"Steaua a dat…Steaua a luat"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acesta este titlul unui amplu material apărut în cotidianul englez "The Guardian" despre influenţa lui Gigi Becali în "cea mai murdară ediţie a Ligii I" "The Guardian", unul dintre cele

Acesta este titlul unui amplu material apărut în cotidianul englez "The Guardian" despre influenţa lui Gigi Becali în "cea mai murdară ediţie a Ligii I"

"The Guardian", unul dintre cele mai respectate titluri din presa britanică, a alocat două pagini luptei pentru titlu din fotbalul românesc. Dincolo de câteva inexactităţi, ziaristul Jonathan Wilson a sintetizat cu lux de amănunte portretele câtorva personaje care fac legea în Liga I. "Adevărul" vă prezintă integral textul jurnalistului englez.

Tot ce a mai rămas între Steaua şi cel mai întinat titlu de campioană din ultimii ani este vechea rivalitate cu Dinamo. Se spune că sunt încurcate căile Domnului, dar e greu de crezut că poate fi implicat în maşinaţiunile dubioase care au dus-o pe Steaua în fruntea clasamentului din prima ligă românească.

După ce, timp de ani de zile, a dat vederea celor orbi, după ultimele săptămâni se pare că a început să le-o ia înapoi, mai ales acelor arbitri care în alte situaţii ar fi acordat lovituri de pedeapsă împotriva Stelei, club al cărui preşedinte este Gigi Becali, un naţionalist-creştin radical. Şi astfel, în duminica în care românii au sărbătorit Paştele ortodox, Becali a putut reflecta la două Învieri, având în vedere că echipa sa, după cum promisese, a depăşit pe CFR Cluj în fruntea clasamentului.

"Gigi: un taur în căutarea unei eşarfe roşii"

Să recapitulăm pe scurt: Cluj este cel mai mare oraş din Transilvania, provincie cu o numeroasă populaţie de etnie maghiară. Graţie unei investiţii de 30 milioane de euro, a omului de afaceri de etnie maghiară Arpad Paszkany, CFR a fost invincibilă în turul campionatului şi a condus în clasament, pe timpul pauzei de iarnă, cu opt puncte mai mult decât Dinamo. Paszkany a promis că, dacă CFR va câştiga titlul, va mai investi 100 de milioane de euro pentru a pregăti echipa de Liga Campionilor.

Între timp, Steaua se chinuia în spatele liderului. Gheorghe Hagi şi-a dat demisia după o relaţie pe muchie de cuţit cu Becali, cuprins deseori de ură, şi, după un scurt mandat al italianului Massimo Pedrazzini, Steaua a fost preluată de fostul său atacant şi idol al publicului, Marius Lăcătuş.

Chiar şi aşa, CFR nu părea să aibă motive de îngrijorare, iar preşedintele clubului, Ion Mureşan, a continuat să declare sus şi tare că echipa sa va rezolva problema titlului cu mai multe etape înainte de final. Poate că toată lumea credea asta, dar nu şi Gigi Becali, un om ca un taur mereu în căutarea unei eşarfe roşii.

Steaua a replicat prin aducerea unui grup de jucători sud-americani. Peruanul Andres Mendoza a venit de la Dundee, atacantul columbian Jose Moreno, de la Independiente şi Dayro Moreno, una dintre marile speranţe ale fotbalului columbian, de la Once Caldas.

"O să fac tot ce-mi va sta în putinţă să înlătur pe CFR de pe primul loc", a avertizat Becali. CFR este o echipă ungurească şi nu poate reprezenta niciodată România. Va fi o ruşine pentru poporul român dacă ungurii vor câştiga campionatul".

Duel hazliu între şefii celor două echipe

Nici măcar atunci, Mureşan nu a sesizat pericolul şi a continuat cu lăudăroşeniile. Şi, cum Steaua a pierdut primul meci al sezonului de primăvară, la Iaşi, chiar dacă nu s-a simţit, influenţa lui Becali a mers cât se poate de departe. Steaua a câştigat următoarele zece partide şi chiar şi cel mai înfocat suporter al echipei a sesizat că echipa a beneficiat de mai multe greşeli de arbitraj.

Când cele două contracandidate s-au întâlnit la Bucureşti, pe 2 martie, Steaua a câştigat cu 3-1, dar numai după ce Clujului i-au fost refuzate două penalty-uri clare. "Eşti un hoţ!", a izbucnit Mureşan. "Sunt doar un băiat deştept", a replicat Becali.

După două săptămâni, Steaua a învins pe teren propriu Unirea Urziceni, cu 1-0, Mahmadou Habibou înscriind golul din minutul 82, dintr-o poziţie de ofsaid "Vom ajunge în fruntea clasamentului până la Paşte", a anunţat Becali. "Dumnezeu vrea ca Steaua să câştige, nu CFR Cluj".

"E nebun", spune Mureşan despre Gigi

Într-adevăr, Steaua a devenit o echipă mai bună după pauza de iarnă, în timp ce Clujul a început să se împiedice şi din cauza primelor acordate de Steaua adversarelor lui CFR. Dar problemele de arbitraj nu pot fi ignorate.

Totul s-a transformat într-o comedie de prost gust. Unii dintre jucătorii străini ai lui CFR şi-au declarat frustrarea. Totuşi, nu poate fi uşor să joci împotriva arbitrilor şi a lui Dumnezeu. Înfrângerea lui CFR acasă, în meciul cu Pandurii, i-a permis Stelei să treacă pe primul loc, dar apoi Poli Timişoara a remizat pe terenul Stelei şi le-a permis celor de la CFR să ajungă la acelaşi număr de puncte. Mureşan şi-a continuat atacurile: "Nu am vorbit în viaţa mea cu un om mai prost ca Becali. Este nebun. Merită să fie în puşcărie sau într-un azil de nebuni. Distruge fotbalul românesc, îi distruge credibilitatea".

Comparaţie cu praştia lui David

Cel mai urât episod s-a derulat acum şase săptămâni, în derby-ul de pe terenul lui Rapid. Gazdele conduceau cu 1-0, cu 17 minute înainte de final, şi dominau jocul. A fost nevoie de o brichetă aruncată din tribună, care a urmat parcă traiectoria pietrei aruncate din praştia lui David şi care l-a lovit pe arbitrul Alexandru Deaconu în cap. Înconjurat de jucătorii stelişti, arbitrul a fost îndemnat să meargă la vestiare, unde a decis suspendarea meciului, ştiind că, ulterior, Comisia de Disciplină a Federaţiei Române de Fotbal va acorda victoria Stelei cu 3-0.

Deaconu, acuzat de legături cu armata

Teoria conspiraţiei, un lucru des întâlnit în România, a ieşit din nou la iveală. Deaconu, fiul unui oficial al FRF (n.r. - magazionerul-şef), a fost în trecut junior la Steaua. În plus, a fost sergent în armata română, instituţie care are legături tradiţionale cu Steaua.

Aceste aspecte au declanşat suspiciunile ce au atins apogeul atunci când un ziar a publicat poze cu Deaconu care s-a întâlnit în secret cu asistenţii săi la o benzinărie, cu trei zile înainte de joc. Poate că erau doar nişte prieteni care au discutat despre preţul benzinei, dar subiectul a deranjat pe cineva atât de tare, încât ziaristul care a scris a fost demis.

Ura sau Dumnezeu?

Sâmbăta trecută (n.r. - în meciul cu Universitatea Craiova), Steaua a luat conducerea după 76 de minute, a fost egalată două minute mai târziu, dar Steaua s-a impus după un gol al lui Dayro Moreno din poziţie de ofsaid. "Dumnezeu nu se supără că am câştigat din ofsaid", a spus Becali. În acelaşi timp, Dacia Mioveni, o echipă aflată la retrogradare, a câştigat o primă-record de 13.000 de euro, jumătate plătită de Gigi Becali, pentru remiza albă cu CFR Cluj. Astfel, Steaua, aşa cum a promis Becali, a ajuns de Paşte pe primul loc, cu două puncte avans.

Tot ce a rămas între ea şi cel mai murdar titlu de campioană din ultimii ani este Dinamo, pe care Steaua o va întâlni duminică. Rivalitatea de moarte dintre cele două cluburi este garanţia corectitudinii, aceasta fiind şansa Clujului. Rămâne întrebarea: Este ura mai puternică decât Dumnezeu?

(Traducere: Cristian Predan, intertitlurile aparţin redacţiei)

Erori de documentare în articol

Rapid a fost pe locul doi pe durata pauzei de iarnă, nu Dinamo

Prenumele preşedintelului lui CFR Cluj este Iuliu, nu Ion

Peruanul Andres Mendoza a venit la Steaua de la Metalurg Doneţk, nu de la Dundee.

La golul din meciul Steaua - Unirea nu a fost ofsaid, ci oaspeţii au cerut fault în atac, iar arbitrul Ionel Ivan a mai fost acuzat că nu a acordat un penalty pentru Unirea la un henţ al lui Golanski.

Declaraţiile lui Iuliu Mureşan în care Becali a fost făcut prost nu au apărut în presa românească.

Arbitrul Alexandru Deaconu a luat pe teren decizia de a suspenda partida Rapid - Steaua, nu la vestiar.

Deaconu s-a întâlnit cu asistenţii săi cu opt ore înainte de meciul Rapid - Steaua, nu cu trei zile înainte

Primul gol al partidei Univ. Craiova - Steaua, marcat de Pepe Moreno, a fost din ofsaid, nu golul victoriei înscris de Dayro Moreno.

Cine este autorul?

Conform cărţii de vizită postate pe site-ul guardian.co.uk, Jonathan Wilson este corespondentul sportiv în Europa de Est al ziarului "The Guardian", corespondent pe fotbal al "Financial Times" şi editorialist al revistei japoneze "WorldSoccerKing". De asemenea, Wilson scrie constant în ziarul "The Independent", în revista "FourFourTwo" şi pentru orice altă instituţie care este dispusă să-i ofere un contract. Prima sa carte, "În spatele cortinei: Călătorii în fotbalul est-european", a apărut în 2006. Acum, lucrează la istoria tacticii jocului de fotbal. Ultimele sale articole au vizat fotbalul din Serbia, Ucraina, Rusia şi, mai nou, România.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite