Sandu a rămas „naş“ la UEFA. Dar cu emoţii!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mircea Sandu a fost reales la al 35-lea Congres! Preşedintele FRF a avut nevoie de două tururi de scrutin pentru a rămâne în Comitetul Executiv al forului european pentru încă patru ani. Mircea Sandu a tremurat serios pentru locul său în organismul de conducere al fotbalului continental.

„Naşul" Sandu s-a prezentat la Paris, la cel de-al 35-lea Congres al UEFA, sperând să câştige fără mari emoţii o cursă electorală cu 13 candidaţi pe numai şapte locuri. Românul îşi apăra poziţia câştigată în 2007, când a „cules" 30 de voturi din totalul celor 52 de ţări afiliate atunci la UEFA.

Al doilea mandat al lui Mircea Sandu (2011 - 2015) în elita continentală s-a născut însă mult mai greu: faţă de alegerile trecute, acum au votat 53 de reprezentanţi ai asociaţiilor naţionale din Europa.

În primul tur de scrutin, au obţinut cel puţin jumătate dintre voturi (27) doar şase candidaţi. Nu şi Mircea Sandu, clasat al şaptelea, cu 25 de sufragii.Pentru ultimul loc „câştigător" s-a trecut la al doilea tur de scrutin, de această dată fiind suficientă majoritatea simplă.Rezultatul final a fost anunţat chiar de preşedintele UEFA, Michel Platini: „Cel mai mare număr de voturi, 15, l-a primit Sandu Mircea!".

Eliberat de stres, Mircea Sandu a fost aplaudat de întreaga sală, o recompensă atât pentru activitatea sa din ultimii ani, cât şi pentru victoria repurtată recent pe plan personal împotriva cancerului. „Naşul" a conştientizat însă faptul că n-a lipsit mult să-şi piardă poziţia privilegiată din fruntea UEFA.

Din 2007, de când Mircea Sandu e factor decizional la UEFA, România a reuşit să obţină organizarea a două evenimente fotbalistice importante. Este vorba în primul rând de finala Ligii Europa din 2012, dar şi de Campionatul European Under 19, programat în această vară. Apoi, coincidenţă sau nu, putem spune că naţionala României n-a avut parte de arbitraje potrivnice în confruntările internaţionale, aşa cum se întâmplase în trecut cu episoadele Lubos Michel, Urs Meier sau Kim Milton Nielsen. De asemenea, echipele de club din România, în special Steaua şi Dinamo, au fost tratate de fiecare dată cu blândeţe în cazurile disciplinare analizate de UEFA.

Platini, reales cu ovaţii

Pe agenda Congresului de ieri a fost şi realegerea lui Michel Platini (55 de ani)  în funcţia de preşedinte al UEFA, pe care o ocupă din 2007. Francezul a fost singurul candidat înscris în cursă, astfel că procedura a fost una simplă, votul ascuns fiind înlocuit de aplauzele asistenţei.

5.400 de euro este pensia viageră pe care o va primi Mircea Sandu de la UEFA pentru al doilea mandat în Comitetul Executiv.

Comitet Executiv al UEFA

- Angel Villar Spania*
- Seneş Erzik Turcia*
- Grigori Surkis Ucraina*
- Peter Gillieron Elveţia*
- Borislav Mihailov Bulgaria*
- Serghei Fursenko Rusia*
- Mircea Sandu România*
- Geoffrey Thompson Anglia
- Marios Lefkaritis Cipru
- Giancarlo Abete     Italia
- Frantisek Laurinec Slovacia
- Allan Hansen Danemarca
- Avraham Luzon Israel
-  Michael van Praag Olanda
- Theo Zwanziger     Germania

*aleşi după Congresul de ieri pentru perioada 2011-2015, restul de opt membri având mandat până în 2013

" Alegerea lui Mircea Sandu în boardul UEFA este importantă pentru el personal, dar nu văd cum ar putea ajuta fotbalul românesc."
Gică Popescu
fost internaţional

" A fost o surpriză şi pentru mine faptul că am ajuns la balotaj, însă nu am avut emoţii. Cred că au contat foarte mult voturile din spaţiul slav".
Mircea Sandu
preşedinte FRF

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite