Sofia, ghid de supravieţuire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suporterii români care vor merge, sâmbătă, în Bulgaria pentru a fi alături de tricolori trebuie să cunoască anumite detalii Pentru români, meciul de la Sofia (sâmbătă, ora 18.00,

Suporterii români care vor merge, sâmbătă, în Bulgaria pentru a fi alături de tricolori trebuie să cunoască anumite detalii

Pentru români, meciul de la Sofia (sâmbătă, ora 18.00, TVR 1) este unul important, chiar dacă tricolorii sunt deja calificaţi la Euro 2008. De aceea, vă prezentăm acest ghid. Drumul nu este dificil, Sofia merită vizitată, iar necazurile pot fi evitate dacă ţineţi cont de câteva sfaturi.

Să ajungi la Sofia, venind din România, nu este foarte greu. Sunt doar 400 de kilometri între Bucureşti şi capitala Bulgariei. După ce se trece de Ruse, drumul continuă spre Biala. Puţin înainte de oraşul respectiv, se fac lucrări de asfaltare, astfel că există o variantă ocolitoare (cam cu 15 km mai mult). Apoi se revine la drumul principal, exact la ieşirea din Biala.

După aproximativ cinci kilometri, se ajunge într-o intersecţie. Cel mai bine trebuie să se facă dreapta, spre Pleven, nu înainte spre Veliko Târnovo (pe acest drum se află localitatea deloc iubită de fanii dinamovişti, Bulgarski Izvor). Cam la 45 de minute după virajul dreapta, în centrul satului Obnova, se poate face o pauză. Sunt multe autocare, maşini şi restaurante.

Virajele sunt periculoase

De acolo, mai sunt 20-25 de minute până la Pleven. Nu se intră în oraş, ci se merge pe centură. Oraşul rămâne în stânga, panorama merită două-trei cadre. După ce Pleven dispare din oglinda retrovizoare, se intră, pentru 45-50 de minute, într-o zonă de munte. Trebuie să se conducă foarte atent, virajele sunt destul de periculoase. Apoi se urcă pe autostrada care duce direct la Sofia.

În afara celor care preferă avionul, pentru cei care vin din Oltenia sau Banat, mai există varianta cu bacul, pe traseul Calafat-Vidin, după care urmează 250 km până la destinaţie.

Este important de ştiut că din noiembrie până în martie toate autovehiculele trebuie să aibă luminile de întâlnire aprinse pe orice drum ar circula.

Apoi, toate indicatoarele de reducere a vitezei trebuie respectate cu sfinţenie, pentru că, de obicei, exact în astfel de zone se află şi radarele poliţiştilor. Pentru o depăşire a vitezei cu 30 km/h, amenda este sigură. Sub această limită intervine mica înţelegere, al cărei "cod" este 10 euro. Injuriile trebuie evitate, pentru că majoritatea poliţiştilor cunosc bine aceste "alinturi".

Două grade la ora meciului

Cele mai bune zone de cazare din Sofia sunt cele din jurul Hotelului Pliska, al Hotelului Hemus sau din centrul istoric. Toate cele trei puncte se află în apropierea stadionului "Vasil Levski", cel care va găzdui întâlnirea de sâmbătă. La ora 18.00, cea de începere a meciului Bulgaria - România, în Sofia nu vor fi mai mult de 2-3 grade, deci paltonul sau o haină de iarnă sunt bine-venite.

Capitala Bulgariei merită mai multă atenţie decât pare la prima vedere. Nu departe de stadion, este catedrala Alexander Nevski, care impresionează prin mărimea cupolelor aurite. Lângă catedrală este o biserică din cărămidă (Sfânta Sofia), una dintre cele mai vechi lăcaşuri de cult din oraşul vecinilor de la sud de Dunăre. Grădina zoologică (în care, de curând, s-au născut doi tigri şi un leu), aflată lângă muntele Vitoşa, sau chiar o excursie până la cabana Aleko reprezintă destinaţii care merită bifate.

Ce nu trebuie să faceţi

În primul rând, ar fi bine de evitat mersul în grupuri foarte mari pe stradă. Aproape de stadion, cu siguranţă, vor exista grupuri de fani veniţi "cu capsa pusă", cum se spune, şi în niciun caz pentru meci. Altfel, departe de "Vasil Levski", majoritatea bulgarilor se comportă normal. Nu se poate spune că-i iubesc pe români, dar nici nu-i urăsc. Pe stadion sunt interzise sticlele din plastic (cu sau fără apă), pungile de seminţe şi câteodată, din exces de zel, chiar şi umbrelele.

Primiţi de Casa Regală

Tricolorii au avut parte, luni seară, de o acţiune mai puţin obişnuită pentru ei. Astfel, întreg stafful naţionalei a fost invitat la Palatul Elisabeta din Bucureşti de Casa Regală. "A fost o întâlnire care a marcat, cu siguranţă, ambele părţi.

Chiar pot spune că a fost de referinţă. Au participat regele Mihai, regina Ana, principesa Margareta şi principele Radu. S-au împărţit cadouri de către ambele părţi. Pot spune însă că, printre altele, cele două mingi şi două tricouri cu autografele jucătorilor au impresionat gazdele", ne-a spus Paul Zaharia, ofiţerul de presă al FRF.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite