"Tricolorii" înfruntă sperietoarea Couceiro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Selecţionerul Lituaniei provine de la campioana Kaunas, cea care a eliminat pe Glasgow Rangers în turul doi preliminar al Ligii Campionilor Tehnicianul portughez este primul selecţioner

Selecţionerul Lituaniei provine de la campioana Kaunas, cea care a eliminat pe Glasgow Rangers în turul doi preliminar al Ligii Campionilor

Tehnicianul portughez este primul selecţioner străin din istoria Lituaniei. Suporterii îl privesc deja ca pe un Mesia venit să le salveze naţionala.

Jose Julio de Carvalho Peyroteo Martins Couceiro, sau mai simplu Jose Couceiro, este cel mai des nume auzit în Lituania. În vârstă de 48 de ani, portughezul a reuşit să o conducă pe FBK Kaunas până în turul trei preliminar al Ligii Campionilor, succes care i-a adus şi postul de selecţioner al Lituaniei.

În lumea fotbalului, Jose Couceiro nu reprezintă mare lucru. A retrogradat-o pe Alverca în sezonul 2003-2004, iar în sezonul următor a reuşit să o promoveze pe Vitoria Setubal. A mai trecut pe la Belenenses şi pe la naţionala U-21 a Portugaliei fără a reuşi mari performanţe.

Dar viaţa lui s-a schimbat atunci când a acceptat postul de antrenor principal la FBK Kaunas, în luna iulie. Couceiro a reuşit să-şi conducă echipa până în turul trei preliminar al Ligii Campionilor, o performanţă istorică pentru un club precum Kaunas.

Mai mult, această calificare a fost obţinută în dauna ultimei finaliste din Cupa UEFA, Glasgow Rangers. Acest succes l-a propulsat şi pe banca tehnică a Lituaniei. El a devenit astfel primul antrenor străin din istoria ţării, iar suporterii îl consideră deja un Mesia venit să le salveze naţionala. "Lituania are mulţi jucători de valoare. O să-mi placă să lucrez alături de ei", au fost primele cuvinte ale lui Jose Couceiro în calitate de selecţioner.

Au în lot şi doi "români"

Pentru meciul de sâmbătă, Couceiro a convocat un lot de 24 de fotbalişti. Dintre aceştia, doi evoluează în Liga I. Este vorba despre portarii Paulius Grybauskas (Oţelul) şi Giedrius Arlauskis (Unirea Urziceni).

De la campioana Kaunas au fost convocaţi alţi trei fotbalişti, fundaşii Zelmikas şi Radzius, precum şi mijlocaşul Pilibaitis. Dar cel mai cunoscut fotbalist lituanian este, cu siguranţă, Edgaras Jankauskas. Fost jucător la Sociedad, Benfica sau Porto, echipă cu care a câştigat Liga Campionilor, Jankauskas a ajuns în acest an la Skonto Riga.

5 întâlniri directe au avut loc între România şi Lituania. Tricolorii s-au impus de fiecare dată, dar patru dintre aceste cinci succese au fost obţinute la limită

Lituania are mulţi jucători de valoare. O să-mi placă să lucrez alături de ei
Jose Couceiro, selecţioner Lituania

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite