Triplă austriacă la slalom

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Echipa de schi alpin a Austriei a încheiat în triumf Olimpiada torineză, izbutind să îşi adjudece toate cele trei medalii în proba masculină de slalom. Este doar pentru a cincea oară în

Echipa de schi alpin a Austriei a încheiat în triumf Olimpiada torineză, izbutind să îşi adjudece toate cele trei medalii în proba masculină de slalom. Este doar pentru a cincea oară în istoria acestei discipline când sportivi dintr-o singură ţară monopolizează podiumul olimpic, ultimul caz similar fiind înregistrat în 1994, când norvegienii au dominat combinata alpină.
Înaintea JO, austriecii îşi propuseseră să plece acasă cu zece medalii. Până la urmă, ei au câştigat 14 astfel de trofee, dintre care patru de aur. Proba de slalom a fost una nebună, mai puţin de jumătate din cei 97 de schiori prezenţi la start reuşind să figureze în clasamentul final.
Prima manşă a triat serios favoriţii, cei mai mulţi abandonând sau fiind descalificaţi. Aşa au păţit Giorgio Rocca, ultima speranţă a Italiei, Hans-Petter Buraas (Norvegia), câştigătorul de la Nagano, sau americanii Ted Ligety, proaspătul campion la combinată, şi Bode Miller. Ultimul a pus capăt astfel unui coşmar care părea că nu se mai termină, el fiind marea deziluzie a acestei Olimpiade. Miller a părut de la început preocupat de orice, numai de concurs nu. Consecinţa: trei abandonuri şi două clasări departe de podium.
Până la urmă, a câştigat cel mai tehnic schior din lume, Benjamin Raich, aflat la a doua medalie de aur la această ediţie, după cea de la slalom uriaş. Încurajat din tribune de prietena sa, Marlies Schild, care a cucerit şi ea două medalii la Torino, Raich a dominat ambele manşe, terminând proba cu un avans uriaş faţă de compatrioţii săi Reinfried Herbst şi Rainer Schoenfelder. "Sunt foarte mândru că am făcut parte din această echipă. A existat o atmosferă extraordinară, care a făcut posibile aceste performanţe", a declarat proaspătul campion.
Marele perdant al acestei curse a fost finlandezul Kalle Palander, care a terminat pe locul doi, dar a fost descalificat pentru încălecarea unui jalon. "Este cea mai mare dezamăgire a carierei mele. Sunt deja bătrân şi este teribil să ştii că mai ai de aşteptat încă patru ani până la o nouă Olimpiadă", a spus finlandezul.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite