Sportul, sponsorizat din impozitele de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

sponsoriza echipa favorită, fără a scoate un ban în plus din buzunar. De prevederile legii pot beneficia structuri precum Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, Agenţia Naţională pentru Sport,

sponsoriza echipa favorită, fără a scoate un ban în plus din buzunar. De prevederile legii pot beneficia structuri precum Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, Agenţia Naţională pentru Sport, federaţiile sau cluburile sportive. Există o singură condiţie: ca acestea să nu fie organizate ca societăţi comerciale. În fotbal, avem două categorii de cluburi. Unele sunt societăţi comerciale, precum Steaua, Dinamo s-au FC Argeş, altele sunt asociaţii nonprofit, categorie în care se încadrează, de exemplu, Gloria Bistriţa, Farul Constanţa sau FCM Bacău. Acestea din urmă ar putea beneficia de o astfel de sponsorizare din partea suporterilor. Rapid este un caz aparte, clubul fiind în acest moment asociaţie nonprofit, care, din vară, se va transforma însă în societate pe acţiuni.
Din păcate, nu mulţi ştiu că au dreptul de a dirija o parte din impozit către sport, dar la fel de adevărat este că nici potenţialii beneficiari nu au făcut nimic ca să-i sensibilizeze. Comitetul Olimpic şi Sportiv Român se numără printre puţinele organisme care au luat până acum în considerare această cale de a strânge bani în plus. "Noi ne încadrăm perfect în prevederile legii. Vom declanşa o acţiune de conştientizare a oamenilor şi chiar analizăm cât ne-ar costa să începem o campanie la televiziune, radio şi în presa scrisă", ne-a declarat secretarul general al COSR, Ioan Dobrescu.
Anul trecut, printre puţinii oameni de sport care au uzat de dreptul pe care îl au s-a numărat şi Elisabeta Lipă. "Am aflat în ultima clipă şi am dat banii la o biserică. Acum voi da federaţiei de canotaj, pentru că am practicat 24 de ani acest sport", ne-a declarat multipla campioană olimpică.
Paşi de urmat
Orice contribuabil care vrea să dea o anumită destinaţie procentului de 2% din impozit, trebuie să meargă la Fisc până pe 15 mai, cu Formularul 230 - "Cerere privind destinaţia sumei reprezentând până la 2% din impozitul datorat statului" - şi cu o copie după propria fişă fiscală (Declaraţia 200). Contribuabilul trebuie să ştie datele de identificare ale entităţii nonprofit, inclusiv codul unic de identificare şi contul bancar IBAN. Formularele pot fi depuse şi prin poştă, prin scrisoare recomandată. Datorită necunoaşterii legii, anul trecut doar 145.084 de contribuabili, reprezentând 2,23% dintr-un total de 6,5 milioane, au uzat de acest drept. Suma strânsă s-a ridicat la 4,4 milioane RON, dintre care 939.300 RON numai la nivelul Bucureştiului.
Cluburile vor bani de la fani
Cele două mari cluburi ale sportului românesc, Steaua şi Dinamo, nu neglijează posibilitatea de a obţine bani în plus de la suporteri. "Vom încerca să aducem la cunoştinţa cadrelor din armată prevederile acestei legi, pentru că cei mai mulţi sunt suporteri ai Stelei", ne-a declarat preşedintele clubului militar, George Boroi. Omologul său de la Dinamo, Marcel Popescu, spune, la rândul său: "Este o variantă de luat în calcul, prin care am putea să ne întregim bugetul. Din păcate, sunt puţini oameni care cunosc acest lucru, pentru că nici nu s-a făcut o mediatizare adecvată".

DECLARAţII
Mihai Pârvu, preşedintele Clubului Aristocratic Rapid: "În această perioadă, în care tot omul luptă pentru supravieţuire, nu sunt prea mulţi cei care se gândesc la sport. Personal, cu aceşti bani voi sponsoriza Clubul Sportiv Rapid. Sper ca şi alţi suporteri să facă la fel".

Gheorghe Mustaţă, şeful galeriei echipei Steaua: "Sunt de acord să dau bani pentru club. Poate ar fi bine să putem alege chiar o anumită secţie, pentru că mie poate îmi place hocheiul, dar altul ar vrea să ajute echipa de volei, de exemplu".

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite