Start către o lume de vis!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi vor începe Jocurile Olimpice de la Beijing, sub sloganul "O lume de vis". Alina Dumitru şi Iulian Raicea vor fi primii concurenţi români Cei 102 sportivi care reprezintă ţara

Astăzi vor începe Jocurile Olimpice de la Beijing, sub sloganul "O lume de vis". Alina Dumitru şi Iulian Raicea vor fi primii concurenţi români

Cei 102 sportivi care reprezintă ţara noastră vor concura la 15 discipline. Aceasta este cea mai redusă participare românească din ultimii 44 de ani.

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Beijing va debuta azi la ora locală 20.00 (15.00 - ora României) şi va dura aproximativ trei ore şi jumătate. Directorul comitetului de organizare, Zhang Heping, a precizat că înaintea ceremoniei va avea loc un spectacol de 75 de minute, cu muzică tradiţională din 28 de ţări ale lumii, care se va încheia la ora locală 19.00.

Imnul Olimpic va fi interpretat de chinezul Liu Huan şi de britanica Sarah Brightman. Vor urma discursul de deschidere al preşedintelui chinez Hu Jintao, apoi lunga paradă a celor 205 delegaţii prezente la Beijing.

Dumitru şi Raicea deschid balul

Primii sportivi români care vor intra în competiţie vor fi judoka Alina Dumitru (categoria 48 kg) şi Iulian Raicea (tir), sâmbătă, de la ora 7.00 (ora României), urmaţi de naţionala noastră feminină de handbal (ora 9.00). Per total, delegaţia ţării noastre este formată din 102 sportivi. Aceştia vor concura la 15 dintre cele 28 de discipline, ceea ce înseamnă că la Beijing vom avea cea mai slabă participare, din punct de vedere numeric, din ultimii 44 de ani.

Ultima oară când ţara noastră a avut un lot mai puţin numeros decât acum a fost la Jocurile Olimpice de la Tokyo (1964), când am mizat pe 94 de sportivi.

Atletismul are lotul cel mai numeros

Dintre cei 102 de sportivi români, cei mai mulţi sunt atleţii, în număr de 17, urmaţi de 15 handbaliste, 12 canotoare şi 12 gimnaste şi gimnaşti. Portdrapelul delegaţiei României la ceremoniile de deschidere şi închidere va fi căpitanul naţionalei de handbal, Valeria Beşe.

Dacă ţara noastră a deplasat cel mai redus lot, merită menţionat faptul că cea mai numeroasă delegaţie este cea a Chinei, 639 de sportivi, urmată de SUA - 596 de sportivi, Rusia - 467 de sportivi.

Desfăşurare uriaşă de forţe

În total, sunt aşteptaţi 10.500 de sportivi, care vor concura la 302 probe (165 pentru bărbaţi, 127 pentru femei, 10 mixte), în 31 de baze sportive din Beijing şi 6 baze sportive în Qingdao, Hong Kong, Tianjin, Shanghai, Shenyang şi Qinhuangdao.

Sunt acreditaţi 21.600 de jurnalişti, din peste 200 de ţări şi regiuni, iar peste 400.000 de voluntari şi-au oferit serviciile pentru Jocuri. Au fost admişi, în total, 74.615 voluntari, care vor acţiona pe bazele sportive şi la centrele media, precum şi în Satul Olimpic.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite