Turul Franţei, "interzis" românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procese de milioane de euro, suspiciuni de dopaj, 180 de rutieri la start şi niciun sportiv din România printre ei. Aşa va începe, astăzi, Marea Buclă Competiţie elitistă, "Le Tour de

Procese de milioane de euro, suspiciuni de dopaj, 180 de rutieri la start şi niciun sportiv din România printre ei. Aşa va începe, astăzi, Marea Buclă

Competiţie elitistă, "Le Tour de France" va lua startul de la Brest. De la această ediţie, campionul en titre Alberto Contador şi alte nume mari vor absenta.

Măcinată de scandaluri de dopaj, cea mai faimoasă competiţie din ciclismul mondial ne este încă inaccesibilă. Doar patru rutieri din România au fost în Marea Buclă. În 1936, Ion Nicolae Ţapu, Virgil Marnocea, George Hapciuc şi Constantin Tudose au făcut echipă într-un Tur al Franţei încă amator.

Acea performanţă a rămas unică în istoria sportului cu pedale din ţara noastră. Situaţia pare că nu se va schimba, asta şi pentru că la noi performanţele sportivilor sunt încă inferioare celor din caravana franceză.

"N-avem profesionişti"

Motivele absenţei îndelungate a românilor din această competiţie sunt multe, aşa cum recunoaşte chiar preşedintele Federaţiei Române de Ciclism, Octavian Opriş. "Este nevoie de bani mulţi pentru a ajunge în această întrecere de nivel mondial. Uitaţi-vă ce echipe sunt acolo! Toate sunt sponsorizate fie de bănci puternice, fie de corporaţii. Noi nu avem profesionişti", a declarat Opriş.

Oficialul recunoaşte însă că există posibilitatea ca un rutier român să ajungă în Turul Franţei, dar nu în următorul deceniu. "În primul rând, pentru a fi prezent în Le Tour de France, trebuie să fii component al unei echipe profesioniste. Şi aici apare o altă problemă. Organizatorii întrecerii din Hexagon îşi rezervă dreptul de a invita ei formaţiile şi atunci poţi avea ghinionul să rămâi acasă", a completat Opriş.

Alberto Contador rămâne spectator

În "Le Tour de France 2008", spaniolul Alberto Contador nu va putea să-şi apere titlul cucerit în 2007, deoarece echipa sa, Astana, nu a fost invitată să participe. Organizatorii au luat această măsură deoarece formaţia a fost implicată în ediţia trecută într-un imens scandal de dopaj, atunci când Alexander Vinokourov, un alt ciclist de la Astana, a fost depistat pozitiv în ultima etapă. Printre marii absenţi se numără şi danezul Michael Rasmussen. Prima etapă a turului va fi transmisă în direct de Eurosport, astăzi, de la ora 13.15.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite