Soţii Karoly au trăit şi coşmarul american

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Antrenorii care au stat în spatele succeselor istorice ale Nadiei Comăneci au povestit presei din SUA momentele de groază prin care au trecut după ce au fugit din România Cei doi

Antrenorii care au stat în spatele succeselor istorice ale Nadiei Comăneci au povestit presei din SUA momentele de groază prin care au trecut după ce au fugit din România

Cei doi tehnicieni şi-au amintit şi de protestul lui Bela faţă de arbitrii care au privat-o pe Nadia Comăneci de aurul olimpic la Moscova.

În martie 1981, Nicolae Ceauşescu le-a ordonat soţilor Marta şi Bela Karoly să plece într-o excursie în SUA împreună cu lotul olimpic românesc. După o recepţie desfăşurată în New York, Martha şi Bela au fost însă acuzaţi că vor să fugă.

În aceste condiţii, la întoarcerea în România i-ar fi aşteptat şedinţe dure de interogatoriu şi poate chiar închisoarea. Soţii Karoly au fost astfel nevoiţi să apeleze la un gest pe cât de radical, pe atât de riscant: au dispărut de la hotel, pe 30 martie.

"Fata noastră era în România şi ne întrebam ce se va întâmpla cu ea. Puteam să ne întoarcem şi să înfruntăm consecinţele, ceea ce însemna să intrăm la închisoare. Cealaltă variantă era să ne luăm viaţa în propriile mâini, ceea ce am şi făcut", spun ei.

În ziua aceea, a fost împuşcat preşedintele Reagan, iar liniile telefonice erau ascultate, astfel că Securitatea a descoperit repede fuga lor.

Au stat printre drogaţi şi prostituate

Iniţial, cei doi nu au găsit în SUA paradisul mult visat. În primele zile după "dezertare", ei au dormit pe podea într-un apartament modest.

Au plecat apoi în California, sperând că antrenorii americani le vor da ceva de muncă. Au fost însă ignoraţi complet, astfel că au fost nevoiţi să se cazeze într-un motel mizer, înconjuraţi de drogaţi şi prostituate. "Aveam nopţi când ne întrebam cum o să scăpăm din acest coşmar", a povestit Martha. "Eu mereu îi spuneam că lucrurile se vor îmbunătăţi", spunea Bela.

Un an mai târziu, soţii Karoly au început să antreneze în Texas. La Jocurile Olimpice de la Los Angeles, eleva lor de la club, Mary Lou Retton, a cucerit cinci medalii, asigurându-le celor doi un trai liniştit peste Ocean.

Între timp, soţii Karoly şi-au recăpătat şi copilul, după ce oficialităţile comuniste au făcut un gest neaşteptat, permiţându-i fiicei lor, Andreea, să vină în America. Martha şi Bela Karoly s-au întors în România abia în 1993.

Cine sunt Martha şi Bela Karoly

Cei doi tehnicieni români de origine maghiară au pregătit împreună, de-a lungul anilor, o serie de campioni olimpici şi mondiali, fiind desemnaţi în numeroase ierarhii drept cei mai buni antrenori ai secolului trecut. Bela Karoly este creatorul şcolii de la Oneşti, acolo unde a apărut Nadia Comăneci. Cariera Nadiei a fost influenţată decisiv de cei doi antrenori, care au transformat-o într-o sportivă de superclasă.

Le datorez foarte mult soţilor Karoly. Ei m-au descoperit, m-au crescut şi au contribuit enorm la rezultatele mele
Nadia Comăneci, fostă gimnastă

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite