Românii dau lecţii de handbal în Anglia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câţiva români au pus bazele, la finele anului trecut, echipei Olympia HC, în campionatul amator al Regatului Unit, iar în patru luni au ajuns în sferturile Cupei Marii Britanii, unde vor

Câţiva români au pus bazele, la finele anului trecut, echipei Olympia HC, în campionatul amator al Regatului Unit, iar în patru luni au ajuns în sferturile Cupei Marii Britanii, unde vor întâlni, pe 12 martie, Oxford University.
Un anunţ dat într-unul dintre ziarele româneşti din Londra a strâns mai mulţi imigranţi care doreau să facă mişcare într-un cadru organizat şi cât de cât competitiv. Marius Popa afiliase la Federaţia de Handbal din Anglia echipa Olympia HC şi astfel români, care lucrau ca profesori, instructori sportivi sau în domeniul construcţiilor ori erau studenţi sau chiar şomeri, au ajuns să evolueze în campionatul amator din Regatul Unit. "Sunt şi foşti handbalişti din divizia naţională sau din cele inferioare din România, dar şi oameni care acum s-au apucat de acest sport. Cu toate că unii nu mai jucaseră de patru-cinci ani, după câteva antrenamente i-au bătut pe englezi de nu s-au văzut. Totul pentru că aici handbalul este la nivel de amatori. Toţi am pus bani să ne luăm echipament, plătim câte cinci lire sterline de persoană să închiriem sala de antrenament şi, în plus, am mai cumpărat şi 20 de mingi. Cam astea au fost cheltuielile", a declarat fondatorul formaţiei. Românii nu vor să se oprească la acest nivel. Vor să câştige campionatul şi chiar să joace în cupele europene, unde Marea Britanie are asigurate patru locuri, şi să mai înfiinţeze şi un compartiment feminin, unde, deocamdată, sunt legitimate patru fete. "Anul trecut a fost o formaţie de aici care s-a înscris în cupe, plătind totul din propriul buzunar. Vrem să devenim cel puţin semiprofesionişti. Am sunat la consulat să iau date despre români care deţin funcţii mai importante în Londra şi, în plus, sper ca să implicăm în sponsorizare şi cele trei restaurante româneşti de aici. Dacă vom găsi oameni să ne ajute, vom face pasul", a precizat Popa, care este şi antrenorul echipei. Printre jucătorii formaţiei româneşti apare şi un nume care numai rezonanţe mioritice nu are, Mark Wilson. Englezul are o poveste aparte. "Mark stătea într-un pub în Suedia şi urmărea un meci de handbal, fiind pentru prima oară când vedea aşa ceva. şi-a zis că trebuie să se întoarcă în Anglia şi să facă şi el acest sport. Fără să aibă habar nici măcar de reguli, s-a dus la federaţie, a întrebat unde poate să se antreneze şi aşa a ajuns la noi. E foarte pasionat, chiar s-a apucat să citească cărţi despre handbal. A prins şi ceva româneşte", susţine Popa.
CV-ul lui Popa i-a speriat
Antrenorul echipei de români din Londra a fost cooptat imediat în stafful federaţiei din Anglia. Pentru că se specializase pe handbal în facultate şi pentru că activase ca jucător profesionist în România, Marius Popa a fost acceptat ca membru al forului amator de specialitate şi a fost, de asemenea, desemnat lector al federaţiei, el ţinând cursuri de antrenorat. "Când au văzut că am peste 400 de ore făcute la ANEFS, nu m-au mai lăsat să plec", a glumit românul.
Englezii, dezinteresaţi de sportul pe semicerc
Chiar dacă se bat aproape la fiecare olimpiadă pentru primele locuri la medalii, britanicii nu investesc deloc în handbal, fiind pe aceeaşi treaptă cu Luxemburgul, o altă ţară în care acest sport este practicat la nivel de amator. Bugetul federaţiei de specialitate se ridică la 7.000 de lire sterline anual, iar în toată Marea Britanie sunt înscrise aproximativ 40 de echipe, atât masculine, cât şi feminine, de seniori şi juniori.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite