Scandal pe derby-uri în Liga 1

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Kanal D pretinde că a preluat opţiunile unu şi patru din contractul Telesport-LPF pentru campionatul intern de fotbal, în timp ce TVR se consideră proprietara contractului Kanal D, post

Kanal D pretinde că a preluat opţiunile unu şi patru din contractul Telesport-LPF pentru campionatul intern de fotbal, în timp ce TVR se consideră proprietara contractului

Kanal D, post tv care va începe să emită din 18 februarie, a anunţat ieri că a ajuns la un acord cu Telesport, deţinătoarea drepturilor tv pentru Liga 1, să transmită meciuri în direct pentru următorul an şi jumătate. Suma acestei tranzacţii se pare că este de aproape cinci milioane de euro. Postului public, care deţinea opţiunile, i-a fost reziliat contractul pentru că n-a virat la timp un ordin de plată din 10 ianuarie 2007.

Telesport şi Kanal D au confirmat, ieri-dimineaţă, că s-au înţeles asupra următoarei perioade pentru opţiunea unu şi patru, după ce Horaţiu Nicolae, bossul Telesport, mai avusese unele runde de discuţii cu Antena 1, Realitatea TV şi Boom. Opţiunea unu înseamnă că postul care şi-a câştigat acest drept poate alege ce meci să transmită din etapă, iar opţiunile următoare revin televiziunilor care au negociat poziţia următoare. În concluzie, Kanal D va transmite cel mai interesant meci al etapei. "Confirm că am semnat cu Kanal D din două motive: primul pentru că TVR n-a mai plătit, iar al doilea - m-au convins garanţiile financiare oferite de Kanal D. Ultimul argument e valabil pentru că de trei ani am avut nenumărate probleme de neseriozitate în ceea ce priveşte plata a mai multor posturi de televiziune", ne-a spus Horaţiu Nicolau.

Cernat va fi amfitrionul unei emisiuni de cinci ore

"Cel mai important meci al etapei va fi difuzat duminică seara, în cadrul unui program sportiv de aproape cinci ore, găzduit de Cosmin Cernat", au anunţat, ieri, reprezentanţii trustului Dogan. TVR contestă rezilierea contractului, invocând că în contract nu se prevede anularea acestui angajament pentru întârzierea plăţilor. "Sunt uluit de modul în care a ales Telesport să procedeze în acest caz. Este evident că nu se pot face astfel de abuzuri numai din rea-voinţă" a declarat Tudor Giurgiu, preşedintele TVR. (…)

TVR îşi recunoaşte neglijenţa şi va lua măsuri

În comunicatul remis de TVR se specifică faptul că "TVR a anunţat, în data de 2 februarie 2007, că Telesport a reziliat contractul pentru cedarea drepturilor de difuzare a meciurilor din Liga I, după ce persoanele responsabile de efectuarea plăţilor din cadrul Direcţiei Economice a TVR au omis, din neglijenţă, să emită ordinele de plată până în data de 10 ianuarie 2007. În urma acestui incident, preşedintele-director general al televiziunii publice a demarat cercetarea disciplinară prealabilă pentru sancţionarea persoanelor responsabile de nerespectarea clauzelor contractuale ale TVR. TVR precizează însă că, în conformitate cu clauzele contractului încheiat cu Telesport, astfel de evenimente nu puteau conduce la rezilierea imediată a contractului, existând remedii de natură contractuală, obligativitatea ca părţile să soluţioneze orice diferend pe cale amiabilă".

Există însă zvonuri în interiorul TVR că persoane importante ar fi premeditat acea întârziere a plăţii pentru ca postul public să piardă Liga 1 în detrimentul unora private. Nicio persoană
n-a vrut să însă să confirme o astfel de informaţie.

Holdingul din care face parte, Dogan, este o afacere care cuprinde de la media la turism, telecomunicaţii, industrie şi servicii financiare. Divizia de media a grupului turc Dogan Yayin Holding are în portofoliu opt cotidiene ("Hurriyet", "Milliyet" şi "Fanatik"), mai multe posturi tv şi radio (printre care Kanal D, Star TV şi CNN Turk), activitate de editare (precum "Dogan Burda" şi "Dogan Egmont"). Trustul de media a avut, în 2004, o cifră de afaceri de peste un miliard de dolari şi un profit de 44 de milioane.

TVR a împlinit anul trecut 50 de ani de existenţă, fiind nu doar prima televiziune din viaţa noastră, ci şi cea care are acoperire de aproape 100% pe teritoriul ţării. Povestea rezilierii acestui contract a creat mari tensiuni printre angajaţi, mai ales printre cei ai redacţiei de sport. Totuşi, fiecare dintre ei a refuzat să comenteze situaţia, dar, sub protecţia anonimatului, au declarat că e posibil ca noua televiziune Kanal D să profite de acest contract pentru a avea credibilitate şi pentru a semna cu multe firme de distribuţie prin cablu.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite