DEZBATERE „ADEVĂRUL“ / Fotbalul ne tâmpeşte? Un campion olimpic ia cât un jucător mediocru din Liga I! Cine e de vină?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Londra 2012 a trecut, iar treptat, olimpicii români şi sporturile la care am obţinut rezultate reintră în anonimat. Mai grav e că un medaliat la Londra, care a muncit patru ani să ajungă pe podium, încasează cât un fotbalist de duzină din campionatul românesc. Vezi cifre uluitoare!

Sub titulatura de „sportul rege", fotbalul a ajuns să acapareze tot: resursele financiare, atenţia publicului şi pe cea a presei.

Totuşi, într-o ţară ca România, rezultatele sunt inexistente. Ultima calificare la un turneu final a fost la Euro 2008, iar ultima dată când fotbaliştii români s-u calificat la o ediţie a Jocurilor Olimpice a fost în 1964. Adică acum 48 de ani!

N-avem niciun „aur" la fotbal

Prin comparaţie, la alte sporturi, precum gimnastica, tir, judo sau haltere, nu numai că sportivii români se califică ediţie de ediţie la Jocurile Olimpice, dar ajung şi pe podium, ceea ce e un vis interzis la fotbal.

De altfel, la „sportul rege", România n-a cucerit vreodată „aurul" la nicio competiţie importantă, nici măcar pe vremea Generaţiei de Aur.

Fotbalişti fără glorie, dar cu buzunare pline

La capitolul banilor, există o diferenţă ruşinoasă între sumele încasate de jucătorii de fotbal şi campionii olimpici.

Spre exemplu, Sandra Izbaşa ar trebui să câştige încă vreo patru medalii de aur pentru a se apropia de salariul încasat pentru un sezon de Ciprian Deac la CFR Cluj, 400.000 de euro!

Comitetul Olimpic Sportiv Român (COSR) a recompensat fiecare campion olimpic cu 70.000 de euro, sumă la care se adaugă şi o maşină de 30.000 de euro.

Pentru a realiza ce înseamnă aceste sume, „Adevărul" vă prezintă salariile celor mai bine plătiţi fotbalişti din Liga I:

1- Ciprian Deac (CFR Cluj) 400.000 de euro

2- Ricardo Cadu (CFR Cluj) 350.000 de euro
Gabi Mureşan (CFR Cluj) 350.000 de euro

4- Dorin Goga (Rapid) 270.000 de euro

5- Adrian Cristea (Petrolul) 250.000 de euro

Trebuie menţionat că jucătorii enumeraţi mai sus încasează aceste sume după un sezon (11 luni), în timp ce un sportiv ar trebui să muncească patru ani pentru a obţine o medalie la Jocurile Olimpice.

Mediatizare zero la alte sporturi

Pe lângă faptul că la „extra fotbal" banii sunt foarte puţini, în România, cei care practică orice alt sport în afara fotbalului sunt marginalizaţi şi băgaţi în seama doar cu prilejul Jocurilor Olimpice.

Alin Moldoveanu, care a luat aurul la tir, la Londra, era un anonim pentru publicul larg până acum o lună. În schimb, emisiunile de sport sunt dedicate, în întregime, unor personaje precum Gigi Becali, Ana Maria Prodan, „Prinţul" Adrian Cristea sau Cristi Tănase, zis şi „Dodel".

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite