Românii au construit cel mai mare acoperiş mobil din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă naţionala lui Victor Piţurcă nu s-a calificat pentru turneul final din Germania, România şi-a lăsat amprenta asupra competiţiei. Astfel, o firmă de construcţii din Bucureşti a

Chiar dacă naţionala lui Victor Piţurcă nu s-a calificat pentru turneul final din Germania, România şi-a lăsat amprenta asupra competiţiei. Astfel, o firmă de construcţii din Bucureşti a participat la modernizarea arenei din Frankfurt, care găzduieşte, astăzi, sfertul de finală dintre echipele Braziliei şi Franţei.
Mai exact, românii au lucrat la acoperişul stadionului, la partea mobilă a acestuia. Aceasta este, de fapt, o prelată foarte mare, de 9.000 de metri pătraţi. "Noi am făcut mecanismele, care fac ca prelata să fie mobilă. De asemenea, softul care gestionează operaţiunea a fost trimis tot de noi, iar totul este acţionat de calculator. Dacă, de exemplu, vântul este prea puternic, se apasă un buton şi acoperişul se trage. Acest mecanism poate fi acţionat şi de la distanţă, de la institutul meteo din apropierea stadionului. Costul total pentru realizarea acoperişului a fost de 20 milioane de euro, în timp ce partea mobilă a costat nouă milioane de euro", ne-a spus inginerul Mihai Meiu.
Commerzbank Arena din Frankfurt se poate lăuda cu cel mai mare acoperiş mobil din lume, iar acoperirea întregului stadion durează numai 15 minute. Acoperişul fix măsoară 25.000 mp, partea transparentă are 3.500 mp, suprafaţa mobilă 9.000 mp, iar lungimea totală a cablurilor folosite însumează 16 kilometri. Toate aceste date tehnice fac din stadionul din Frankfurt una din cele mai moderne arene. "Mecanismele au fost fabricate în România, au fost aprobate aici, după care am trimis o echipă de 7-8 oameni care le-a montat. Iar din luna noiembrie 2004 şi până în martie 2005 am făcut probe", a precizat Mihai Meiu. În ceea ce priveşte colaborarea cu nemţii, inginerul român a povestit că nu au fost probleme, partea germană ocupându-se mai mult cu supravegherea lucrărilor. "Un electrician mi-a povestit că i-a întrebat pe cei de acolo cum de nu sunt echipe de lucru din Germania, ci doar români, francezi sau belgieni. Răspunsul l-a aflat un pic mai târziu. Nemţii erau cu binoclul şi cu pixul, iar din când în când te felicitau pentru munca prestată", a încheiat Mihai Meiu.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite