VIDEO / Un nou pas spre război? Află care e prima ţară din lume care a interzis legitimarea fotbaliştilor iranieni!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Orientul Mijlociu fierbe! Americanii şi aliaţii lor din Occident înăspresc sancţiunile economice asupra Iranului. Mai nou însă, contrar recomandărilor FIFA, politicul s-a amestecat şi în sport.

Dacă America şi Occident doresc izolarea Iranului din cauza programului nuclear dezvoltat de regimul din Teheran, acum, şi Emiratele Arabe Unite urmăreşte întreruperea relaţiilor cu Iranul.

Trei insule strategice

Mărul discordiei între Iran şi Emirate nu e programul nuclear, ci trei insule din Golful Persic: Abu Musa, Marele Tunb şi Micul Tunb.

Arabii le revendică din ce în ce mai insistent, însă Iranul, aflat în controlul insulelor din 1971, nici nu vrea să audă de aşa ceva.

Deşi cele două ţări dezbat această problemă de mulţi ani, până de curând, relaţiile politice şi economice erau excelente între Iran şi Emirate.

"Gata cu negocierile"

Totuşi, văzând că perşii sunt presaţi în privinţa programului lor nuclear, arabii au încercat să profite de situaţie şi să ceară tot mai vehement controlul insulelor.

Răspunsul Teheranului a venit imediat: „Problema insulelor e una pe care nu o vom negocia, fiindcă ele fac parte din teritoriul nostru".

Analiştii politici sunt de părere că, în cazul declanşării războiului între Iran şi SUA, forţele americane vor ocupa, mai întâi, cele trei insule pe care, ulterior, arabii vor încerca să le ia înapoi.

Fără fotbalişti iranieni în Emirate

Poziţia vehementă a Iranului în faţa pretenţiilor Emiratelor a declanşat o reacţie extremă din partea arabilor.

Mai întâi, relaţii economice dintre cele două ţări au fost limitate. Acum, s-a adoptat o măsură fără precedent, care îi vizează pe sportivi.

Începând din acest sezon, cluburile din Emirate nu mai au voie să legitimeze jucători iranieni! Mai mult, au fost reziliate contractele unor fotbalişti perşi, care se aflau în loturile formaţiilor din Emirate!

Astfel, au fost trimişi acasă Khalatbari (Al-Wasl), Nouri (Emirates Club) şi Mobali (Al-Sharjah).

Perşii se bucură

Acest embargou impus de Emirate i-a bucurat pe microbiştii iranieni. Asta deoarece, de ani buni, vedetele campionatului pleacă în Emirate, acolo unde cluburile au o forţă financiară mai mare.

Au existat situaţii în care, spre dezamăgirea suporterilor, jucătorii iranieni au refuzat oferte din Europa, preferând să joace pe bani mai mulţi în Emirate.

Exemplul cel mai bun a fost cel al lui Ali Karimi, care n-a vrut să meargă la Atletico Madrid, preferând petrodolarii de la Al-Ahli Dubai. Abia după mai multe sezoane petrecute în Emirate, în care a câştigat peste două milioane de dolari pe an, Karimi a luat drumul Europei, semnând cu Bayern Munchen.

VEZI FAZE SENZAŢIONALE CU KARIMI

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite