Turcia nu va juca acasă în preliminariile Euro 2008

0
Publicat:
Ultima actualizare:

FIFA a sancţionat Turcia să dispute următoarele şase meciuri de pe teren propriu cu porţile închise, pe teren neutru, la o distanţă de cel puţin 500 de kilometri de frontiera turcă, în urma

FIFA a sancţionat Turcia să dispute următoarele şase meciuri de pe teren propriu cu porţile închise, pe teren neutru, la o distanţă de cel puţin 500 de kilometri de frontiera turcă, în urma incidentelor ce au avut loc la finalul meciului cu Elveţia, din manşa secundă a barajului pentru calificarea la CM 2006.
În urma acestei sancţiuni, reprezentativa de fotbal a Turciei nu va putea disputa în ţară nici unul dintre meciurile din cadrul preliminariilor pentru CE din 2008. În plus, Federaţia de Fotbal din Turcia a fost amendată cu suma de 129.000 de euro şi va fi nevoită să plătească toate cheltuielile cu organizarea meciurilor din preliminariile Euro 2008. Pe lângă suspendarea impusă naţionalei Turciei, FIFA a dictat o serie de sancţiuni şi împotriva a şase dintre protagoniştii incidentelor. La finalul partidei de la Istanbul, în urma căreia Elveţia a obţinut calificarea la CM 2006, mai mulţi jucători elveţieni au fost agresaţi în zona vestiarelor. Stephane Grichting a fost rănit în altercaţii şi apoi spitalizat, având o perforaţie în zona genitală, unde a fost lovit cu piciorul.
Vicepremierul Turciei însărcinat cu probleme de sport, Mehmet Ali Sahin, a calificat drept "inacceptabilă" sancţiunea impusă de FIFA împotriva reprezentativei de fotbal a Turciei. "Este o decizie care confirmă declaraţiile făcute de preşedintele FIFA, Joseph Blatter, imediat după meci, înainte ca rapoartele observatorilor şi arbitrilor să fie cunoscute", a spus Sahin pentru postul turc de televiziune NTV. Atunci, elveţianul Joseph Blatter declarase că Federaţia de Fotbal din Turcia este responsabilă pentru evenimentele de la Istanbul. "Din acest punct de vedere, consider că decizia este mai mult politică decât sportivă", a comentat Sahin. Pe de altă parte, vicepreşedintele turc al UEFA, Senes Erzik, a apreciat că, deşi sancţiunea dictată de FIFA este dură, Turcia ar fi putut risca şi mai mult.
"Este mult o suspendare pentru şase meciuri, dar, după ce am examinat decizia FIFA, putem spune că am scăpat de o eventuală eliminare". La rândul său, jucătorul Serkan Balci, suspendat pentru două partide, a declarat că sancţiunile impuse Turciei sunt "fără milă". "Aşa cum nu mă aşteptam la suspendarea ce mi-a fost impusă, pot să spun şi că am fost surprins de celelalte sancţiuni.
Deciziile luate împotriva Turciei sunt fără milă. Cei care mă cunosc şi au informaţiile legate de incidente ştiu că eu sunt nevinovat". Însă turcii nu se dau bătuţi atât de uşor, astfel că vor face apel la această decizie. Dacă apelul le este respins, ei pot duce cazul la Curtea de Arbitraj Internaţional, de la Lausanne.

Presa din Turcia denunţă sancţiunea
"FIFA a spus clar Turciei: "Noi nu vă vrem", a titrat cotidianul "Hurriyet"
"Această sancţiune seamănă a excludere", a notat "Sabah", apreciind că o decizie atât de aspră are ca scop excluderea naţionalei din preliminariile CE din 2008.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite