Tricolorul românesc, de negăsit la Torino

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Torinezii sunt mândri pentru că oraşul lor e din nou capitală, dar nu a Italiei, ci a sporturilor de iarnă. Cea de-a XX-a ediţie a Jocurilor Olimpice a schimbat faţa oraşului. Alături de cei

Torinezii sunt mândri pentru că oraşul lor e din nou capitală, dar nu a Italiei, ci a sporturilor de iarnă. Cea de-a XX-a ediţie a Jocurilor Olimpice a schimbat faţa oraşului.
Alături de cei peste 2.500 de sportivi din 85 de ţări care se întrec la Jocurilor Olimpice de iarnă, la Torino se află, în aceste zile, circa 500.000 de turişti din întreaga lume. La intrarea în oraş şi pe toţi stâlpii din Torino sunt prinse bannere portocalii pe care sunt imprimate saluturi de bunvenit, sigla Olimpiadei sau imaginile unor sportivi celebri, de la patinatori şi schiori până la hocheişti. Sigla Olimpiadei e vopsită şi pe şosele, în apropierea fiecărei treceri de pietoni. După prânz, maşinile fac cozi imense pe şosele, iar trotuarele, flancate de vânzători ambulanţi de ciocolată, sunt hiperaglomerate. Forfota cea mai mare e în piaţa din centrul oraşului, unde este amenajată o scenă imensă şi unde sunt premiaţi sportivii şi se ţin diverse concerte. Un grup de suporteri germani flutura ieri steagul în centrul oraşului, iar la câţiva metri mai departe un grup de elveţieni cânta şi suna din tălăngi. Carabinierii supravegheau cu atenţie toate mişcările. Străzile sunt împânzite de forţe de ordine, iar un elicopter survolează permanent oraşul. La Jocurile Olimpice de iarnă 2006, sunt acreditaţi peste 10.000 de jurnalişti. Unii pot fi văzuţi pe stradă, transmiţând în direct relatări în ţările de origine sau luând interviuri oamenilor obişnuiţi.
În centrul oraşului Torino e un târg al Olimpiadei. Mascotele Jocurilor Olimpice, o păpuşică roşie şi una albastră, simbolizând un cub de gheaţă şi un bulgăre de zăpadă, se vând cu zece euro. Parfumul oficial al Jocurilor costă 35 de euro flaconul de 100 ml, fie că e destinat femeilor, fie bărbaţilor. Un pulover cu sigla Olimpiadei sare de o sută de euro, iar o geacă având aceleaşi însemne, portocaliu cu gri, costă 150 de euro. Pentru suporterii înfocaţi se vindeau steaguri cu 15 euro, dar tricolorul românesc lipsea de pe toate tarabele.
Criză de zăpadă
La Torino şi în cele şase staţiuni din regiunea Piemont, unde se desfăşoară Jocurile Olimpice de iarnă, e criză de zăpadă. Temperaturile, în jur de 10 grade Celsius, i-au bulversat pe organizatori, care fac eforturi disperate pentru ca toate competiţiile sportive să se desfăşoare în condiţii normale. Tunurile de zăpadă sunt folosite din ce în ce mai des, ceea ce înseamnă, potrivit unor surse, cheltuieli suplimentare neprevăzute în buget. La Torino nu mai este nici urmă de zăpadă. Atmosfera este una de primăvară, mai ales că edilii oraşului au plantat în toate parcurile şi în toate intersecţiile narcise galbene.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite