EXCLUSIV / Un bucătar îl ruinează pe Borcea! Află cum îl va pune cu botul pe labe la Miami

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul acţionar dinamovist a fost dat în judecată în America şi poate regreta că a deschis un restaurant într-o ţară unde, spre deosebire de România, nu merge orice.

Un bucătar care a lucrat în „La Vendetta", restaurantul lui Borcea din Hollywood, Florida, l-a dat în judecată pe fostul acţionar de la Dinamo pentru neplata orelor suplimentare, favorizarea unui climat de muncă ostil şi concediere abuzivă.

Conform cererii de chemare în judecată, Mauricio Yaniquini a prestat muncă patriotică în bucătăria restaurantului, iar când i s-a plâns lui Cristi Borcea, nu numai că nu a fost ascultat, ci a fost hărţuit şi chiar lovit în repetate rânduri de către un spălător de vase din acelaşi local, cu permisiunea tacită a managerilor şi patronilor. La doar o zi după ce un astfel de incident violent s-a soldat cu sosirea poliţiei în incinta restaurantului şi cu o vizită la spital a lui Yaniquini, bucătarul a fost concediat.

VREA 23.000 DE DOLARI

Acum, avocatul său cere instanţei recuperarea a peste 23.000 de dolari reprezentând salariul neplătit, precum şi plata unor daune morale.

Contactat prin telefon, Cristi Borcea a spus: „Ştiu despre această reclamaţie. În SUA toată lumea poate da în judecată pe toată lumea. E vorba de un fost bucătar, care ne-a făcut plângere. Dar nu e nimic adevărat. De altfel, au şi venit la restaurant cei de la organele abilitate şi au făcut o anchetă, au luat imagini de pe camerele video. Cum nu e nimic adevărat, am decis să-i facem şi noi plângere pentru defăimare".

BĂTUT, SCUIPAT ŞI AMENINŢAT CU MOARTEA

Mauricio Yaniquini a lucrat pentru milionarul român din decembrie 2011 până în mai 2012.

A fost angajat cu un salariu fix pentru o normă de 40 de ore de lucru pe săptămână. Conform plângerii, când s-a trezit prin ianuarie că lucrează chiar şi 80 de ore pe săptămână, Yaniquini le-a cerut patronilor să-l plătească pentru orele suplimentare. Aceştia l-au refuzat, spune bucătarul. Coincidenţă sau nu, cam tot atunci a început să aibă probleme cu un spălător de vase, Jean Filius, care, susţine Yaniquini, l-a insultat, l-a scuipat, l-a ameninţat cu moartea şi l-a lovit în repetate rânduri cu pumnul, cu mopul şi cu o carafă cu apă. Managerul restaurantului, Remus Danu, precum şi Cristi Borcea ar fi fost martori la câteva asemenea incidente, însă ar fi refuzat să intervină, spunându-i chiar bucătarului că agresorul său este „de neatins".

Pe 5 mai 2012, Yaniquini spune că a fost din nou pocnit de către Filius. A sunat la numărul unic de urgenţă, însă a renunţat până la urmă să facă o plângere oficială. Conform cererii de chemare în judecată, singurul efect al acestui incident a fost o muştruială primită de la patroni. Violenţele au continuat şi în zilele următoare, spune Yaniquini, iar pe 11 mai poliţia a venit din nou la restaurant. Bucătarul le-a spus poliţiştilor că a fost din nou lovit de către Filius. Oamenii legii au întocmit un raport, iar bucătarul a fost dus la spital, tratat şi apoi trimis acasă. A doua zi, conform plângerii, patronii l-au acuzat că este un mincinos şi l-au dat afară.

Yaniquini este convins că patronii restaurantului au făcut tot posibilul să-l intimideze pentru că a îndrăznit să le ceară banii pentru orele suplimentare. Borcea ar fi tolerat violenţele spălătorului de vase la adresa bucătarului pentru că voia să-l determine pe acesta să-şi dea singur demisia şi să plece fără banii cuveniţi. Apărarea lui Borcea neagă toate aceste acuzaţii.


CASETE

11 capete de acuzare
Dosarul „Mauricio Yaniquini v. Capone Star LLC., «La Vendetta», Cristian Borcea, Alina Borcea, Jean Filius" conţine 11 capete de cerere: trei care se referă la chestiunea banilor datoraţi pentru orele suplimentare, două care se referă la concedierea abuzivă, unul care reclamă provocarea intenţionată de traumă emoţională, unul care reclamă crearea unei atmosfere ostile la locul de muncă, două plângeri împotriva lui Filius pentru lovire şi alte violenţe şi două plângeri împotriva „La Vendetta" pentru refuzul de a pune capăt acestor violenţe. Avocatul lui Yaniquini a cerut proces cu juriu, însă instanţa nu a luat încă nicio hotărâre în acest sens.

Restaurant vizitat de Al Capone
Decorat în stilul anilor '30, în care predomină culoarea roşie actualul „La Vendetta" a fost înfiinţat în 1933. Se numea Rainbo Lounge şi a fost vizitat şi de celebrul mafiot american Al Capone. În anii 1990, a fost rebranduit ca Rainbo Café şi aici s-au filmat câteva secvenţe din „Cape Fear", un film celebru cu Robert de Niro şi Nick Nolte. Din 2011, e în proprietatea lui Borcea. Restaurantul are acum multe preparate româneşti, o ciorbă costă 6-7 dolari, iar un fel principal între 20 şi 30 de dolari. Există şi posturi româneşti, iar un televizor e fixat pe DigiSport.


Nu a scăpat de Dosarul Transferurilor
Ioan şi Victor Becali, George Copos, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Cristi Borcea, Gigi Neţoiu şi Gică Popescu au fost acuzaţi de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, dar au fost achitaţi de judecătoarea Geanina Teodorovici. Procurorii au făcut recurs, iar Dosarul Transferurilor a ajuns acum la Curtea de Apel.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite