INTERVIU-EVENIMENT Bölöni: „România e peste Ungaria din toate punctele de vedere“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din Qatar, fostul selecţioner vorbeşte despre situaţia din ţară. El se arată dezamăgit de cum a ajuns Mutu: „S-a transferat la Jiul Petroşani al Franţei". De asemenea, fostul mijlocaş al Stelei condamnă modul în care roş-albaştrii îşi exprimă supremaţia în fotbalul românesc. 

Ladislau Bölöni (59 de ani) s-a obişnuit ca o dată la doi-trei ani să dea o fugă în Orientul Mijlociu. E oarecum surprinzător, fiindcă arabii sunt recunoscuţi pentru dezorganizare, iar Bölöni pentru rigurozitate şi pentru exigenţa sa. După două experienţe în Emirate, la Al-Jazeera şi la Al-Wahda, fostul selecţioner a ajuns acum în Qatar, unde îl are rival pe un alt fost antrenor al primei reprezentative, Răzvan Lucescu.

„Weekend Adevărul": Ce vă atrage, periodic, în zona arabă, deşi credeam că sunteţi incompatibil cu stilul lor?

Ladislau Bölöni: Mi-e foarte bine în Qatar. Când accepţi să lucrezi aici, ştii unde vii şi de ce vii. Aici, nu poţi să faci revoluţie în fotbal. Trebuie să te adaptezi la condiţiile din zonă.

Nu vă deranjează dezorganizarea?

Nu cred că aici e o dezorganizare mai mare decât în multe alte părţi ale Europei. Nu vorbesc de Germania, Anglia sau Franţa, însă, dacă fac o comparaţie cu Grecia, aş putea să spun că aici e o dezorganizare foarte bine organizată.

La Doha, cum s-a văzut „dubla" cu Turcia şi Olanda?

Am ratat meciul de la Istanbul. Cu Olanda, am văzut o echipă a României plină de bunăvoinţă, poate prea multă. Am văzut prea multă naivitate în jocul nostru. Am crezut că putem evolua la un nivel superior faţă de capacitatea noastră.

Cum aţi ajuns la această concluzie?

Din păcate, după victoria de la Istanbul, am crezut că deja noi suntem favoriţii grupei. Am pierdut contactul cu realitatea, iar olandezii ne-au readus cu picioarele pe pământ. S-a riscat prea mult la Bucureşti, în condiţiile în care noi ştim că nu suntem puternici în atac. Acum, e uşor să vorbeşti după meci, dar părerea mea e că ar fi trebuit să mergem pe o apărare solidă, să încercăm să păcălim un pic adversarul, iar apoi să lovim pe contraatac. În schimb, noi am jucat fără gardă, iar olandezii ne-au dominat la toate capitolele.

De ani buni, echipele româneşti, inclusiv naţionala, iau goluri din faze fixe. De ce?

Nu e o problemă românească. Şi ungurii au aceeaşi problemă, şi turcii la fel, dar şi multe alte echipe.

Şi care e explicaţia?

La loviturile libere sau la cornere, pe faza ofensivă, trebuie să poţi să dai mingea unde vrei, iar asta ţine de calitatea jucătorilor. Pe faza defensivă, e nevoie de concentrare, iar cu asta te obişnuieşti, dacă joci la nivel înalt, în campionate puternice. Atunci, înveţi să fii responsabil, să nu te aştepţi ca la o lovitură liberă, altcineva, un coleg, să rezolve situaţia, ci chiar tu.

Dintre jucătorii din noul val, mă refer la un Grozav, Pintilii, Adi Popa, care v-a plăcut?

La ce am văzut cu Olanda, niciunul.

Chiar nici unul?

Hai să-i luăm pe rând.

Adi Popa.

Unde joacă el?

La Steaua.

Unde era până acum?

La Concordia Chiajna.

Câţi ani are?

24.

A câştigat ceva până acum?

Nu. Păi, e la primul sezon la Steaua.

Bun. De cine m-aţi mai întrebat?

Pintilii...

El unde era până acum?

La Pandurii.

Ah... Da... Corect, băiatul de la Târgu-Jiu. Deci, nici el n-a câştigat nimic până acum. Câţi ani are?

27.

25 de ani, 27 de ani. Vorbim despre nişte fotbalişti care sunt deja la o vârstă foarte avansată. Ca fotbalist, trebuie să-ţi arăţi „dinţii" până la 21 de ani. N-ai făcut-o? Nu e nimic, dar trebuie să munceşti enorm de mult. Să înveţi să câştigi şi apoi, foarte important, să înveţi să ţii ştacheta sus. Oricine poate câştiga o dată, dar e mai greu să te menţii la un nivel înalt.

Nu sunteţi cam dur cu jucătorii de la naţională?

Doamne fereşte, nu vreau să par răutăcios, mai ales că, de exemplu, pe Grozav eu l-am luat la Standard Liège, iar pe viitor, dacă aş putea, l-aş ajuta cu mare plăcere. Pe de altă parte, eu sunt mai sever în judecată, fiindcă am lucrat cu tineri precum Cristiano Ronaldo, care erau sclipitori la 16, 17 ani. Noi, dacă n-avem asemenea talente, atunci trebuie să compensăm prin muncă. Un exemplu în acest sens sunt chiar eu.

Cum adică?

Când am fost convocat la echipa naţională, radiam de fericire. Mă plimbam prin Târgu-Mureş şi simţeam că am cu cinci, şase centimetri mai mult decât în realitate. Pe de altă parte, eu recunoşteam că n-am talentul lui Balaci, talentul lui Dumitrache. Ştiam asta, dar eram dispus, oricând, să intru în competiţie cu ei.

Ungurii susţin că au cea mai bună echipă naţională din ultimii 10 ani...

Nici nu e greu să fie aşa, fiindcă, în ultimii 20 de ani, n-a existat nimic. România are prima şansă în faţa Ungariei din toate punctele de vedere.

Pe ce vă bazaţi?

Eu văd lucrurile aşa: şi noi, şi ei am pierdut cu Olanda acasă. Apoi, noi am bătut Turcia la Istanbul, iar ei au bătut Turcia la Budapesta. Să zicem că Ungaria ne bate la Budapesta, iar noi câştigăm la Bucureşti. Mai departe însă, nu cred că Turcia va pierde toate partidele de acasă. Hai să spunem că va fi învinsă la Istanbul şi de Olanda, dar nu şi de Ungaria. Tocmai de aceea, dubla România - Ungaria e mai importantă pentru unguri. Presiunea e pe ei, nu pe noi.

Mai devreme, aţi fost foarte exigent în felul cum aţi vorbit despre jucătorii naţionalei. Acum, sunteţi foarte optimist, deşi, deocamdată, Ungaria e peste România în clasament...

Asta e ca povestea cu clasamentul FIFA. Citeam înainte de meciul cu Estonia că ei sunt peste noi în această ierarhie şi că ar avea prima şansă în faţa noastră. În clasamentul FIFA, eşti tare, dacă eşti în top 10. E irelevant cine ce poziţie ocupă între locurile 20 şi 50.

image


„România - Olanda a fost de Divizia B"

Bölöni a făcut o paralelă între trei partide din ultima etapă a calificărilor la CM 2014. „Am văzut meciurile Spania - Franţa, România - Olanda şi Ungaria - Turcia. Nivelul mi s-a părut de Divizia A, Divizia B şi Divizia C. Când spun asta, nu mă refer că Olanda ar fi de Divizia B, ci vreau să spun că, în primul meci, am văzut două echipe pe teren, în al doilea, am văzut o echipă, iar în al treilea, nu prea am văzut nimic", a spus tehnicianul de 59 de ani.


„După meciul cu Turcia, am crezut că avem drumul betonat până la Rio. A fost o gândire de amatori, iar această atmosferă a dăunat mult echipei naţionale. Stafful tehnic trebuia să aibă grijă ca jucătorii să nu piardă contactul cu realitatea"
Ladislau Bölöni, antrenor Al-Khor

Mă bucur că fostul meu club, Steaua, revine în top. Mi-ar fi plăcut însă ca Steaua să-şi manifeste supremaţia cu mai multă eleganţă. Parcă e prea mare gălăgie, se face prea mult tsm tam.
Ladislau Bölöni, antrenor Al-Khor

Adrian Mutu


„Mutu a ajuns la Jiul Petroşani al Franţei"

Mircea Sandu a anunţat că nu mai candidează la şefia FRF în 2014. V-a surprins ştirea?

Mircea Sandu mi-a fost un preşedinte bun, chiar dacă ne-am despărţit cu conflict. Când am avut nevoie de el în munca mea, m-a ajutat. Nasul meu îmi spune că va rămâne preşedinte onorific la FRF şi va „fugi" la UEFA. De asemenea, cred că Gică Popescu va fi noul preşedinte al FRF.

Ascensiunea Stelei după mulţi ani cum vi se pare?

E clar că sosirea lui Reghecampf a fost o soluţie inspirată. Pe de altă parte, trebuie spus că, în acest sezon, Stelei îi ies toate, iar restului echipelor, nimic. Dinamo nici nu ştiu pe ce loc a ajuns, la fel şi Rapid, iar CFR plăteşte pentru greşelile pe care le-a comis. Mai rămân Petrolul, Astra sau Pandurii, dar, cu tot respectul pentru ele, nu le văd capabile să facă probleme Stelei.

Cum vi s-a părut transferul lui Mutu la Ajaccio?

M-a întristat, fiindcă ştiu ce înseamnă Ajaccio în Franţa, ce înseamnă Corsica. În Franţa, Ajaccio e ca Jiul Petroşani în România.

Merita un club mai mare?

Mutu era „Briliantul" României şi i-aş fi dorit un final de carieră mai bun. Nu ştiu, spre exemplu, de ce nu s-a întors să joace la Steaua, Dinamo sau CFR. Oricum, bravo lui că a acceptat să joace la Ajaccio. Sunt sigur că şi-a dat seama că e la Jiul Petroşani. Bine, nici nu ştiu dacă avea altă opţiune.

Credeţi că se va impune la Ajaccio?

Nu ştiu dacă Ajaccio e capabilă să-l valorifice pe Mutu, aşa cum trebuie. La Ajaccio, ca fotbalist, poţi să faci un sezon excelent, dar nu ştiu dacă echipa poate să aibă un sezon bun. Ştiu campionatul francez şi ştiu că e unul foarte dificil.

Mutu şi Marica au petrecut într-un club bucureştean după 1-4 cu Olanda. Cum vi se pare acest episod?

Adevărul e că, în fotbalul de azi, jucătorul reprezintă o întreprindere în care e şi muncitor, dar şi patron. Iar dacă această întreprindere merge bine, atunci el îşi permite să facă orice! Referitor la ce au făcut Mutu şi Marica, dacă eram antrenorul lor, n-aş fi putut să-i pedepsesc. Dar asta nu înseamnă că trebuie să fiu de acord cu comportamentul lor. Au dat dovadă de lipsă de bun-simţ, de lipsă de respect faţă de colegii lor.


13
meciuri a bifat Bölöni ca selecţioner al României în 2000-2001. Bilanţul său: opt victorii, două egaluri şi trei înfrângeri.

Doha e capitala Qatar-ului


„În Qatar, în patru luni, lângă casa mea s-a ridicat o clădire de 25 de etaje"

Cum e viaţa în Qatar?

E o ţară în plină dezvoltare. E ceva de neimaginat! În patru luni de când am ajuns aici, în apropierea casei mele s-a ridicat o clădire de 25 de etaje. Se construieşte într-un ritm incredibil. Vorbim despre o dinamică economică ieşită din comun.

Nu vă plictisiţi acolo?

Consider că un om inteligent nu se plictiseşte niciodată. Într-adevăr, în Qatar te simţi mai izolat. E o ţară cât Bucureştiul, plus zonele periferice. Conduci o oră şi jumătate şi eşti la graniţa cu Arabia Saudită. Totuşi, am un program foarte încărcat.

Cum va fi Mondialul din 2022 în Qatar?

Foarte dificil şi foarte costisitor! În plus, rămâne de văzut în ce perioadă a anului se va disputa Mondialul. În vară, mi-e greu să cred că aici se poate juca fotbal.

Ei susţin că temperaturile vor scădea într-un stadion cu sistem de climatizare...

Am jucat într-o asemenea arenă şi tot se simte căldura. Apoi, hai să zicem că va exista un sistem de climatizare pe stadion şi în bazele de antrenament, dar ce te faci, atunci când vrei să mergi pe stradă? Vă spun că nu e tocmai uşor să faci o plimbare, la Doha, în vară, la 50 de grade Celsius.

Cum e echipa dumneavoastră, Al-Khor?

E din a doua grupă valorică în Qatar.

O fi aşa, dar lumea trăieşte cu senzaţia că vă umpleţi de bani acolo...

Cine îşi imaginează că arabii aruncă în tine cu saci de bani, înseamnă că habar n-are despre ce se întâmplă aici. În Qatar, sunt două-trei echipe, care sunt patronate de prinţi. Aceste cluburi, într-adevăr, îşi permit orice. De exemplu, Al-Sadd îl ia pe Raul, dar face asta mai mult pentru imagine. Restul cluburilor au un buget bine calculat şi conducătorii lor se uită foarte mult la cum şi pe ce îşi dau banii.

Cu Răzvan Lucescu vă vedeţi des?

Ne-am văzut doar de două-trei ori. Din cauza căldurii, amândoi facem antrenamentele seara şi n-am avut timp de întâlniri. Sper să reuşesc să mă văd cu el săptămâna viitoare ca să bem o cafea.

Cine are echipa mai bună, dumneavoastră sau el?

Spre deosebire de Al-Khor, echipa lui Răzvan, El-Jaish, e în top 4 în Qatar şi, de aceea, la el pretenţiile sunt mai mari.

Centrul oraşului Doha
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite