaţia va percepe taxe mari pentru străini, pornind de la 1.000 de euro pentru primul jucător, până la 10.000 de euro pentru al 5-lea. Toţi banii obţinuţi astfel vor fi direcţionaţi către juniori.
- Cu ani în urmă, baschetul românesc era respectat în Europa. Acum, cel puţin la masculin, nici măcar nu mai figurăm în clasamentele internaţionale. Sunt şanse de redresare?
Când am fost aleasă preşedinte, în 2005, naţionala de juniori era pe locul 34 în Europa. Mi-am propus ca până în septembrie să urcăm zece locuri. Vreau ca în 2009, la expirarea mandatului, toate echipele de juniori şi cadeţi să fie între primele şase de pe continent. La seniori e nevoie de mai mult timp, dar sper să ajungem măcar în Divizia B europeană.

CE de juniori, la Sibiu
În perioada 28 iulie 8 august, la Sibiu va avea loc Campionatul European de juniori, Divizia B, competiţie rezervată jucătorilor sub 18 ani. "Am ţinut să organizăm acest turneu pentru imaginea externă a României. Vor fi prezente 19 ţări, cărora le vom arăta că suntem în Europa", spune Carmen Tocală. Costurile de organizare sunt de 15 miliarde de lei, exact cât bugetul federaţiei pe acest an. Ministerul Finanţelor a contribuit cu 7 miliarde, restul urmând a fi acoperit de sponsori.

Antrenori străini la lot
Tehnicienii români au pierdut în favoarea străinilor bătălia pentru posturile de antrenori ale loturilor de seniori. La cârma echipei feminine a fost numit sârbul Pedrag Vasici, de la Sportul Studenţesc, iar la masculin principalul candidat este Liviu Călin, un antrenor care lucrează de 15 ani în Germania. "Nimeni altcineva nu şi-a depus candidatura la termen. Adevărul este că antrenorii, chiar şi cei cu rezultate, nu sunt stimulaţi suficient. Tehnicieni ai unor echipe de Divizia A au salarii de 6 milioane de lei, mai puţin decât un profesor de sport. Iar dacă nu există motivaţie, nu există nici performanţă", ne-a declarat Carmen Tocală.

Buget de 15 miliarde de lei
În acest an, federaţia dispune de un buget de 15 miliarde de lei, cu 5 miliarde mai mult decât în 2005. Pentru cele şapte echipe naţionale înscrise în competiţii oficiale s-au obţinut sponsorizări de 4 miliarde de lei, iar prin Proiectul Naţional de Educaţie prin Sport, în următorii trei ani, în conturile FRB vor mai intra încă 17 miliarde de lei. Prin acest proiect, federaţia şi-a propus să monteze câte 50 de panouri de baschet în toate municipiile din ţară.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite