Smicer: "Jucaţi ca în 2005!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ex-internaţionalul ceh crede că România poate învinge Olanda dacă va juca precum în victoria din preliminariile pentru Cupa Mondială din Germania, cu Cehia (2-0) Pentru a doua oară

Ex-internaţionalul ceh crede că România poate învinge Olanda dacă va juca precum în victoria din preliminariile pentru Cupa Mondială din Germania, cu Cehia (2-0)

Pentru a doua oară în doi ani, Victor Piţurcă a decis ca naţionala să joace un meci decisiv la Constanţa. Încurajat de performanţa din 2005, când România a învins o mult mai bine cotată Cehia pe stadionul Farul (scor 2-0), Piţi a ales malul mării în detrimentul Capitalei.

Într-un interviu în exclusivitate pentru "Adevărul", unul dintre titularii cehilor de atunci, Vladimir Smicer (Slavia Praga), susţine că România poate face din nou un meci mare la Constanţa, de această dată cu Olanda, dar nu vede în oraşul dobrogean un talisman pentru tricolori.

Cehul crede mai degrabă că valoarea echipei ar putea aduce victoria românilor cu Olanda, nu presiunea tribunelor.

- Cum îţi aminteşti meciul din 2005?

- Ştiu că pentru voi era foarte important, practic ultima şansă de a vă menţine în cursa pentru Cupa Mondială din 2006. La noi era altă situaţie. Chiar dacă pierdeam, era nevoie de o victorie cu Finlanda în ultimul meci şi ne calificam, independent de rezultatele României. S-a văzut cât de mult v-aţi dorit victoria din jocul echipei.

- Scorul de 2-0 a fost exagerat, având în vedere că Cehia era considerată o echipă superioară României atunci?

- În niciun caz. Din câte reţin eu, noi am avut cam două ocazii clare tot meciul. Deci, rezultat corect. Mutu a fost cel care a făcut diferenţa, cu ambele goluri, din câte îmi aduc aminte.

- În afară de Mutu, cine te-a impresionat atunci?

- Întreaga echipă a jucat bine, dar cred că apărarea a fost cea care mi-a lăsat cea mai bună impresie, în special axul central (n.r. - Chivu şi Tamaş).

- Cum ţi s-a părut atmosfera la Constanţa? Cât de mult avantajează echipa gazdă?

- Oraşul mi s-a părut OK, n-am de ce să mă plâng. A fost o excursie frumoasă pentru mine, mai puţin rezultatul final al meciului, bineînţeles. Gazonul a fost bun, iar atmosfera nu m-a impresionat în mod special, deşi stadionul era plin. Mi s-a părut că tribunele erau prea departe de teren, deci presiunea fanilor nu era atât de mare. Una peste alta, nu e un loc rău să joci în deplasare.

- România joacă din nou cu Olanda, la Constanţa. Ce şanse le dai românilor?

- Cred că pot câştiga. Din nou apărarea mi se pare punctul forte. Atâta vreme cât echipa va fi solidă pe fund şi nu va face greşeli, aşa cum a făcut împotriva noastră, Mutu va putea să facă din nou diferenţa cu golurile sale.
- A crescut România de la meciul cu voi?

- Nu pot să spun că am urmărit în mod special echipa, dar din ce am văzut în rezumatele de la meciurile lor se vede că a progresat foarte mult şi ar merita la Euro.

Vicecampion european cu Cehia în 1996

Smicer şi-a început cariera de fotbalist profesionist la Slavia Praga în 1992. Primul transfer a fost la Lens (1996), pentru ca după trei ani să ajungă la Liverpool. Periplul european s-a încheiat la Bordeaux, unde a evoluat în ultimele două sezone.

În vară, Vladimir a acceptat să se întoarcă pentru un sezon, cu drept de prelungire, la clubul care l-a consacrat. Pe lângă Liga Campionilor din 2005, Smicer are în palmares şi o finală de Campionat European, în 1996.

Cehia, antrenată atunci de Duşan Uhrin, tatăl actualului antrenor al lui Poli Timişoara, a ajuns în finală, fiind învinsă de Germania în prelungiri, scor 1-2. Smicer a intrat în minutul 88 al acelei partide, în locul unei alte legende a fotbalului ceh, Karel Poborsky.

Nebunie la Istanbul

Vladimir Smicer (34 de ani)-foto a fost unul dintre protagoniştii finalei Ligii Campionilor din 2005, dintre Liverpool şi AC Milan, considerată cea mai frumoasă din istoria competiţiei.

Cehul, care pe vremea aceea evolua pentru "cormorani", a intrat pe teren numai mulţumită accidentării lui Kewell, la scorul de 1-0.

Milan conducea cu 3-0 la pauză, însă s-a văzut egalată în repriza secundă, cel de-al doilea gol al lui Liverpool fiind înscris chiar de Smicer. Englezii şi-au adjudecat trofeul la penalty-uri, lovitura decisivă fiind reuşită de mijlocaşul ceh.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite