Record cu peripeţii la salt cu parapanta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Braşoveanul Marius Duţă este noul recordmen mondial de lansare cu parapanta, el reuşind un salt din balon de la altitudinea de 11.000 m. Vechea performanţă de vârf, 10.100 m, aparţinea

Braşoveanul Marius Duţă este noul recordmen mondial de lansare cu parapanta, el reuşind un salt din balon de la altitudinea de 11.000 m.
Vechea performanţă de vârf, 10.100 m, aparţinea parapantistului austriac Mike Kung. Duţă a fost ajutat în tentativa sa de piloţii Mihai Ilie şi Mugurel Ionescu, ambii din Bucureşti, care au stabilit la rândul lor un nou record naţional de zbor la înălţime cu balonul, cu un aparat YR-2002. Vechiul record, de 9.500 m, aparţinea aceloraşi sportivi din 14 decembrie 2005.
Sâmbătă dimineaţă, la prima oră, cei trei au decolat de pe aeroportul Sânpetru. Au ajuns la altitudinea de 11.000 m, la o teperatură de -70 grade Celsius, moment în care Duţă a plonjat cu parapanta. Zborul nu a fost lipsit de emoţii. După desprinderea de balon, parapanta nu s-a desfăcut complet, fiind nevoie de declanşarea paraşutei de rezervă. Numai că aceasta s-a înfăşurat pe corzi şi s-a desfăcut sub cupola parapantei. După un zbor plin de peripeţii, sportivul a reuşit să aterizeze într-un copac din pădurea de lângă lacul de acumulare de la Tărlung. El a izbutit să se desprindă din chingi şi să coboare din copac, fiind găsit de colegi după o oră şi jumătate de căutări. Aceştia erau îngrijoraţi de faptul că nu răspundea la telefonul mobil, deoarece în zonă nu exista semnal.
Marius Duţă s-a jurat că, după această păţanie, nu va tăia în viaţa lui un copac. El nu crede că recordul său va fi omologat, având în vedere cele întâmplate, însă este pregătit pentru o nouă tentativă.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite