Stefan Stoica, omul cu succesul în Bănie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Nu Protasov m-a făcut antrenor", declară actualul tehnician al oltenilor şi fostul secund al ucraineanului în Ghencea

De la sosirea lui Fane Stoica pe banca tehnică, oltenii au jucat 11 partide, nouă în campionat şi două în Cupa României. Dintre acestea, "juveţii" au încheiat victorioşi şase meciuri, în două au fost egali cu adversarii, iar în trei s-au recunoscut înfrânţi. Un parcurs bun pentru o echipă care până în etapa a noua nu acumulase decât şase puncte, fiind "campioana" golurilor încasate.
Oltean sută la sută, antrenorul ştiinţei spune că nu regretă deloc că a părăsit Ciprul, unde era secundul lui Ioan Andone, pentru a prelua o echipă aflată pe loc retrogradabil. "Craiova este oraşul meu, este locul unde am avut cele mai mari bucurii. Să antrenez Universitatea a fost visul meu dintotdeauna, iar când Adrian Mititelu mi-a propus să preiau echipa nu am ezitat nicio clipă. Eu nu sunt numai antrenorul, ci şi suporterul acestei echipe. Mititelu îmi propusese încă din vară să preiau organizarea loturilor de copii şi juniori pe un salariu extraordinar de mare, dar nu am venit atunci pentru că îmi doream mai mult", spune Stoica.
Oleg nu înţelegea nervii lui Fane
Doi sunt antrenorii importanţi al căror secund a fost tehnicianul de doar 39 de ani: Oleg Protasov şi Ioan Andone, dar olteanul susţine că formarea sa ca tehnician i se datorează în exclusivitate. "Cu Protasov am fost coleg de echipă trei ani de zile şi am ajuns să ne cunoaştem foarte bine. Eu eram cel impulsiv, care se enerva, în timp ce el era mereu aşezat, iar seara mă întreba: "De ce te enervezi? Trebuie să fii mereu calm!". Sosirea mea la Steaua a fost o pură întâmplare: după ce a semnat acolo, m-a sunat Oleg, iar eu, deşi nu îmi place să fiu numărul doi, am acceptat, pentru că am zis că va fi o experienţă utilă. Dar nu e el cel care m-a făcut antrenor", povesteşte Fane Stoica.
Nu-i place comparaţia cu Mourinho
Acesta nu agreează însă comparaţia sa cu Jose Mourinho: "Lumea a văzut probabil că mijloceam dialogul dintre Oleg şi presă şi s-a gândit că şi Mourinho a fost translatorul lui Bobby Robson. Eu însă ca antrenor am pornit de jos. Am pregătit în Grecia echipe de liga a treia, a doua, din prima ligă şi am învăţat multe". Tehnicianul îşi aminteşte cu plăcere şi de colaborarea cu Ioan Andone în campionatul cipriot, la Omonia Nicosia: "Andone este un băiat extraordinar şi un antrenor de excepţie. Ne mai făceam în ciudă când juca Dinamo cu Craiova, dar mereu Universitatea pierdea şi, apoi, el venise cam supărat de la <>, aşa că nu aveam prea mari dispute. Când am primit oferta să vin la Craiova, i-am explicat că asta îmi doream cel mai mult, m-a înţeles perfect şi mi-a urat tot norocul din lume".
Secretul său este disciplina
ştefan Stoica a explicat cum a reuşit să pună pe picioare o echipă care, după începutul acestei ediţii a campionatului, era în derivă. "Cred că în fotbal, şi ca antrenor, şi ca jucător, trebuie să stai în banca ta, ca la şcoală. Le-am explicat jucătorilor încă din prima zi că au şansa să se facă iubiţi în întreaga Oltenie şi că au de-a face cu un public care a fost obişnuit ca timp de 19 ani la rând echipa să fie în primele trei locuri. I-am făcut să înţeleagă că trebuie să fie imuni la succese, dar şi la insuccese, principala lor datorie fiind să lupte mereu la fel. La antrenamentele mele, nimeni nu comentează ceea ce are de făcut, iar până acum nu am avut de-a face cu cazuri de indisciplină şi nici nu o să am, pentru că eu acţionez mereu asupra cauzei, nu a efectului. Avem reguli clar stabilite în cadrul echipei şi e normal să avem rezultate. Este exact ca în societate, dacă respecţi regulile, evoluezi."
Are încredere în uzina "ştiinţei"
Antrenorul ştiinţei asigură că, în câţiva ani, Craiova va produce din nou jucători valoroşi pe bandă rulantă: "Când am ajuns aici am găsit o echipă dezmembrată. După Revoluţie s-au vrut rezultate imediate şi nu s-a mai investit în copii şi juniori. Acum avem la Universitatea peste 50 de juniori care se pregătesc din greu şi reprezintă viitorul acestui club. Deja mulţi dintre cei care joacă acum în Liga I sunt formaţi aici şi nu sunt interesaţi decât să ducă echipa departe. Acum un Dina sau un Săceanu nu pot trage echipa după ei, dar când vor avea 25 de ani vor fi fotbalişti deosebiţi. Iar până atunci vor veni din spate generaţiile pe care le creştem acum. Cu aceşti copii sunt convins că suntem salvaţi de la retrogradare şi vă jur că Universitatea nu va mai retrograda în veci".

A bătut-o pe Steaua în Ghencea
Stefan Stoica şi-a amintit că în 1989, când Craiova a învins pe Steaua în Ghencea cu 2-1, a înscris golul victoriei: "Era o rivalitate fantastică între noi şi Steaua, iar ambiţiile fiecărei echipe erau uriaşe. Îmi amintesc cu plăcere că am reuşit să marchez pentru triumful nostru. Cred că şi în meciul de duminică, atunci când vom primi vizita Stelei, le voi băga un gol, prin intermediul acestor copii. Nu ştiu dacă vom putea să învingem, dar ce pot să vă asigur este că o să vedeţi o echipă a Craiovei care va lupta fantastic".

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite