Schiorul de ciocolată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clasat pe locul 93 la schi fond 15 km, Robel Teklemariam e singurul etiopian la Olimpiada de la Vancouver. Fiecare ediţie a Jocurilor Olimpice are eroii săi. La Vancouver, unul dintre aceştia este etiopianul Robel Teklemariam.

CLICK AICI PENTRU A VEDEA REZULTATELE LA OLIMPIADĂ

Robel Teklemariam (35 de ani) a fost pata de culoare a concursului de schi fond 15 km disputat la Vancouver. Nu a reuşit să se claseze decât pe locul 93 din 95 de participanţi, dar şi-a atins scopul.

A demonstrat lumii întregi că atunci când îţi doreşti cu adevărat ceva, poţi reuşi. Visul lui Robel a fost să le arate tuturor că etiopienii pot practica un sport inedit pentru ei: schiul.

A văzut prima dată zăpada pe când avea 9 ani. Tocmai se mutase cu părinţii în SUA, unde mama lui primise o slujbă în cadrul Naţiunilor Unite.

S-au stabilit la Lake Placid, gazda JO de iarnă din 1980. De atunci, i-a încolţit ideea de a ajunge la Olimpiadă. Elev la liceul din Carbondale, un micuţ orăşel din Munţii Stâncoşi, a descoperit schiul. „Când mi-a spus că vrea să facă parte din echipa liceului, nu mi-a venit să cred. Nu mai avusesem niciodată un component din Africa. Totuşi, cu timpul, a început să alunece destul de bine pe zăpadă", îşi aminteşte primul său antrenor, Mark Clark.

Apoi, a primit o bursă la Universitatea din New Hampshire, iar acolo şi-a continuat pasiunea. Treptat, a început să-şi dorească să participe şi la competiţiile importante pentru ţara sa. Numai că, pentru a se putea înscrie, trebuia să fie legitimat la Federaţia de Schi din Etiopia.

Care nu exista, dintr-un motiv foarte simplu: nimeni nu practica acest sport acolo. A contactat autorităţile din Etiopia şi nu s-a lăsat până nu s-a înfiinţat o federaţie. Al cărui unic membru este şi acum. Astfel, deşi s-a antrenat pe străzile din capitala Addis Abeba, pe role şi la 35 de grade Celsius, s-a înscris în competiţii.

La JO de la Torino (2006) a ocupat locul 83. Acum a căzut pe poziţia a 93-a, dar, pe lângă satisfacţia de a-i fi depăşit pe peruanul Carcelen şi pe portughezul Silva, a rămas cu bucuria participării.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite