Tihamer Becze: „Nu echipa României a bătut Ungaria, ci Ţinutul Secuiesc!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai bun jucător al naţioanalei noastre de hochei, Tihamer Becze, crede că „românii nu au nicio legătură cu acest sport“ şi că e normal că s-a intonat „imnul secuiesc“.

Izbucnit în momentul în care unul dintre componenţii naţionalei U16, Florin Cosmin Marinescu, a declarat că a fost agresat verbal şi fizic de către trei colegi de etnie maghiară, în 1 Decembrie, pe când se afla în cantonament, la Miercurea Ciuc, scandalul din hocheiul românesc continuă.

Jucător la HSC, cea care deţine şi titlul de campioană, Tihamer Becze s-a referit în presa de limbă maghiară la scandalul imnului şi la cazul Marinescu. „Ţinutul secuiesc a învins Ungaria cu 4-1. Românii nu au, practic, nicio legătură cu naţionala de hochei, cu acest sport în general. Din 26 de jucători de la lotul naţional, 24 sunt maghiari, unul e ucrainean, iar portarul nostru (n.r. - Catrinoi) are tată român şi mama maghiară", a spus jucătorul de 24 de ani.

„Sincer, eu nici nu ştiu limba română, pentru că am crescut la Budapesta. Când am fost la Bucureşti pentru analize medicale, medicii mă certau că nu înţeleg ce îmi spun", a mai afirmat hocheistul.

Becze a recunoscut că jucătorii care au evoluat sub culorile roşu, galben şi albastru au cântat imnul Ungariei, însă a respins ideea că spectatorii prezenţi în patinoarul „Vakas Lajos" l-au fluierat şi huiduit pe cel al României. „Aşa cum e obiceiul în zona Miercurea Ciuc - Gheorghieni, apoi s-a cântat imnul secuiesc. Nu înţeleg de ce se face atâta caz. E un lucru firesc, care se întâmplă la noi de ani buni".

Fost preşedinte al Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă (FRHG), Marian Negoiţă şi-a amintit zilele trecute o întâmplare la care a fost martor pe patinoarul din Miercurea Ciuc. "Eram la un meci de hochei, acolo, alături de vicepreşedintele Agenţiei Naţionale pentru Sport, care era de etnie maghiară. Când am auzit imnul secuiesc, eu am rămas jos. El, însă, s-a ridicat. M-a întrebat de ce stau jos. Şi i-am explicat că acela nu e imnul României, să mă ridic. A părut foarte mirat", a declarat acesta pentru „Adevărul". 

Tihamer Becze ameninţă cu retragerea

Jucătorul lui HSC Miercurea Ciuc a mai spus că dacă el şi colegii de etnie maghiară s‑ar retrage, echipa României ar fi ciuca bătăilor în Europa. „Eu am dublă cetăţenie, româno-maghiară. Dacă noi plecăm, România nu ar mai fi în stare să alinieze o echipă. Ar fi ciuca bătăilor
în Europa".

În istoria recentă a naţionalei de seniori a existat un precedent în acest sens. În 2009, jucătorii de la HC Miercurea Ciuc au refuzat să meargă la Mondiale, iar acolo România a înregistrat cinci eşecuri usturătoare, marcând un singur gol şi primind 38. Atunci, însă, n-a
fost vorba de un conflict interetnic, ci despre unul administrativ.

24 din cei 26 de componenţi ai naţionalei de hochei seniori sunt de etnie maghiară. Catrinoi este născut la Gheorghieni, iar Pisarenko este un ucrainean naturalizat.

ANST şi COSR ar putea tăia finanţarea loturilor

Înaintea meciului cu Ungaria, de la Miercurea Ciuc, o parte din componenţii echipei naţionale de hochei seniori nu numai că nu au cântat imnul României, dar l-au fredonat pe cel al adversarilor, iar apoi şi pe cel secuiesc. Aflând despre asta, conducătorii Agenţiei Naţionale pentru Sport şi Tineret (ANST) şi ai Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR) au declarat că, în caz că se dovedeşte asta, se vor lua măsuri administrative - se va stopa finanţarea loturilor. "Ar fi extrem de rău să se întâmple aşa ceva. Oricum, hocheiul românesc nu dispune de foarte mulţi bani, iar popularitatea lui este scăzută", a comentat situaţia Adrian Catrinoi, singurul hocheist de la Steaua care face parte din lotul naţional de seniori.

"Sincer, eu nici nu ştiu limba română, pentru că am crescut la Budapesta. E normal să cântăm imnul nostru.''
Tihamer Becze hocheist naţionala României

Meciurile României, la Braşov

O posibilă decizie după cele întâmplate la Miercurea Ciuc ar fi ca meciurile echipelor României să nu se mai dispute acolo. Cum patinoarul din Bucureşti nu se prezintă în condiţii foarte bune, o soluţie ar fi ca aceste partide să se desfăşoare la Braşov. Acolo s-a inaugurat recent un patinoar nou, care va fi folosit şi la Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE) din 2013. În acest fel, respectiva incintă sportivă ar fi şi folosită, mai cu seamă că bugetul alocat ridicării ei a dat naştere la multe discuţii, el fiind cu mult peste cel cheltuit pentru construirea unor patinoare identice în Ungaria. 

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite