Ţiriac a moştenit sportivii, Morariu-infrastructura

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei doi au fost preşedinţii COSR la ultimele patru ediţii ale Jocurilor Olimpice, amândoi beneficiind de condiţiile create în mandatele anterioare.

Ediţia de la Londra a Jocurilor Olimpice, proaspăt încheiată, a fost cea de-a doua pe care sportivii români au disputat-o sub preşedinţia lui Octavian Morariu. Adică tot atât cât a avut în mandat şi predecesorul său, Ion Ţiriac, în fapt cel care l-a propulsat pe fostul rugbist la şefia COSR. Octavian Morariu, fost preşedinte al Federaţiei de Rugby şi al ANST, a fost un continuator al strategiilor implementate de Ion Ţiriac şi de la acest punct trebuie să pornească şi o analiză a mandatelor celor doi la COSR.

„N-am avut niciun merit la sydney, în 2000"

Ţiriac a preluat şefia Comitetului Olimpic Român în 1998. Ediţiile JO la care a condus delegaţia tricoloră au fost cele mai fructuoase de după Revoluţie, dar chiar fostul tenismen a recunoscut că a beneficiat de grupul de sportivi creat în anii '90, când încă sistemele puternice de pregătire de dinainte de '89 mai funcţionau din inerţie.

„Cele două Olimpiade mi-au adus cea mai mare satisfacţie pe care am avut-o în viaţa sportivă. Dar nu e niciun merit al meu, eu doar am structurat altfel COR pe vremea aia, l-am făcut mult mai independent. În special la Sydney, am avut moştenirea pe care a lăsat-o regimul trecut. Noi am avut nişte sportivi care cu morala şi educaţia regimului trecut erau încă dedicaţi 300 la sută", a explicat de curând Ţiriac într-un interviu. În timpul mandatului său, Ţiriac s-a zbătut, fără rezultat până la urmă, să atragă la COSR fonduri suplimentare de la Loteria Română şi a demarat proiecte de infrastructură, precum Centrul Olimpic. O decizie controversată a lui Ţiriac a fost suspendarea pe viaţă din loturile olimpice a sportivilor prinşi dopaţi, care a fost anulată, apoi, de Morariu.

Morariu are sportivii creaţi de Ţiriac

„Am plecat în 2004, am lăsat COSR pe mâini bune, la Octavian Morariu. Mai aveam 3-4 ani de preşedinţie, dar am făcut alegeri anticipate", a mai declarat fostul tenismen. Beneficiind de infrastructura creată de Ţiriac, pe care a finalizat-o în mandatul său, Morariu a preluat însă şi moştenirea săracă a sistemelor şi loturilor de sportivi create şi dezvoltate în timpul mandatului afaceristului român.

„Munca mea de acum se va vedea la Beijing şi la Londra", obişnuia să spună Ţiriac la începutul anilor 2000. Din păcate, aşa s-a ajuns ca la Beijing şi la Londra să avem cele mai modeste rezultate olimpice româneşti după Revoluţie.



Mandatul lui Ion Ţiriac

Plusuri:
- A demarat proiectele de infrastructură, precum Centrul Olimpic de la Izvorani şi Casa Olimpică
- Bilanţul medaliilor de la ediţiile din mandatul său a fost cel mai bun de după Revoluţie.

Minusuri:
- Rezultatele olimpicilor în timpul preşedinţiei sale s-au datorat mai mult sistemului de pregătire al sportivilor din perioada anterioară.
- După propriile declaraţii, munca lui la COSR urma să se vadă la Olimpiadele de la Beijing şi Londra, cele mai slabe de după Revoluţie.

Mandatul lui Octavian Morariu

Plusuri:
- A finalizat construcţiile începute în mandatul lui Ţiriac, la care a adăugat proiecte noi, aflate în dezvoltare.
- A îmbunătăţit relaţia COSR cu CIO, după ce în timpul lui Ţiriac aceasta a avut momente tensionate.

Minusuri:
- Sub conducerea sa, olimpismul a înregistrat cel mai modest bilanţ la medalii din ultimii 60 de ani.
- N-a reuşit să găsească soluţii la exodul antrenorilor de valoare şi nici la micşorarea masei de sportivi din ţară.

Info
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite