Stadioanele viitorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Odată cu dezvoltarea globală, chiar şi ţările cu o istorie mediocră în materie de fotbal, cum sunt Taiwanul şi Emiratele Arabe Unite, au început să construiască stadioane ieşite din comun, care înglobează tehnologii ultramoderne.

Stadionul din Kaohsiung, construit pentru Jocurile Mondiale ce vor avea loc în această lună, este primul din lume alimentat exclusiv cu energie solară.

Structura sa se întinde pe 19 hectare şi are o capacitate de 55.000 de locuri. Pe lângă faptul că foloseşte energie regenerabilă, stadionul rămâne chiar şi cu un surplus. Cele 8.844 de panouri solare vor genera mai multă energie decât este nevoie pentru cele 3.300 de becuri şi două ecrane TV gigantice.

Guvernul taiwanez intenţionează să vândă surplusul de energie ce va fi generat în perioadele fierbinţi ale verii. Cel mai mediatizat sport în Taiwan este baseballul, fotbalul ocupând un loc destul de modest, fiind întrecut în popularitate şi de artele marţiale.

În capitala Qatarului, Doha, au demarat lucrările primului stadion subteran din întreaga lume, iar inedita construcţie se va termina peste doi ani. Ideea le-a venit şeicilor din cauza temperaturilor foarte ridicate, care fac deseori aproape imposibilă disputarea unui meci la suprafaţă.

„Laptopul” din Qatar

image

Kaohsiung - Taiwan



Datorită aspectului futurist, “The Wall” şi-a dobândit rapid şi o poreclă: laptop-ul. Terenul este comparat cu tastatura, iar tribunele reprezintă display-ul. Ventilaţia se va realiza cu ajutorul unor aparate de aer condiţionat ultraperformante. Iluminarea nu se va face cu clasicele instalaţii de nocturnă, ci cu lămpi care vor fi integrate în corpul construcţiei. Scopul acestei investiţii pentru moment constă în găzduirea Campionatului Mondial din 2018.

„Cariera” din Braga

The Wall - Qatar

image

Stadionul din Braga ne-a impresionat în timpul Campionatului European din 2004. Atunci când fotbaliştii şutau mai puternic, în meciurile disputate pe Estadio Municipal, balonul se lovea de stânca din spatele porţii, unde lipsesc peluzele. Porecla stadionului este „Cariera”, întrucât pentru această construcţie s-a folosit extrem de mult granit din muntele Castro.

Cele două tribune sunt susţinute de mai multe cabluri de oţel. Celebrul arhitect Eduardo Souto de Moura a vrut ca acest proiect să fie unic în lume, iar realizarea lui a fost lăudată de marii oameni ai fotbalului mondial. Investiţia a costat autorităţile portugheze în jur de 83 de milioane de euro. Chiar şi fără peluze, capacitatea stadionului este de 35.000 de spectatori.

Sport

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite