Romancele au rescris istoria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nationala feminina de handbal a Romaniei a reusit o performanta extraordinara la Campionatul Mondial de la Sankt Petersburg (Rusia), calificandu-se in finala, dupa ce a invins, in penultimul act, cu

Nationala feminina de handbal a Romaniei a reusit o performanta extraordinara la Campionatul Mondial de la Sankt Petersburg (Rusia), calificandu-se in finala, dupa ce a invins, in penultimul act, cu scorul de 26-24 (15-14), puternica reprezentativa a Ungariei, vicecampioana editiei precedente. Este cel mai mare rezultat obtinut de jocurile sportive din tara noastra in ultimii 15 ani, de la medalia de bronz cucerita de echipa masculina de handbal la CM din 1990. Totodata, handbalul feminin revine pe podiumul unei mari competitii dupa 32 de ani de seceta, ultimul succes similar fiind obtinut in 1973, cand Romania a jucat finala Mondialelor din Iugoslavia, pe care a pierdut-o in fata echipei tarii-gazda. Meciul cu Ungaria a avut o incarcatura deosebita, fetele noastre avand de luptat nu doar cu un adversar extrem de periculos, ci si cu traditia, care consemna faptul ca Romania nu mai castigase niciodata in ultimii 43 de ani un meci oficial in fata Ungariei. Tensiunea si-a pus amprenta asupra evolutiei ambelor formatii, prima parte a jocului fiind marcata de numeroase greseli nefortate de ambele parti. Echilibrul din teren a fost evidentiat si de evolutia scorului, fiecare echipa trecand pe rand la conducere, dar la diferente mici, de 1-2 goluri. Fetele noastre au inceput insa mai bine repriza a doua, reusind sa ia rapid un avans de trei lungimi. Adversarele nu au cedat insa nici un moment, iar cand acestea au reusit sa echilibreze tabela, antrenorul Gheorghe Tadici a facut o mutare geniala, ca la sah, scotand-o din poarta pe Luminita Hutupan-Dinu, in locul careia a trimis-o pe Tereza Tamas. Aceasta a parat 8 din cele 13 aruncari expediate pe poarta sa, inclusiv o lovitura de la 7 metri, contribuind din plin la acest succes istoric. Ultimele minute s-au jucat mai mult cu ochii la ceas, fluierul final gasindu-le pe fete cu lacrimi in ochi. Se arunca una in bratele celeilalte, se adapostec la pieptul ocrotitor al lui Tadici, care isi sterge discret ochii umezi. Tricolorul flutura pe teren, jucatoarele incing din nou hora bucuriei, iar unele dintre ele transmit, prin intermediul televiziunii, mesaje de dragoste celor care au tremurat pentru ele acasa. Dupa ani lungi de asteptare, Romania este din nou in elita mondiala la handbal.

"Inainte de a intra in teren, le-am spus fetelor doar atat: "Pentru romanii de pretutindeni si pentru Romania, victorie!". Ne pare bine ca ne-am tinut promisiunea de la plecare. Aceasta finala este cadoul nostru pentru toti romanii, in special pentru cei amarati, de Craciun. In finala vom juca mai putin apasati de importanta meciului. Sper sa le aducem o alta bucurie si un alt cadou de Anul Nou".
Gheorghe Tadici

"Azi am castigat cu echipa. Am ratat foarte mult, dar am fost foarte stresate pentru ca ne doream victoria de la bun inceput. Din acest motiv au fost multe ratari, multe lucruri incoerente in jocul nostru. Important este insa scorul final, faptul ca am castigat si ca nu am cedat nici o secunda. Avem o medalie, dar o vrem pe cea de aur".
Cristina Varzaru

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite