Un duel ca-n filme: Oierul Becali faţă în faţă cu pescarul Kjell Inge Rokke

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Steaua întâlneşte azi Molde (22.05, Pro TV, Digi Sport 1, Dolce Sport 1). Adversarul roş-albaştrilor e patronat de un „Gigi al Norvegiei". Citeşte povestea lui fascinantă!

Dacă stelistul se ocupa de creşterea oilor în tinereţe, Kjell Inge Rokke, proprietarul clubului Molde, avea îndeletniciri comune pentru un tânăr norvegian „fără carte", pescuitul fiind ceea ce ştia şi făcea cel mai bine.

La 18 ani, Rokke ajungea în Alaska pe un trauler, iar de aici până pe tărâmul tuturor posibilităţilor nu a mai fost decât un pas.

La mijlocul anilor 80, norvegianul înfiinţa, la Seattle, American Seafood Company, societate pe care avea să-şi clădească imperiul de astăzi. Revenit în Norvegia în anii 90 cu „un camion de lichidităţi", Rokke cumpără şi restructurează diverse companii, iar afacerile cu petrol devin un pilon important al afacerilor sale.

Ambii au stat în arest

Întocmai precum Becali, Kjell Inge Rokke nu are studii înalte, însă nu pentru că nu i-ar fi plăcut să citească, aşa cum se laudă Gigi, ci pentru că n-a putut.

El suferă de dislexie şi nu îi e ruşine să recunoască. Asemănările nu se opresc aici, atât Becali, cât şi Rokke, fiind arestaţi pentru câteva zile. Norvegianul chiar a fost condamnat la 120 de zile de închisoare, pentru fapte de corupţie, însă a fost eliberat după 22 de zile.

La capitolul „finanţe", Kjell Inge Rokke (care astăzi împlineşte 54 de ani, vârsta lui Gigi Becali) stă ceva mai bine, cele 2,2 miliarde de dolari plasându-l pe locul 7 în topul avuţilor din ţara sa.

Solskjaer a luat titlul din primul an

Pasionat de fotbal, Rokke a preluat-o pe Molde în 1993. După ani la rând în care a terminat pe locul doi, în spatele lui Rosenborg, norvegianul a găsit mutarea câştigătoare abia în 2011, când l-a numit pe Ole Gunnar Solskjaer la cârma echipei.

Fostul atacant de pe Old Trafford pregătea echipa rezervelor lui United, postură din care a refuzat naţionala Norvegiei, apreciind că ar fi un pas prea rapid în cariera sa.

La Molde, Solskjaer a câştigat titlul imediat, fiind primul campionat cucerit de echipa norvegiană în 100 de ani de istorie! Şi în acest sezon, Molde se bate la titlu cu Rosenborg, cele două echipe situându-se la egalitate de puncte cu patru etape înainte de final (campionatul scandinav se desfăşoară în sistemul primăvară-toamnă). Iar duminică, cele două echipe au meci direct, pe terenul lui Molde.

Norvegienii se menajează, steliştii nu

Tocmai pentru că meciul cu Rosenborg e atât de important, Ole Gunnar şi-ar putea menaja câţiva jucători în partida de astăzi.

Nu e şi cazul steliştilor, Gigi Becali anunţând că Laurenţiu Reghecampf va apela la cel mai bun „11", pentru a face un pas important în depăşirea grupelor.

„Dintre echipele din urna a patra, Molde era cel mai periculos adversar. Nu mi l-am dorit în grupa noastră", apreciează Mihai Stoica, managerul Stelei, iar victoria norvegienilor cu Sttutgart ar trebui să spună ceva despre forţa acestei echipe. Molde se bazează în mare pe jucători autohtoni, plus doi africani în atac, senegalezul Diouf şi nigerianul Chima.


Solskjaer, „ucigaşul cu faţă de copil"

Ole Gunnar Solskjaer (39 de ani) a jucat timp de 11 sezoane la Manchester United, unde a ajuns chiar de la Molde, în 1996. A cucerit şase campionate şi o Ligă a Campionilor, în 1999, după acea finală dramatică împotriva lui Bayern, decisă de golurile lui Sheringham şi Ole Gunnar din ultimele faze ale meciului.

Norvegianul a fost descris de englezi ca „rezerva perfectă", întrucât intra mereu pe teren în partea a doua şi marca. Uşurinţa cu care reuşea să dea gol i-a atras porecla Baby-faced killer - Ucigaşul cu faţă de copil. După ce a luat titlul ca antrenor al lui Molde, a refuzat o ofertă de la Aston Villa.


Steaua: Tătăruşanu - Georgievski, Szukala, Chiricheş, Latovlevici - Bourceanu, Pintilii - Chipciu, Rusescu, Tănase, Nikolici. Antrenor: Laurenţiu Reghecampf

Molde: Pettersen - Linnes, Steenslid, Forren, Simonsen - Hestad, Hussain, Eikrem - Stamnestro, Chima, Diouf. Antrenor: Ole Gunnar Solskjaer

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite