Ţiriac prevede "secetă" de medalii la Olimpiadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ion Ţiriac avertizează că România ar putea suferi un eşec la Beijing România va merge la Jocurile Olimpice cu cea mai mică delegaţie de la Revoluţie încoace, doar 104 sportivi,

Ion Ţiriac avertizează că România ar putea suferi un eşec la Beijing

România va merge la Jocurile Olimpice cu cea mai mică delegaţie de la Revoluţie încoace, doar 104 sportivi, majoritatea cu şanse mici la medalii.

Fostul preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Ion Ţiriac, crede că principala cauză pentru acest declin al sportului în România este lipsa infrastructurii. "Olimpiada din China va reprezenta hotarul dintre două epoci. Am terminat cu infrastructura moştenită de pe vremea lui Ceauşescu şi acum vom vedea rodul a ceea ce nu am creat", consideră Ţiriac.

Potrivit actualului om de afaceri, sportul ar trebui să fie tratat cu cea mai mare atenţie, dar probabil mulţi îşi vor da seama de acest lucru abia după Beijing. "Mi-aş dori să mă înşel. Un eventual eşec cred că ne va trezi pe toţi şi ne va face să înţelegem că sportul trebuie să fie o prioritate naţională".

Sydney, o amintire frumoasă

După Revoluţie, România a obţinut cele mai multe medalii în 2000 la Sydney, pe vremea când Ion Ţiriac era preşedintele COSR. "Chiar dacă acum vom obţine rezultate mai slabe, nu vreau să mă laud singur. Nu am niciun merit, atunci eram ca nişte împăraţi, ne puteam bate chiar pentru un loc în primele şase din lume", spune Ţiriac. România a obţinut în 2000, 11 medalii de aur, a doua performanţă din istoria participărilor noastre la J.O., după Los Angeles 1984 când am avut 20 de medalii de aur.

Soluţia de revigorare a sportului în România depinde în cea mai mare măsură de voinţa autorităţilor. "Eu prin afacerile mele plătesc deja mulţi bani la bugetul statului, deci ajut indirect sportul românesc. Este însă treaba statului în continuare să gestioneze mai bine banii contribuabililor", a declarat Ion Ţiriac. Fostul preşedinte al COSR nu vrea însă să dea vina pentru această situaţie pe actuala conducere a Comitetului Olimpic.

"Ar fi o mare greşeală să sărim în capul COSR-ului", spune Ţiriac. "Octavian Morariu a gestionat foarte bine o situaţie dificilă. Să nu uităm că în prezent loturile olimpice au la Izvorani o bază de pregătire modernă, unde beneficiază de condiţii occidentale", a încheiat Ion Ţiriac.

România la Sydney 2000

Medalii de aur 11
Medalii de argint 6
Medalii de bronz 9
Total 26
Locul 11 pe naţiuni

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite