Un român joacă în finala Super Bowl!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legitimat la New England Patriots, timişoreanul Zoltan Mesko va juca pentru titlu în NFL. El este primul şi  singurul român ajuns în elita fotbalului american.

Pe 5 februarie, România va avea pentru prima oară un reprezentant în Super Bowl, finala campionatului de fotbal american. Plecat din ţară împreună cu părinţii, în 1997, când nu împlinise încă 11 ani, timişoreanul Zoltan Mesko a semnat în 2010 cu New England Patriots, una dintre cele mai bogate şi titrate echipe din sportul de peste Ocean.

Pe când se afla la Universitatea din Michigan, unde a studiat managementul bancar, el şi-a făcut ucenicia în fotbalul american. Iar în 2010 a făcut marele salt, semnând cu New England Patriots, echipă patronată de Robert Kraft, un prieten al lui Ion Ţiriac care merge în fiecare an la turneul de tenis de la Wimbledon, fiind pasionat de acest sport. În draftul din acel an, el a fost primul „punter" ales. 

Devenit primul român acceptat în NFL, Zoltan Mesko a tras din greu pentru a rămâne printre „Patrioţi". „Mă trezesc la 6.00, iar prima întâlnire la stadion o am o oră mai târziu, cu antrenorul echipelor speciale. Urmează apoi o şedinţă cu toată echipa, la 8.30, iar după 30 de minute mai am una cu antrenorii şi cu «specialiştii», asa cum sunt numiţi punter-ul, kicker-ul şi long snapper-ul", ne-a explicat Zoltan.

„Patrioţii" au şase finale şi trei titluri

La puţin timp după calificarea în Super Bowl, Zoltan a declarat în exclusivitate pentru „Adevărul": „Am muncit foarte mult pentru a ajunge aici. Practic, în ultimele şase luni, de când a început sezonul, am stat la stadion în jur de 11 ore pe zi. Pentru noi urmează câteva zile mai libere, în care ne vom studia adversarii. Vom face pregătire fizică individuală, iar de joi vom începe antrenamentele pentru Super Bowl. La sfârşitul sezonului, vreau să vin în România, să-mi vizitez bunicii pe care nu i-am văzut de foarte mult timp".

New England Patriots şi New York Giants vor disputa din nou finala NFL, în 5 februarie, la patru ani după ultima lor confruntare cu trofeul pe masă. Echipa lui Zoltan Mesko a disputat şase finale în NFL (a câştigat trei), fiind pe locul 2, după Pittsburg Steelers (8 / 6) şi Dallas Cowboys (8 / 5). New York Giants are trei finale şi un titlu.

Cele două participante la Super Bowl 2012 au câştigat finalele conferinţelor la o diferenţă de trei puncte. „Patrioţii" s-au impus cu 23-20 în faţa lui Baltimore Ravens, în AFC, iar Giants a trecut cu 20-17 de San Francisco 49ers, în NFC.

După finală îşi va vizita bunicii

În extrasezon, timişoreanul are o slujbă part-time la o companie de consultanţă din Philadelphia, iar timpul liber şi-l petrece mergând la film sau uitându-se la meciurile de baschet şi hochei, la sport în general. Nu mănâncă foarte mult, ci are un regim alimentar echilibrat, bazat pe pui, salate, stabilit de nutriţioniştii echipei.

În momentul în care a venit la New England Patriots, a locuit câteva luni într-un hotel, iar apoi a închiriat un apartament cu două camere. După ce a condus opt ani o Toyota Corolla, el şi-a cumpărat un SUV. A optat pentru Audi Q5, dorindu-şi o maşină cu tracţiune integrală, care să fie construită în Europa.

Cel mai urmărit eveniment sportiv din SUA

Super Bowl-ul este finala NFL, Liga Profesionistă de Fotbal American, în ea înfruntându-se echipele care câştigă cele două conferinţe. Creat în 1967, el este evenimentul sportiv cel mai urmărit peste Ocean, studiile de audienţă arătând că el înregistrează între 40 şi 60%. În 2010, de pildă, finala a depăşit recordul deţinut din 1983 de episodul final din serialul MASH, cu 106,5 milioane de telespectatori. La ediţia de anul trecut a Super Bowl s-a ajuns la 111 milioane. 30 de secunde de publicitate costă trei milioane de dolari.

Primă de 83.000 de dolari de la NFL

În afara primelor stipulate în contractele semnate de fiecare jucător, NFL premiază separat componenţii echipelor care ajung în Super Bowl. Fiecare component al echipei câştigătoare încasează aproximativ 83.000 de dolari, iar învinşii primesc în jur de 42.000 de dolari de căciulă. Anul acesta, pe site-urile de licitaţii gen eBay preţul mediu pentru un bilet la Super Bowl este de 3.679 de dolari.

„Punterul" este salvatorul echipei

Postul de punter, pe care joacă Zoltan Mesko,  face parte din componenţa echipelor speciale. Punterul este acel jucător care degajează mingea în momentul în care echipa lui nu a reuşit să cucerească 10 yarzi după cele 4 posesii pe care le are la dispoziţie pentru a face acest lucru. Rolul punterului este de a trimite mingea cât mai departe, astfel încât echipa adversă să înceapă atacul de la o distanţă cât mai mare de „end zone", echivalentul zonei de ţintă la rugby.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite