Tenisul românesc e pe tobogan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru prima oară după mulţi ani, ai noştri nu mai au niciun jucător în primii 100 din lume. Francezii, adversarii tricolorilor din Cupa Davis, întâlnire programată să aibă loc în

Pentru prima oară după mulţi ani, ai noştri nu mai au niciun jucător în primii 100 din lume. Francezii, adversarii tricolorilor din Cupa Davis, întâlnire programată să aibă loc în întervalul 9-11 februarie, au 13 jucători în această ierarhie.

La actuala ediţie a turneului de Grand Slam de la Australian Open, România a avut 13 reprezentanţi, şapte în proba masculină şi şase în proba feminină. Din păcate, singurii care au ajuns pe tabloul principal au fost Victor Hănescu şi Edina Gallovits, care însă au fost eliminaţi din primul tur.

Mai mult, Andrei Pavel, considerat cel mai bun jucător român chiar dacă a ajuns la vârsta de 33 de ani, a fost nevoit să joace în calificări, însă s-a înclinat în faţa sârbului Viktor Troicki. Constănţeanul nu a mai evoluat în această fază a unui turneu de Grand Slam de zece ani. Turneul din Australia a reprezentat şi revenirea în circuit, după o pauză de trei ani şi jumătate, a lui Adrian Voinea. Însă, Voinea a fost nevoit să abandoneze disputa cu sârbul Boris Pashanski, în momentul respectiv, scorul fiindu-i favorabil: 6-1, 2-2. În aceste condiţii, se pune firesc întrebarea, încotro se îndreaptă tenisul românesc? Sfârşitul anului 2006 a consemnat faptul că, pentru prima oară în ultimii şase ani, niciun jucător român nu se găseşte în Top 100 ATP. Cel mai bine clasat este "Cneazul", care a iernat pe locul 113, în timp ce Hănescu, care şi-a îngheţat clasamentul, era poziţionat pe locul 646. Dar Andrei Pavel a declarat în nenumărate rânduri că anul 2007 va fi ultimul în care va evolua în Cupa Davis şi este foarte probabil ca să fie şi ultimul din cariera sa de jucător profesionist. În aceste condiţii, Victor Hănescu va rămâne numărul unu în tenisul românesc, cu condiţia ca problemele medicale de la spate, care l-au ţinut departe de zgură aproape tot anul 2006, să nu recidiveze.

Voinea s-a reaccidentat

În rest, Adrian Voinea, care a ajuns şi el la vârsta de 32 de ani, a încercat o revenire în circuit la Australian Open, însă s-a reaccidentat şi nu se ştie când va reveni. Un alt "veteran", Răzvan Sabău, care are 29 de ani, a ajuns până pe locul 182 ATP şi este greu de crezut că mai poate fi interesat de performanţă. Mai mult, tinerii despre care se spune că reprezintă viitorul tenisului românesc nu prea reuşesc să intre între cei mai buni 200 de jucători ai lumii, cel mai bine clasat fiind Victor Crivoi, locul 198 ATP.

Cine este de vină?

Mentalitatea, antrenorii, lipsa banilor, programul de pregătire sunt cauzele pe care jucătorii şi antrenorii le-au identificat atunci când au fost întrebaţi despre motivele pentru care românii nu au succes la seniori, deşi se descurcă bine la juniori. "Antrenorii sunt departe de tenisul modern. Majoritatea trăiesc în trecut şi nu urmăresc ceea ce este nou. Atunci, este normal ca acest lucru să se simtă la copii, care nu învaţă bine", a spus Victor Hănescu. În schimb, Alexe Bardan, vicepreşedintele FRT, crede că juniorii români pot realiza ceva doar dacă pleacă în stăinătate. "Toţi cei care sau stabilit afară au devenit jucători, toţi cei care au rămas în ţară nu au performat. Excepţie au făcut Hănescu şi Pescariu, al doilea fiind cel mai mare talent după Năstase, dar nu s-a putut adapta cu viaţa de afară", a specificat Alexe Bardan. Adrian Marcu, antrenorul echipei de Cupa Davis, este de părere că programul este de vină pentru rezultatele proaste la seniori. "În România, la juniori se joacă foarte mult, cum nu se mai joacă nicăieri în lume. Un copil de 12 ani din România joacă de două ori pe zi, în timp ce un copil din Germania joacă de patru ori pe săptămână. În aceste condiţii, este normal ca românul să fie peste german. Dar şi când celălalt începe să joace la fel de des, trece cu locomotiva peste român", a precizat Marcu.

Cum stau francezii

Adversara României în Cupa Davis, Franţa, cu care jucăm pe 9-11 februarie, a avut nu mai puţin de 44 de reprezentanţi la Australian Open. Dacă la noi, cel mai bun jucător este Andrei Pavel, care are 33 de ani, la francezi, cel mai bine clasat jucător este Richard Gasquet, care are numai 20 de ani şi ocupă deja locul 17 ATP. Apoi urmează "veteranii" de 29 şi 30 de ani, Sebastian Grosjean, locul 28 ATP şi Arnaud Clement, locul 42. Mai mult, un alt tânăr jucător bate la porţile afirmării, Gael Monfils, care, la ai săi 20 ani, ocupă deja poziţia 46, iar la turneul din Australia a fost învins, în turul trei, de conaţionalul său, Gasquet. 14 tenismeni francezi, atât la feminin, cât şi la masculin, au trecut de turul unu la Australian Open. Ai noştri - niciunul!

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite